ZLATNI STUDIO 2024.

Zdenko Jelčić: ‘Bilo mi je lako biti stari, svojevoljni namčor kome sve što je novo smeta. I sam sam takav‘

Zdenko Jelčić

 Cropix/
Čitatelji mogu glasati jednom dnevno, dok će pretplatnici premium sadržaja Jutarnjeg lista moći glasati dva puta unutar 24 sata za favorite

U sklopu ovogodišnjeg Motovun Film Festivala, Cinehillova nagrada 50 godina otišla je u ruke glumca Zdenka Jelčića, čiju je karijeru, među ostalim, obilježila i uloga komandanta Ljube u kultnoj seriji "Kapelski kresovi".

Tijekom duge karijere Jelčić je utjelovio razne likove u kazalištu, na filmu te televiziji. Među ulogama ostvarenima u Švicarskoj, gdje je živio 25 godina, u intervjuu koji je dao u lipnju, izdvojio je onu u predstavi proslavljenog švedskog dramaturga Larsa Noréna o ustanovi za psihičke poremećaje. Iz razdoblja kada je glumio u Dubrovniku u sjećanju mu je ostao Beckettov „Svršetak igre“.

Glasajte za pobjednike u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

Igrao je i u, kako kaže, „sjajnom filmu“ ‘Ne naginji se van‘ redatelja Bogdana Žižića. Pripala mu je uloga glavnog negativca, Imoćanina Jere Čikeša koji je naše ljude vodio u Njemačku, a onda im uzimao putovnice i pola zarade.

Jednom od svojih najboljih uloga smatra ulogu Blage Antića iz Matanićevih „Novina“. „Hercegovac. Opasni, stari udbaš“, riječi su kojima je Jelčić okarakterizirao Antića. I sam je poznavao takve mračne ljude, rekao je.

image

Zdenko Jelčić

Boris Kovacev/Cropix

Nominaciju za Zlatni studio u kategoriji najboljeg glumca na filmu donijela mu je pak uloga Vlade u filmu "Garbura" redatelja Josipa Žuvana.

Čitatelji mogu glasati jednom dnevno, dok će pretplatnici premium sadržaja Jutarnjeg lista moći glasati dva puta unutar 24 sata. Postanite i vi pretplatnici premium sadržaja klikom OVDJE

"Lik Vlade je meni dobro poznat jer potičem iz takvih krajeva. Stari, svojevoljni namčor kome sve što je novo smeta. Tu sam bio autentičan jer sam i sav takav", priznaje Jelčić koji je u navedenoj kategoriji nominiran uz kolegu iz filma Ljubomira Bandovića.

Garbura mu je, kaže, jedan od dražih projekata koje je radio u zadnje vrijeme jer ga podsjeća na filmove od prije trideset, četrdeset godina zlatnog doba hrvatskog filma. "Staložen je, razuman, dobro montiran i gledljiv", veli Jelčić koji tvrdi da izazovnih trenutaka tijekom snimanja nije bilo.

image

Zdenko Jelčić

Boris Kovacev/Cropix

"Samo užici. Konačno igrati nešto što mi potpuno odgovara", zadovoljan je Jelčić koji će "Garburu" pamtiti po vrlo ugodnoj, prijateljskoj atmosferi i vrlo dobroj organizaciji. "Bili smo u malom hotelu u Srimi kod Šibenika u vrijeme najžešćeg covida, u potpunoj izolaciji i sve je štimalo", ističe Jelčić koji u filmu glumi uz Asju Jovanović, Ivanu Roščić...

Ugodna je bila i suradnja sa Žuvanom, otkriva Jelčić. On ga je "ugodno iznenedio kao mladi, pametni i talentirani čovjek".

"Sve probleme smo rješavali tiho i uz prijateljski osmijeh", zaključuje Jelčić koji na nominacije za nagrade gleda s oduševljenjem:

"Da me se netko u ovim godinama sjetito je već priznanje koje se ne zaboravlja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 10:10