‘PAIN HUSTLERS‘

Zdravstveni skandal koji je potresao SAD: Jaki lijek za smirenje boli uzrokovao je ovisnost i predoziranje

Chris Evans, Emily Blunt i Amit Shah, Netflixov film Pain Hustlers, 2023.

 Supplied By Lmk/Imago Stock&people/Profimedia/Supplied By Lmk/imago Stock&people/profimedia
Činjenica da ‘Dileri boli‘ dramatiziraju moralne jade počinitelja nije se svidjela američkoj kritici

Film "Pain Hustlers" slobodna je dramatizacija istinitog zdravstvenog skandala koji je 2019. potresao SAD. Menadžeri i vlasnik farmaceutske tvrtke Insys osuđeni su na zatvorske kazne jer su darovima i provizijama nukali liječnike da pripisuju njihov jaki lijek za smirenje boli. Ispostavilo se međutim da lijek koji je sadržavao fentanil uzrokuje ovisnost i predoziranje.

Film britanskog režisera Yatesa (poznat po serijalu o Potteru) bavi se tom zbiljskom pričom bavi kroz fikcionalnu glavnu junakinju. To je Liza (Blunt) samohrana majka koja živi u bijedi i jedva izbori posao trgovačke predstavnice farmaceutske tvrtke. Liza je daroviti blefer, pa tvrtki (i sebi) ubrzo počne donositi zaradu. No, uskoro će se Liza naći onkraj zakona, ali i vlastitog osjećaja za moralno.

Činjenica da "Dileri boli" dramatiziraju moralne jade počinitelja nije se svidjela američkoj kritici. Film u produkciji Netflixa anglosaksonska je kritika pokopala. Držim, prestrogo. "Dileri boli" pokazuje kako svaka korporativna afera ima i drugu stranu, te kako iza takvih rabota obično stoji netko tko želi preživjeti u darvinističkoj makljaži. Film ima problema u trećem činu, a moralni obrat junakinje scenaristički je podrazvijen. Ipak, lik Bluntove je intrigantan i karizmatičan, a film nesavršeno pitak i zanimljiv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 22:19