TUŽNA VIJEST

Zauvijek je otišla još jedna legenda hrvatskog glumišta: U 88. godini preminuo Špiro Guberina

Špiro Guberina
 Niksa Stipanicev/Cropix
Široj javnosti najpoznatiji je po ulogama u TV serijama poput nezaboravnoga Strikana u ‘Velom mistu‘, Divca u ‘Prosjacima i sinovima‘...

Nakon Mustafe Nadarevića preminuo je još jedan glumački velikan. Hrvatski kazališni, filmski i televizijski glumac Špiro Guberina, širokoj publici najpoznatiji po ulogama u televizijskim serijama "Velo misto" i "Prosjaci i sinovi", preminuo je u petak u Zagrebu u 88. godini.

Legendarni glumac još je 2018. otkrio da se bori sa zdravstvenim problemima.

- Nije dobro, kume, moj. Izdale su me noge. Ne mogu se više dobro kretati. Dapače, katkad nisam sposoban ni korak učiniti - izjavio je Guberina pomalo turobnim glasom za Šibenski.hr u listopadu prije dvije godine.

Špiro Guberina rođen u Šibeniku, 1. ožujka 1933. godine. Guberina je pohađao i glazbenu školu, svirao violončelo, a prve korake prema glumi napravio je u šibenskoj amaterskoj družini.

Nakon što je srednju školu završio u Dubrovniku, Špiro odlazi u Zagreb. Godine 1952. u Zagrebu upisuje građevinu na Tehničkom fakultetu, iduće godine matematiku i fiziku na Prirodoslovno-matematičkom, a 1954. glumu na Akademiji za kazališnu umjetnost u klasi Branka Gavelle.

Godine 1970. diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je bio u stalnom angažmanu u HNK-u od 1958. do umirovljenja 1999. Nastupao i u drugim zagrebačkim kazalištima, na Dubrovačkome ljetnom festivalu i Splitskom ljetu. U bogatoj umjetničkoj karijeri odigrao je preko 200 različitih kazališnih, filmskih i televizijskih uloga. Nastupao je na radiju i u televizijskim dramama i serijama, a široku popularnost donijela mu je uloga Strikana u 'Velom mistu' te Divca u 'Prosjacima i sinovima'.

Legendarna uzrečica “Muke mi ježeve” po kojoj će ga pamtiti mnoge generacije veže se za njegovu ulogu Strikana u 'Velom Mistu'.

image
Špiro Guberina
Neja Markicevic/Cropix

Što se tiče Špirinog privatnog života, imao je veliku ljubav, suprugu Ingrid s kojom je dobio sina Borisa. Oženio se u 36. godini te je nekoliko puta u intervjuima istaknuo kako mu je žao što se oženio tako kasno, ali nikad što se oženio. Također, istaknuo je i kako bi volio da je imao više djece, barem još kćer, jer mu je kao Dalmatincu obitelj bila jako važna.

Ingrid je preminula prije 25 godina, a Špiro nakon toga nije pronašao novu životnu partnericu.

U intervjuu za Šibenski.hr prije dvije godine ispričao je kako je uloge u serijama koje su ga proslavile dobio slučajno.

- Sve su se te uloge dogodile stjecajem okolnosti. Ni za „Velo misto“, ni za „Bužu“ nisam bio prvi redateljski izbor. Bio sam, nogometnim rječnikom rečeno, prva pričuva na klupi. Redatelj se već bio odlučio za pomalo zaboravljenog Vladu Gaćinu prije snimanja „Velog mista“. Zašto se predomislio u zadnji tren, nisam ni ja shvatio. Glavnu ulogu u „Buži“ je, pak, trebao imati Boris Dvornik. No, posvađali su se on i Smoje, pa sam opet ja profitirao. Boris i Miljenko su se stalno međusobno, kako mi Šibenčani kažemo, štucigavali, a spomenuti sukob je podgrijala i dobra kapljica.

