PRETPOSLJEDNJA SEZONA HIT SERIJE

ZIMA JE STIGLA Novi nastavci 'Igre prijestolja' počinju s emitiranjem u srpnju, a najavni video je dramatično tajanstven

 Facebook
Zloslutna rečenica “Winter is coming”, koja se provlačila kroz cijeli serijal, u sedmoj sezoni pretvorila se u “Winter is here”, zbog čega je produkcija odlučila pričekati tmurnije vrijeme i kasnije započeti sa snimanjem

“Postoji samo jedan rat koji je važan. Veliki rat. I on je stigao”, progovara Jon Snow u novome teaseru za sedmu i pretposljednju sezonu “Igre prijestolja”, koja će se početi emitirati 16. srpnja ove godine.

Tajanstveni video, koji je objavljen prošloga tjedna, prikazuje grafike zmajeva i jelena, dok se u pozadini izmjenjuju kratki izresci glasova nekih od glavnih likova, uključujući među ostalim Daenerys Targaryen, Roberta Baratheona, Cersei Lannister i Balona Greyjoyja.

HBO je, kako se čini, otkrivanju detalja o novoj sezoni ovaj put pristupio na prilično drugačiji i mnogo dramatičniji način od onoga na što je publika navikla; osim toga što su odlučili vješto preskočiti (ili odgoditi) otkrivanje scena iz serije, dan prije objave videa na nekonvencionalan su način otkrili datum prikazivanja prve epizode.

Naime, na službenoj Facebook stranici serije uživo su emitirali snimku sante leda oko koje su se nalazile baklje i pozvali su ljubitelje serije da u komentare ispod objave upisuju riječi “fire” (vatra) i “dracarys” (riječ koju Daenerys Targaryen koristi kao komandu svojim zmajevima kada želi da napadnu vatrom) te da na taj način ubrzaju otapanje leda. Emitiranje je trajalo oko sat vremena i 15 minuta s dva prekida, kada je zbog tehničkih problema snimka ponovno pokrenuta, a u jednom ju je trenutku pratilo čak oko 125 tisuća ljudi. Kada je santa konačno otopljena, na njoj se pojavio datum izlaska serije. HBO-u se, kako s topljenjem leda, tako i izlaskom novih epizoda očito ne žuri – prvi nastavci dosadašnjih sezona obično su izlazili u ožujku ili travnju, dok ova stiže tek na ljeto.

Zloslutna rečenica “Winter is coming”, koja se provlačila kroz cijeli serijal, u sedmoj se sezoni pretvorila se u “Winter is here”, zbog čega je produkcija odlučila pričekati tmurnije vrijeme i kasnije započeti sa snimanjem koje je, osim u Dubrovniku, bilo smješteno na lokacijama u Sjevernoj Irskoj, Islandu i Španjolskoj. Još jedna promjena je i trajanje nove sezone; dok su prethodne imale svaka po deset epizoda, najavljeno je da će do kraja serijala biti snimljeno još samo 13 epizoda, od kojih će sedam biti u sedmoj, a šest u posljednjoj sezoni.

Glazbene zvijezde

Najnoviji otkriveni detalj relativno ublažava misterioznost oko mogućnosti predviđanja radnje i vizualnog identiteta novog dijela serije. Jedna od uloga dodijeljena je trenutno vjerojatno sve prisutnijem pop-pjevaču Edu Sheeranu, čije pjesme s najnovijeg albuma “Divided” već šest tjedana ne silaze s Billboardove liste 100 najboljih singlova. Glumica Maisie Williams, koja igra ulogu Arye Stark, velika je obožavateljica britanske zvijezde, a David Benioff, jedan od kreatora serije, na godišnjem South by Southwest skupu objasnio je da je upravo ispunjavanje želje mlade glumice za druženjem sa Sheeranom razlog zbog kojeg su ga već nekoliko godina pokušavali angažirati kao glumca, a ove su to i uspjeli. Poznato je da se radi o manjoj ulozi, ali daljnji detalji još nisu otkriveni.

