URUČENE NAGRADE

Završio 20. Zagreb film festival: Pobjedio pakistanski ‘Joyland‘, posebno priznanje dobio film Jurja Lerotića

Lana Matić, Juraj Lerotić i Selma Mehadžić

 Vanesa Pandzic/Cropix
Pobjednički film „Joyland“ prvi je pakistanski film ikad prikazan na ZFF-u i u Hrvatskoj

Film Joyland pakistanskog režisera Saima Sadiqa pobjednik je 20. Zagreb film festivala u dugometražnoj konkurenciji. Film o mladom konzervativnog Pakistancu koji je prinuđen prihvatiti posao asistenta transvestitskog pjevača osvojio je glavnu nagradu Zlatna kolica zagrebačkog festivalskog žirija.

Isti žiri cjelovečernjeg programa dodijelio je i posebno festivalsko priznanje hrvatskom filmu „Sigurno mjesto“ Jurja Lerotića.

Žiri kratkometražnog programa dodijelio je Zlatna kolica slovenskom redatelju Matjažu Ivanišinu za kratki film „I tako je završilo ljeto“. Posebno priznanje žirija kratkih filmova osvojio je Portugalac Daniel Soares za film „Ono što ostaje“.

U domaćem kratkometražnom programu Kockice žiri je glavnu nagradu dodijelio filmu „Nije zima za komarce“ Klare Šovagović i Josipa Lukića. Posebno je priznanje dobio film „Zof“ redatelja Rina Barbira.

Pobjednički film „Joyland“ prvi je pakistanski film ikad prikazan na ZFF-u i u Hrvatskoj. Riječ je o obiteljskoj gender-drami koja bi se mogla opisati kao muslimanska inačica “Billy Elliota“ ili „Full Monty“. Junak filma je kao nezaposlen prinuđen raditi kao asistent drag-queen pjevača, a suočenje s novim iskustvom pretresa njegove poglede na obitelj, seks i tjelesnost. Film je prije ZFF-a igrao u programu ovogodišnjeg Cannesa.

„I tako je završilo ljeto“ rad je slovenskog redatelja Ivanišina, poznatog po svom iznimnom dokumentarističkom opusu. Za svoj prvi igrani izlet Ivanišin je odabrao ruralnu melodramu s naturščicima koji su briljantni-i najupečatljiviji dio filmu. Ivanišinov igrani film malo nalikuje filmovima Bruna Dumonta.

Dok je dugometražni žiri uočljivo (i razumljivo) nastojao s nagradama zaobići filmove koji već imaju zvučne nagrade s Berlina, Cannesa i Locarna, kratkometražni se nije bavio tim kalkulacijama. Nagradio je film Šovagovići Lukića koji je u Zagreb stigao s nagradom iz Sarajeva. Specijalno priznanje žiri je dao novom radu splitskog redatelja Barbira koji je već pobijedio 2019. na Kockicama s filmom „Druker“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:39