NAKON ‘EUFORIJE‘

Zendaya u vrućem ljubavnom trokutu: Za ovu ulogu mogla bi dobiti i Oscara!

Zendaya, Josh O‘Connor i Mike Faist, Challengers

 Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia
Ona je uzgred i jedna od producentica filma ‘Izazivači‘, što joj može biti samo adut u glasanju za predstojeće nagrade

U filmu Alfreda Hitchcocka "Nepoznati iz Nord Expressa" slavni redatelj se na osebujan način poigrao tenisom. Glavni negativac Bruno Anthony (Robert Walker) je u publici, fiksirao se na jednog od igrača, Guya Hainesa (Farley Granger), s kojim se - bar on tako smatra - dogovorio da zamijene ubojstva ljudi koji im smetaju, pa dok publika okreće glavu u smjeru leta teniske loptice, Bruno gotovo patološki bulji samo u Guya.

Talijanski redatelj Luca Guadagnino obrnuo je tu situaciju, u jednom dijelu njegova filma "Izazivači" kamera samo što ne poleti za lopticom i stvara kod gledatelja osjećaj vrtoglavice. Efekt je upravo suprotan onome koji stvara Hitchcock, kod njega je kamera nepomična kako bi naglasila kontrast između Bruna i ostatka gledališta, no nešto im je ipak zajedničko. Hitchcock je snimio film po romanu Patricie Highsmith, poznate po gay temama, a i Guadagnino ne krije da ga tako nešto zanima, uostalom on je i sam gay. Njegova dva junaka, Art (Mike Faist) i Patrick (Josh O‘Connor), koketiraju dok su još adolescenti, ali kad se među njih uplete zgodna Tashi (Zendaya), sve se mijenja. Njoj se više sviđa Patrick i slijedi ga na fakultet. I ona je talentirana tenisačica, ali nakon ozljede mora odustati od te karijere. Postaje trenerica, no vrlo brzo raskida s Patrickom jer on ne želi prihvaćati njezine savjete, pa se zato opredijeli za Arta, za kojeg se uda i poslije s njim dobije dijete.

Radnja se odigrava u rasponu od 13 godina, sadašnje vrijeme označava meč između Patricka i Arta u kojem na izvjestan način sudjeluje i Tashi, samo što je veza između nje i Patricka već stvar prošlosti. Priča se povremeno vraća unatrag, ono što je bilo prije sedam-osam godina odjednom dobiva novo značenje, no cijelo vrijeme ipak imamo dojam da prisustvujemo ljubavnom trokutu. Osim toga, Tashi potječe iz bogate obitelji i može priuštiti Artu što god poželi, dok Patrick jedva preživljava u tom sportu namijenjenom bogatašima, pa povremeno, umjesto u hotelu, spava u svom automobilu. Pod nadzorom Tashi Art pobjeđuje na Grand Slam turnirima, no trenutačno je u krizi i supruga mu predlaže da nastupi na Challengeru koji je ipak natjecanje nešto nižeg ranga, tek toliko da vrati samopouzdanje.

"Izazivači" su trebali imati premijeru lani na venecijanskom filmskom festivalu, no tada je bio štrajk scenarista i glumaca i datum je pomaknut na ovu godinu. Guadagnino je danas među vodećim talijanskim redateljima, nimalo slučajno što su "Izazivači" dobili izvrsne ocjene, a među njegovim najpoznatijim ostvarenjima su "Ja sam ljubav" i "Rasprskavanje", oba s Tildom Swinton, njegovom omiljenom glumicom. No, najviše je uspjeha postigao filmom "Skrivena ljubav" s Timothéejem Chalametom i sada već krajnje nepodobnim Armiejem Hammerom, koji je nominiran za četiri Oscara i potvrdio onaj za najbolji adaptirani scenarij (napisao ga je poznati redatelj James Ivory po romanu Andréa Acimana). Kad su Oscari u pitanju, već se prognozira da je Zendaya veliki favorit za najbolju žensku ulogu, ona je uzgred i jedna od producentica filma, što joj može biti samo adut u glasanju za predstojeće nagrade.

Izazivači

am. sport. romant. drama, 2024.

REDATELJ: Luca Guadagnino

BUDŽET: oko 40 milijuna dolara

U KINIMA: od 2. svibnja

IZMEĐU TENISA I LJUBAVI

Zendaya

Iako ju je široka publika najbolje upoznala u novoj trilogiji "Spider-Man" s Tomom Hollandom, ipak je posebnu glumačku reputaciju ostvarila zahvaljujući seriji "Euforija": za tu je ulogu dobila dvije nagrade Emmy i jedan Zlatni globus. Zasad se priprema za treću sezonu serije "Euforija", ali i za treći dio serijala "Dina" u kojem će opet nastupiti s Timothéejem Chalametom i Florence Pugh.

Josh O‘Connor

Probojnu ulogu dobio je u nezavisnom britanskom filmu "Božja zemlja": u njemu je igrao ovčara koji se zaljubi u rumunjskog imigranta. Za ulogu se krajnje ozbiljno pripremao, u pauzama je radio kao ovčar i čak porodio oko 150 ovaca. Na televiziji je posebno zapažen bio kao Charles, princ od Walesa, u trećoj i četvrtoj sezoni seriji "Kruna". Za svog junaka nije gajio osobite simpatije.

Mike Faist

Glumi supruga bivše teniske nade Tashi koja mu je sada trenerica i omogućila mu je da pobijedi na nekoliko Grand Slam turnira. Sada se bori na turniru Challenger protiv svoga nekadašnjeg prijatelja Patricka s kojim ga veže nekadašnja ljubav prema Tashi. Proslavila ga je uloga Riffa u mjuziklu "Priča sa Zapadne strane" u režiji Stevena Spielberga. "Izazivači" će samo učvrstiti njegovu reputaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 08:13