Tiha K. Gudac

‘Žilet-žica na hrvatsko-slovenskoj granici morala bi biti uklonjena, ona je simbol novog lica Europe‘

dokumentarac ”Žica”

 /Press
Film poznate hrvatske dokumentaristice 27. svibnja kreće u kinodistribuciju po nezavisnim kinima u cijeloj Hrvatskoj, počevši s riječkim Art-kinom Croatia

Film "Žica" poznate hrvatske dokumentaristice Tihe K. Gudac s petkom, 27. svibnja kreće u kinodistribuciju po nezavisnim kinima u cijeloj Hrvatskoj, počevši s riječkim Art-kinom Croatia, uz najavu kasnijih projekcija na prostoru uz hrvatsko-slovensku granicu koju presijeca tok rijeke Kupe, ali i zadnja linija schengenske zone.

image

Tiha K. Gudac i papa Franjo

Divisione Produzione Fotografica/Divisione Produzione Fotografica/press

Premijerno prikazan na na ZagrebDoxu gdje je nagrađen priznanjem Međunarodnog udruženja filmskih kritičara FIPRESCI, a na posebnoj audijenciji u Vatikanu usmjerenoj integraciji emigranata predan je papi Franji. Film "Žica" daje uvid u društvene promjene uvjetovane političkim odlukama, ovoga puta u vidu žilet-žice postavljene na slovenskoj strani obale u kanjonu rijeke Kupe. Slovenija je žicu postavila kako bi spriječila "nadiranje" ilegalnih migranata u Europsku uniju, a Hrvatska je tako postala tampon zona za priljev izbjeglica koje dolaze iz BiH na putu do zapadne Europe. Intimističkim uvidom u skriveni život ilegalnih migranata koji prolaze balkanskom rutom film gledateljima približava i manje poznate realnosti koje se odvijaju na tlu i granicama Hrvatske.

Postavljena žilet-žica pokazala se potpuno neučinkovitom i nije spriječila ilegalne migracije, ali je zato ostavila teške posljedice po okoliš i život ljudi ovog pograničnog područja. Riječima redateljice Tihe K. Gudac: "Sama žica golem je problem za one koji žive uz nju; za ljude, životinje i kompletan ekološki sustav u koji je postavljena jer je obustavila prirodne migracije i onemogućila pristup vodi, a ne rješava apsolutno ništa. Žica bi morala biti uklonjena po najbržem mogućem postupku jer je golemi simbol novog lica Europe koja ponovno diže zidove i ruši mostove, i to bi trebalo brinuti cjelokupno europsko društvo".

Ograda je stvorila sasvim novu dinamiku tog područja, a posljedice njenog postavljanja i metoda koje se provode u očuvanju granica EU potencijalno dovode do radikalizacije onih koji ilegalnim putem ulaze u Europu. Ono sada umjesto turista privlači nacionaliste, aktiviste za ljudska prva, političare, policijske ophodnje i graničnu policiju, migrante i izbjeglice. Ne utječe puno na smanjenje problema ilegalnih migracija, ali svakako uvelike otežava svakodnevni život prekrasnog kraja Pokuplja.

image

dokumentarac "Žica"

/Press

Projekcije u Rijeci (27.5.), Zagrebu (2.6.) Splitu (3.6.), Pazinu (20.6.), Šibeniku (29.6.), Ozlju i Dubrovniku bit će popraćene gostovanjem redateljice te razgovorom i diskusijama nakon filma u kojima će sudjelovati aktivisti Centra za mirovne studije i drugih ljudskopravaških organizacija.

Nagrade i festivali: ZagrebDox 2021. – Nagrada FIPRESCI/DOK.fest München 2021./Međunarodni filmski festival Crossing Europe 2021./Liburnia Film Festival 2021./Rab Film Festival 2021. – posebno priznanje žirija/Filmski festival Slobodna Zona 2021. – Human rights nagrada/Filmski festival One World Brisel – posebno priznanje žirija za ljudska prava

"Žica" je dio većeg europskog projekta pod nazivom Granice, a kinodistribucija filma u Rijeci, Splitu i Dubrovniku odvijat će se u sklopu projekta Kino magistrala koji obuhvaća kina duž Jadranske magistrale - Kino Mediteran, Art-kino u Rijeci, Kinoteku Zlatna vrata u Splitu i Kinematografe Dubrovnik, ujedinjene u cilju da nakon pandemijske krize zajedničkim snagama vrate publiku u kina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 02:59