Ispričao je tada i zašto je uvijek kasnio na kazališne probe.

- Prema pravilima se dolazi sat vremena prije predstave. Meni se znalo dogoditi da se, kad dođem tako rano, zapričam i zaboravim na početak predstave! Zato sam volio dolaziti u zadnji tren. A imao sam i preventivu, jer mi je sat uvijek bio naštiman deset minuta naprijed!

Objasnio je tada zašto ga nije toga ljeta bilo u rodnom Šibeniku i na Jadriji.

- A kako ću, kume moj, kad su me ka' Isusa na križu izdale moje stare noge!? Radovao bih se da još jednom mogu na Jadriji proćakulati s mojim starim prijateljima, barem malo skvasiti noge u plićaku. Čuti našu šibensku pismu i poneku pizdariju, o kojima mi najčešće pričamo, kad se nađemo uz kavicu ili čašicu bevande!

Najvažnije uloge i nagrade

Kao student glume 1955. u zagrebačkom Dramskom kazalištu u ulozi Sir Olivera Kvariteksta u Shakespeareovoj komediji "Kako vam drago".

U zagrebačkom HNK prvi put je nastupio 1957. u Brechtovu "Kavkaskom krugu kredom", igrajući ulogu Susjeda, a od 1958. u stalnom je angažmanu u tom kazalištu.

Nastupao je i u drugim zagrebačkim kazalištima te u Splitu, Dubrovniku i Osijeku u kojima je odigrao velik broj glavnih i većih uloga.

Bio je Knez Miškin u "Idiotu" F. M. Dostojevskog, Argan u Molièreovu "Umišljenom bolesniku, Figaro u Beaumarchaisovoj "Figarovoj ženidbi", Markiz Florindo u Goldonijevu "Feudalcu", Vučistrah u Kanavelićevu "Vučistrah", Crveni Petar u Kafkinu "Izvještaju jednoj akademiji".

Glumio je i Folevillea u Labicheovu "Dajte da se zagrlimo", Georgea Dillona u Osborneovu "Epitafu za Georgea Dillona", Héroa u Anouilhevu komadu "Pokus ili kažnjena ljubav", Eduarda u Ionescovu "Neplaćenom ubojici", Saba u Vojnovićevu "Sutonu", Mikletu u Hektorovićoj "Hvarkinji" i Baruna u predstavi "Na dnu" M. Gorkog.

Posebno se isticao u ističući se u karakternoj komici utemeljenoj na specifično artikuliranom govoru. Bio je i Držićev Tripče od Kotora, Maro, Bokčilo, Ugo Tudešak, Oštijer i Dugi nos, Shakespeareov Curio, Lakrdijaš u "Na Tri kralja ili kako hoćete", Margarelon u "Troilu i Kresidi", Publije u "Juliju Cezaru", Rimski građanin u "Koriolanu", grobar u "Hamletu", Siward u "Macbeth", Nušićev Trifun Spasić u "Ožalošćenoj porodici" i Pera pisar u "Gospođi ministarki"

Zapažene uloge ostvario je i u Krležinim dramama "U logoru", "Kraljevo", "Golgota", "Galicija" i "Vučjak". U Marinkovićevoj "Gloriji" glumio je Don Florija, u "Kiklopu" pijanca, u "Pustinji" Sganarellea, a u "Zajedničkoj kupki" Jacobsona, a u Brešanovoj "Predstavi Hamleta u selu Mrduša Donja" odigrao je Šimurinu, u "Svečanoj večeri u pogrebnom poduzeću" Ticu, a u "Nečastivom na Filozofskom fakultetu" Blažeka.

Godine 1997. osnovao je Mali hrvatski teatar "Kiklop", koji je otvorio monodramskim kolažem "Majmunska posla".

Dobitnik je Nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo 2011. i Nagrade hrvatskog glumišta za životno djelo 2014. godine. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 06:04