DODJELA NAGRADA

Završio 34. Animafest: Grand Prix osvojili filmovi ‘Hotel Miracle‘ i ‘Sultanin san‘

Dodjela nagrada i zatvaranje Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb

 Vanesa Pandzic/Cropix
Iduće, 35. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma održat će se od 2. do 7. lipnja 2025. godine

Grand Prix Animafesta osvojio je u kratkometražnoj konkurenciji film "Hotel Miracle" Nienke Deutz, a u dugometražnoj "Sultanin san" Isabel Herguere, objavljeno je u subotu na dodjeli nagrada u Kinu SC, kojom je završilo 34. izdanje festivala.

Žiri kratkometražne konkurencije ocijenili su u obrazloženju glavne nagrade "Hotelu Miracle" kako se taj belgijsko-nizozemsko-francuski film "suptilno i nijansirano bavi nevidljivom temom, a pripovijedanje je osjetljivo i daje nam nadu."

"Bio je ovo jako intenzivan i ugodan tjedan, bilo je jako lijepo biti ovdje i vidjeti sve te filmove, čestitam svima na prekrasnim ostvarenjima koje su napravili", rekla je Deutz primivši nagradu.

image

Nienke Deutz

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Nienke Deutz

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Nienke Deutz

Vanesa Pandzic/Cropix

Isti je žiri Nagradu Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće uručio Nicolasu Braultu za kanadski film "Entropijsko sjećanje" u kojem "autor bilježi proces raspadanja uspomena i uvlači nas u neki novi sloj ljepote."

Nagrada Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije otišla je južnokorejskom filmu "Ponovno se roditi s tobom" umjetnici Inju Park za "nježno unutarnje putovanje koje nas vodi u opojan svijet gubitka."

Članovi tog žirija dodijelili su i posebne nagrade - Sofiia Melnyk francuskom filmu "Aaaah!" Osmana Cerfona, Naomi Van Niekerk slovensko-hrvatskom "Tri tičice" Zarje Menart, Marta Pajek kolumbijsko-francuskom "Kuja" Carle Melo Gampert, Malte Stein poljskom "Zima" Tomeka Popakula i Kasumi Ozeki, a Vjeran Šalamon južnokorejskom "Krug" Yumi Joung.

Žiri Velikog natjecanja dugometražnog filma (Barry JC Purves, Vassilis C. Karamitsanis i Vera Neubauer) nagradili su španjolsko-njemački "Sultanin san" Isabel Herguere, rekavši kako je ta odluka bila laka jer je film prelijepo napravljen i osmišljen.

"Dirljiv je i prilično dubok te zaokuplja na način koji ostaje s nama dugo nakon gledanja. Svoju poruku uzdiže na novu razinu slojevitom pripoviješću", dodali su.

Primivši nagradu Isabel Herguere je zahvalila svima koji su je pratili na putu do ovog priznanja, dodavši kako je bilo prekrasno u Zagrebu gledati u miru toliko odličnih filmova koji su joj inspiracija za budući rad.

Isti je žiri dao posebno priznanje mađarskom filmu "Pelikan plava" Lászla Csákija, "predivno strukturiranom, zanimljivom i dobro istraženom filmu, čija je dojmljiva dokumentiranost urodila oživljavanjem povijesti."

image

Inju Park

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Milivoj Popović, Veljko Popović

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Milivoj Popović, Veljko Popović

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Laszlo Csaki

Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

Film braće Popović nagradili publika i žiri

Objedinjeni žiri Natjecanja studentskog filma i Natjecanja hrvatskog filma (Diana Cam Van Nguyen, João Gonzalez i Ivana Kvesić) Nagradu Dušan Vukotić za najbolji studentski film dodijelio je njemačkom filmu "Karotika" Daniela Sterlin-Altmana, jer ih je "dirnuo duhovitim, originalnim i ljudskim prikazom odnosa."

Prvo posebno priznanje dali su poljskom filmu "Takva se čuda događaju" Barbare Rupik, a drugo filmu "Posthumana bolnica" južnokorejskog autora Junhe Kima.

Najboljim filmom Natjecanja hrvatskog filma proglašen je "Žarko, razmazit ćeš dite!" Milivoja i Veljka Popovića koji ih je, ističu, iznenadio toplim, dirljivim, a ujedno i duhovitim pristupom osobnoj i povijesnoj temi.

"Autori koriste različite tehnike animacije smjelo i inteligentno kako bi stvorili film originalnog i sirovog štiha", poručio je žiri, a film dobiva i tisuću eura Društva hrvatskih filmskih redatelja.

image

Daniel Sterlin - Altman

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Milivoj Popović, Veljko Popović

Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

Nagrađeni redatelji poručili su kako je knjiga Tisje Kljaković Braić "U malu je uša đava", po kojoj su napravili film, posveta njezinoj obitelji, pa tako i oni ovu nagradu posvećuju svojim roditeljima.

Njihov film osvojio je i Nagradu publike Mr. M za kratkometražne filmove, dok će se nagrada publike za dugometražnu kategoriju objaviti naknadno.

Posebno priznanje u hrvatskoj konkurenciji uručeno je Eugenu Bilankovu za "Prozore s južne strane" za "suptilno, prožimajuće i maštovito korištenje animacije koje pripovijedanje uzdiže na novu razinu i film čini užitkom za gledanje."

Pobjednik Natjecanja filmova za djecu i mlade je meksičko-francusko-mađarski film "Nube" Diega Alonsa Sáncheza de la Barquere Estrade i Christiana Arredonda Narváeza koji je, kaže mladi žiri, "nevjerojatno emocionalan film sa sjajnom pričom koja nas je dirnula u srce".

Posebno priznanje u Natjecanju filmova za djecu pripalo je poljskom filmu "Velika Majka" Julije Hazuke, a u Natjecanju filmova za mlade francuskom "Na 8. dan" Agathe Sénéchal, Alicije Massez, Elise Debruyne, Flavie Carin i Théa Duhautoisa.

Umjetnički ravnatelj Animafesta Daniel Šuljić rekao je kako su festival ljudi, autori filmova, kuratori, producenti, stručnjaci, edukatori, publika, ali i sve one ponekad nevidljive ruke koje stvaraju tu magiju.

Iduće, 35. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma održat će se od 2. do 7. lipnja 2025. godine.

image

Osman Cerfon

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Inju Park

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Daniel Suljic

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Isabel Herguera

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Milivoj Popović, Veljko Popović

Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2024 21:52