ZAKONSKE OBAVEZE

ŽESTOKE PROZIVKE NA TRIBINI DRUŠTVA FILMSKIH REDATELJA Optužili javnu TV za kršenje dijelova Zakona o HRT-u oko nabave djela nezavisnih producenata

Na fotografiji: Vlatka Vorkapić, Antonio Nuić, Robert Zuber, Josip Popovac, Hrvoje Hribar
 Željko Puhovski / CROPIX

Naša javna televizija krši dijelove Zakona o HRT-u, posebno kada je riječ o tome da mora ulagati u nabavu djela nezavisnih producenata. Moglo se to čuti u utorak na tribini "HRT - nezakonje sa zaštitom?", koju je organiziralo Društvo hrvatskih filmskih redatelja u svojim prostorijama u zagrebačkoj Boškovićevoj ulici. Na susretu su govorili predsjednik društva Antonio Nuić, redatelji Hrvoje Hribar i Vlatka Vorkapić te Josip Popovac, predsjednik Vijeća za elektroničke medije. Moderator je bio Robert Tomić Zuber, koji je istaknuo kako su na susret pozvali i predstavnike HRT-a, Ministarstva kulture, Sabora... No, nitko nije došao.

- Veliki problem je činjenica da u Zakonu o HRT-u, u točki 11, stoji da on mora izdvojiti 15 posto od programskog proračuna za nabavu djela nezavisnih producenata. To se nikada nije dogodilo. Iznosi programskog proračuna variraju, iako prihodi HRT-a ne variraju, nego su uvijek jednaki. Kvote koje su propisane nisu naš izum, nego su prepisane iz europskih praksi - istaknuo je Antonio Nuić i dodao kako smatra da javna televizijska kuća slobodno tumači pojedine članke zakona, a posebno one koji se tiču audiovizualnih djela.

- Manipulira se tumačenjem zakonskih propisa i mi želimo da se jasno utvrde obveze HRT-a prema nezavisnim produkcijama - zaključio je Nuić.

Vlatka Vorkapić istaknula je kako je veliki problem i plaćanje repriza. Dok je prije postojalo pravilo da za prvu reprizu autor ima pravo na 50 posto naknade, a kasnije na 25 posto, HRT je 2007. godine donio odluku da se, tvrdi, "štiti od autora" i plaća dvostruko manje.

- Tu su odluku donijeli jednostrano, bez konzultacija s udrugama. Ne razumijem zašto se HRT toliko štiti od autora? Oni su znali zagubiti ugovore, pa sklapati nove s autorima, i to s drukčijim, lošijim uvjetima. Osim toga, često emitiraju reprize samo ako moraju - primjerice, ako premine osoba o kojoj neki dokumentarac govori - istaknula je Vlatka Vorkapić.

Hrvoje Hribar osvrnuo se na izvješće HRT-a o emitiranim sadržajima i tvrdi kako ta kuća ne poštuje odredbu zakona po kojoj mora emitirati 51 posto sadržaja iz europskih zemalja, a 20 posto domaćih. Osim što to ne poštuje, kaže, upravo je toksično pomanjkanje dijaloga.

- Što bi bilo kad bi HRT poštovao točku 11? Posljedično bi vjerojatno poštovala i mnoge druge obveze iz tog zakona, jer jedno vodi drugome. Nekad je silno zdravo i okrepljujuće poštivati zakone zemlje u kojoj živiš - zaključio je Hribar.

Josip Popovac istaknuo je kako smatra da je do sada, barem po nekim pitanjima, učinjen dobar posao. Dodao je i kako smatra da se HTV treba oslanjati na nezavisnu produkciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:14