Osim Sheerana, u novim epizodama pojavit će se i članovi grupe Bastille, koji su već viđeni na snimanju, a za koje se pretpostavlja da će u nekoj od bitki glumiti divljake (wildlings). Producenti “Igre prijestolja” ovim su angažmanima nastavili svoju tendenciju zapošljavanja glazbenih zvijezda; u seriji su se već prije pojavljivali Sigur Ros te članovi Coldplayja, Mastadona, Snow Patrola te grupe Of Monsters and Men. Ros i Gary Lightbody iz Snow Patrola osim uloge dali su svoj doprinos i glazbenoj vizuri serije. Ros je tako utjelovio muzičara na svadbi Joffreyja Baratheeona, koji ga ubrzo nakon početka izvedbe prekida gađajući ga novcem, a Lighbody je pustio glas dok je, kao vojnik Roosea Boltona, putovao na konju i skraćivao sebi i drugim vojnicima vrijeme pjevajući koračnicu. Hoće li Sheeran i Bastille također imati svoju glazbenu točku, još nije poznato.

Nagađanjima je u gostovanju poznatih tek početak. Prvih pet sezona “Igre prijestolja” bile su popraćene knjigama “Pjesma leda i vatre” Georgea RR Martina, prema kojima je sama serija i nastala.

Kašnjenje knjige

Svaka je sezona pratila jednu knjigu, a kod šeste je došlo do rascjepa; serija se nastavila snimati već uobičajenim tempom, ali knjiga još nije izašla. Iako ekranizacija “Pjesme leda i vatre” ne prati događaje na način na koji su prikazani u knjizi (u pisanom izdanju svaki lik priča priču iz svoje perspektive), neki likovi su izignorirani, ponekad je više njih u seriji pretvoreno u jednu osobu, a pojedini događaji su izmijenjeni, do šeste je sezone bilo moguće barem okvirno pretpostaviti što će se u seriji dogoditi. Nakon toga George RR Martin nastavlja suradnju s producentima serije, a pomalo ignorira izdavače, na čije je rokove za objavu šestog nastavka knjige zakasnio sada već više od godinu dana. Na upit kada će knjiga konačno izaći, Martin je jednom od fanova na svojemu blogu odgovorio: “Još nije gotova, ali napredovao sam. Napredak je manji od onoga koji sam očekivao prije godinu dana, kada sam mislio da će knjiga do sada izaći. Mislim da će biti gotova do kraja godine. (Ali, hej, isto to sam mislio i prošle godine.)” Za novu knjigu najavio je mnogo mračniju atmosferu od one koja je vladala u dosadašnjim izdanjima: “U svim pričama klasična je struktura da se stvari pogoršaju prije nego se poboljšaju. Sukladno tome, situacija će za brojne likove postati drastično loša”.

Teorije o kraju

Sudeći po svemu, što se knjiga i serija vise odgađaju, to je publika za njima gladnija. Na internetu se može naći mali milijun doista maštovitih teorija koje pokušavaju predvidjeti kraj serijala, od kojih je najrecentnija ona da se očekuje povratak Khala Droge, koji je umro na samome kraju prve sezone. Interes za konačnim raspetljavanjem situacije i odnosa između likova (na društvenim mrežama i brojnim portalima) graniči s masovnom histerijom. Iako konkretnijih podataka o mogućem razvoju još nema, Kit Harington, koji u seriji utjelovljuje Jona Snowa, u nedavnom intervjuu za Huffington Post natuknuo je da bi se gledatelji trebali, kada je riječ o sedmoj sezoni, spremiti na puno više akcijskih scena: “Svi glumci su imali više scena i više akcije. Pojavljuje se sve manje likova, a fokus je na onima koji su stalno tu. To je nešto što mislim da je publika čekala sve vrijeme.

Isto tako, na ovu će sezonu bit će potrošena dosad najveća količina novca, a epizoda je manje nego inače. Zbog toga će serija postići sasvim novu razinu. Iskušavamo nove stvari, eksperimentiramo s novim tehničkim mogućnostima kamere i specijalnim efektima. Pokušavamo slomiti granice.” U šestoj je sezoni epizoda serije, kako piše Forbes, koštala oko 10 milijuna dolara, a u ovoj će se cijene penjati u još veće visine. Ako ni iz kojeg drugog, iz tog će razloga biti zanimljivo pogledati hoće li dvije posljednje sezone uspjeti opravdati taj enormni hype koji je podignut oko jednog od većih televizijskih fenomena uopće te konačno saznati tko će zasjesti na prijestolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:27