VOLIO JE PROVOCIRATI

Životna priča čovjeka koji je gol pretrčao pozornicu na Oscarima 70-ih: kandidirao se i za predsjednika, a ubili su ga - provalnici

Robert Opel, David Niven

 /Oscars/youtube Screenshot
Nakon incidenta koji je zabavio mnoge nazočne, Niven je pozornicu prepustio velikoj glumačkoj legendi Elizabeth Taylor

Naše, suvremeno doba obiluje provokativnim situacijama, pa se tako i sinoć John Cena pojavio na pozornici Oscara gol.

No pregršt takvih trenutaka zabilježeno je i tijekom povijesti. Jedan takav moment u vremenu zbio se prije pola stoljeća na dodjeli filmskih nagrada Oscar. 46. dodjelu Oscara održanu 1974. godine mnogi sigurno pamte i po pretrčavanju golog tridesettrogodišnjeg muškarca Roberta Opela. Te godine Opal je, naime, prstima pokazujući znak mira, po pozornici voditelju i komičaru Davidu Nivenu iza leđa protrčao potpuno nag.

Izlazak u nesvakidašnjem izdanju dogodio se u trenu kada je Nivel namjeravao predstaviti nagradu za najbolji film, a ushićeni smijeh i pljesak publike slijedio je Nivenov dovitljivi komentar: "Dame i gospodo, ovo se moralo dogoditi. No, nije li fascinantna pomisao da će jedini smijeh koji će ovaj čovjek ikada izazvati biti posljedica njegova skidanja i pokazivanja vlastitih nedostataka?".

Nakon incidenta koji je zabavio mnoge nazočne, Niven je pozornicu prepustio velikoj glumačkoj legendi Elizabeth Taylor, koja je u dobrom raspoloženju priznala da je tako nešto "teško nadmašiti".

No, tko je bio Robert Opel, čovjek koji se takvim provokativnim performansom prometnuo u zvijezdu Oscara?

Kako piše Collider, Opel niti prije Oscara nije bio nepoznat. Znalo se, naime, da je riječ o čovjeku sklonu provokacijama, koji je izmijenio svoje prezime kako bi obitelj držao odvojenom od svoga djelovanja povezanog s queer kontrakulturama. Prosvjedi Opelu, koji se zahvaljujući svome djelovanju susretao i s Johnom Watersom i Divineom, niti prije Oscara nisu bili strani. Ipak, zahvaljujući toj velikoj pozornici dobio je pažnju ‘mainstream‘ medija. Gostovao je, primjerice, u emisiji pjevača Mikea Douglasa ("The Mike Douglas Show"), tijekom koje je najavio svoju kandidaturu za predsjednika, koristeći slogane ("Not Another Crooked Dick") koji su se referirali na predsjednika Richarda Nixona.

Priča o čovjeku koji je jednom nasmijao holivudsku elitu nije, nažalost, imala sretan kraj. 1979. godine, pet godina nakon zapamćene dodjele Oscara, Opelov je život iznenada okončan u četrdesetoj godini života kada je ovaj borac za queer zajednicu postao žrtvom provalnika. 7. listopada 1979. provalnici su, dakle, upali u njegov studio te ga uslijed konfrontacije upucali i ubili.

U Opelovoj galeriji u trenutku pljačke nalazili su se i njegova bivša djevojka Camille O‘Grady te bivši dečko Anthony. Napad se dogodio nakon što su dva muškarca, pod izlikom da žele razgledati galeriju, ostala nasamo s Opelom te ga ubrzo držala na nišanu. Pošto su tražili novac, koji nisu uspjeli pronaći, u počinjenju zločina prekinuli su ih Anthony i O‘Grady, koji su dotad spavali. I O‘Grady i Anthony su potom savladani i zavezani, a nekoliko trenutaka kasnije začuo se pucanj i O‘Grady je znala da je Opel mrtav.

Bilo je to niti godinu dana nakon atentata na američkog političara Harveyja Milka, prvog deklariranog homoseksualnog muškarca izabranog na javnu, političku funkciju u Kaliforniji.

Dva dana prije Opelove tragične smrti, piše Advocate, ovaj je aktivist i performer izveo svoj šou "The Mock Execution of Dan White". Dan White je, naime, bio mladi političar koji je pogubio čak dvoje ljudi - Milka i gradonačelnika San Francisca Georgea Mosconea. Za svoje zločine je osuđen na tek sedam godina zatvora, što je izazvalo bijes gay zajednice San Francisca te pobunu poznatu kao "White Night riots". Manje od dvije godine nakon izlaska iz zatvora, gdje je odslužio nepotpunu kaznu, White je 1985. godine počinio suicid.

Fey-Way Studios, prva poznata homoerotična galerija u San Franciscu, nakon Opelova je umorstva, samo godinu dana nakon otvorenja, zatvorena.

Opelov nećak Robert Oppel, 2010. je godine snimio dokumentarac "Uncle Bob" (Ujak Bob).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:41