‘LISA FRANKENSTEIN‘

Zgodnu curu kao da čekaju samo razočaranja. Utjehu traži na mjesnom groblju

Lisa Frankenstein, Cole Sprouse i Kathryn Newton

 Landmark Media/Alamy/Alamy/Profimedia/Landmark Media/alamy/alamy/profimedia
Nismo baš očekivali da će Frankensteinovo čudovište uskrsnuti upravo žene, ali to je možda i draž ovog ostvarenja

Diablo Cody i danas pamte po scenariju za film "Juno". Pravim imenom Brook Busey, Oscarom nagrađena scenaristica bila je senzacija 2007., kad je njezin prvi rad te vrste postao jedan od filmova godine. Kvaliteta te opore teen komedije nije bila jedino što ju je katapultiralo među holivudske celebrityje, imala je biografiju s kakvom se malo tko mogao pohvaliti. 2005. objavila je luckaste memoare "Slatka cura: Godinu dana u životu netipične striperice", koji su postali bestseler. Nije morala puno izmišljati, zbilja je čitavu godinu radila kao striperica, ali je "Juno" bio originalni tekst: junakinja mu je tinejdžerica nekonvencionalnog svjetonazora (Elliot Page u međuvremenu je postala transrodna osoba) koja zatrudni s dečkom (Michael Cena) u kojeg čak nije ni zaljubljena, pa umjesto da pobaci, ona bi radije da njezino novorođenče usvoji par po njezinu ukusu, netko tko će mu pružiti pravi dom i obitelj.

Za Diablo Cody svi su se u tom razdoblju otimali, Steven Spielberg producirao je seriju "Sjedinjene države Tare" s Australkom Toni Collette u glavnoj ulozi, od filma "Tijelo lijepe Jennifer" s kontroverznom Megan Fox očekivalo se puno više, ali su zato "Mlađa punoljetnica" i "Tully", koje je kao i "Juno" režirao Jason Reitman, sin nekadašnjeg hitmejkera Ivana Reitmana ("Istjerivači duhova"), a glavnu ulogu u oba je igrala Charlize Theron, dobili jako dobre ocjene. Svestranost je dokazala i mjuziklom "Jagged Little Pill", inspiriranim glazbom Alanis Morissette, koji je odlično prošao na Broadwayu, no zatim se vratila pisanju filmskih scenarija. Jedan od njih nedavno je imao premijeru, zvao se "Lisa Frankenstein", a narednog tjedna stiže u naša kina. Režirala ga je Zelda Williams, kći Robina Williamsa, koja je osjećaj za humor, kako tvrde poklonici filma, naslijedila od pokojnog oca. Nesumnjivo, u pitanju je luckasta crna komedija, nadahnuta legendarnim "Frankensteinom" Mary Shelley, napisanim početkom 19. stoljeća. Diablo Cody nije se baš držala originala, radnja filma zbiva se krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, glavnoj junakinji Lisi Swallows (glumi je Kathryn Newton) umorena je majka na grozan način, a kao da to nije dovoljno, otac joj se drugi put oženio, za nepodnošljivu rospiju Janet (Carla Gugino), koja je sa sobom dovela i Taffy (Liza Soberano), kćer iz prethodne veze. Zgodnu curu u životu kao da čekaju samo razočaranja, pa nakon što je na školskoj zabavi drogiraju i seksualno iskoriste, ona utjehu potraži, kao i uvijek, na mjesnom groblju. Tamo joj je omiljeno mjesto spomenik ispod kojeg počiva naizgled pristao momak iz viktorijanskog razdoblja. Lisa vjerojatno nije ni svjesna što čini kad poželi da on oživi i postane joj životni partner: naime, tajnovite sile ispunile su joj želju i Kreatura iz groba (glumi je Cole Sprouse) useljava se u njezinu sobu. Nije to baš tako čarobno, tom biću nedostaju dijelovi tijela, pogotovo oni koji su bitni za reprodukciju, pa treba potražiti u gradiću u kojem žive prigodne donatore, uglavnom ne baš dobrovoljne.

"Lisa Frankenstein" vrluda između crne komedije i horora, a publika željna drugačije vrste filmova vjerojatno će biti zadovoljna. Zelda Williams pokazala se doraslom tom zadatku, scenarij Diablo Cody je zanimljiv, a glumačka ekipa uglavnom vrlo dobra. Nismo baš očekivali da će Frankensteinovo čudovište uskrsnuti upravo žene, ali to je možda i draž ovog ostvarenja.

Lisa Frankenstein

am. horor crna komedija, 2024.

REDATELJ: Zelda Williams

BUDŽET: 13 milijuna dolara

U KINIMA: od 22. veljače

LJUBAVNA IDILA NA GROBLJU

Kathryn Newton

Počela je glumiti još kao djevojčica, u dugovječnoj sapunici "Sva moja djeca", međutim popularnost joj je pribavila serija "Neoženjeni Gary", u kojoj je glumila pretencioznu tinejdžericu po imenu Louise Brooks, inače velike zvijezde nijemog filma. Dosad već ima popriličan opus, kako na televiziji tako i na filmu (izdvaja se Marvelov blockbuster "Ant-Man i Wasp: Quantumania"), a karijera joj je zapravo tek počela.

Cole Sprouse

Danas je već prešao tridesetu, no još uvijek nije siguran želi li da ga smatraju glumcem ili fotografom. Nastupi pred kamerama za njega su zafrkancija, zato što ima identičnog brata blizanca, Dylana, i kad mu je god potrebna zamjena, uvijek zna gdje će je naći. Nije baš lako igrati mrtvaca, međutim tu je vještinu svladao s odličnom ocjenom, oslanjajući se na inventivan dizajn i kostime.

Carla Gugino

Od šesnaeste godine već je tako dobro zarađivala da je mogla pomagati majci: roditelji su joj se rastali još dok je bila beba, tako da je imala dva djetinjstva, jedno skromnije, kod majke, i drugo, prilično luksuzno, kad bi živjela s ocem. Serijal "Spy Kids" promovirao ju je u zvijezdu, a od filmova osobito ju je proslavila "Geraldova igra", u kojem je gotovo sve vrijeme bila vezana lisicama za krevet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:30