69. Pula Film Festival

"Zbornica" Sonje Tarokić osvojila Veliku Zlatnu Arenu. Nagrada publike otišla filmu "Nosila je rubac črleni"

Sonja Tarokić osvojila je nagradu i za režiju 
 

 Dusko Marusic/Cropix
Nagrađeni film "Zbornica", producentice Ankice Jurić Tilić, osvojio je još četiri Zlatne arene

- Velika Zlatna arena za najbolji film 69. Pula Film Festivala dodijeljena je u subotu filmu "Zbornica" redateljice Sonje Tarokić, koji je dobio još četiri Zlatne arene, a nagradu publike Zlatna vrata Pule osvojio je film "Nosila je rubac črleni" redatelja Gorana Dukića.

Nagrađeni film "Zbornica", producentice Ankice Jurić Tilić, osvojio je još četiri Zlatne arene i to za režiju koja je pripala redateljici Sonji Tarokić, za najbolju glavnu mušku ulogu dodijeljena je Stojanu Matavulju, za najbolju sporednu žensku Nives Ivanković te za montažu koja je pripala Borni Buljeviću.

Film "Stric" redatelja Davida Kapca i Andrije Mardešića osvojio je dvije Zlatne arene i to za scenarij koja je dodijeljena redateljima filma Andriji Mardešiću i Davidu Kapcu te za kostimografiju koja je pripala Ani Savić Gecan.

Dvije Zlatne arene dobio je i film "Punim plućima" redatelja Radislava Jovanova i to za fotografiju koja je pripala Stanku Hercegu te za za oblikovanje zvuka Frani Homenu.

Zlatna arena za najbolju glavnu žensku ulogu dodijeljena je Lani Barić za ulogu Vesne u filmu "Glava velike ribe" redatelja Arsena Uremovića dok je Zlatna arena za najbolju sporednu mušku ulogu dodijeljena Ljubi Zečeviću za ulogu Jože u filmu "Nosila je rubac črleni" redatelja Gorana Dukića.

Zlatna arena za masku pripala je Ani Bulajić Črček za film "Illyricvum" redatelja Simona Bogojevića Naratha. Nagrada Breza za najboljeg debitanta dodijeljena je scenaristici i redateljici Nini Violić za film "Baci se na pod".

Ocjenjivački sud ovogodišnjeg 69. Pulskog filmskog festivala činili su predsjednik Stefan Ruzowitzky te članovi Rita Di Santo, Miran Miošić, Zrinko Ogresta i Marija Škaričić a Zlatne arene svečano su dodijeljen u subotu navečer u pulskoj Areni.

Nagrada za najbolji film u Međunarodnom programu pripala je filmu "Dani suše" redatelja Emina Alpera dok je publika glasovanjem za Međunarodni program, dodijelila diplomu filmu "Ljeto kada sam naučila letjeti" redatelja Radivoja Andrića.

Ocjenjivački sud Međunarodnog programa u sastavu Danica Čurčić, Jure Pavlović i Christian Routh odlučio je Zlatnu arenu za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji dodijeliti Snježani Sinovčić Šiškov za film "Ljeto kada sam naučila letjeti" redatelja Radivoja Andrića, a za najbolju manjinsku hrvatsku koprodukciju filmu "Dani suše" redatelja Emina Alpera. Posebno priznanje ocjenjivačkog suda dodijeljeno je filmu "Vizija leptira" redatelja Maksima Nakonečnog.

Po završetku svečane dodjele nagrada u pulskom amfiteatru prikazana je hrvatska premijera britanske biografske drame "Belfast" koju je režirao slavni Kenneth Branagh. Film je osvojio brojne nagrade na svjetskim festivalima, ali i filmsku nagradu Oscar za najbolji originalni scenarij.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:42