LORDAN ZAFRANOVIĆ

‘Zlatni rez 42, priča o Jasenovcu bit će moj zadnji film. Očekujem skandal, ali to je zaslužio‘

Lordan Zafranović

 Boris Kovacev/Cropix
Privilegija je izboriti se da stvaraš ono što i kako želiš, a to strahovito puno košta, kazao je redatelj

Lordan Zafranović, ugledni hrvatski redatelj održao je kako donose srpski mediji izuzetno posjećen master class na temu "Unutrašnja struktura filma" na 52. FEST-u u Beogradu.

- Cijeli život bavim unutrašnjom konstrukcijom filma, koju gledatelj ne vidi, ali je osjeća. Ono o čemu najviše vodim računa jest da izaberem udarnu temu, riskantnu. Jer, izbor teme, to je autor. A za mene nema veće teme od stradanja u Jasenovcu - rekao je Zafranović kako piše danas.rs. Redatelj je otkrio na tom Međunarodnom filmskom festivalu kako posredstvom filma postavlja pitanja, otkriva tajne te da se radeći, pretvorio u sam film i da ništa drugo nema. Naravno, Zafranović je govorio i o svom novom djelu - "Zlatni rez 42" u kojem se bavi zločinima u Jasenovcu. Na to je čekao kako je objasnio, od osamdeset i neke godine i sada ga je napokon, zahvaljujući upornost stavio na montažni stol.

image

Lordan Zafranović

Boris Kovacev/Cropix

"Mi nemamo život kao obični ljudi, već smo vojna formacija koja je stalno u opsadnom stanju. Kad krenete sa filmom, koji kao ovaj ima 175 glumaca, bez generalskog autoriteta vrlo teško možete doći do rezultata, posebno u uspavanoj situaciji kada fali novaca, jer male zemlje nisu spremne za tako velike podvige. Privilegija je izboriti se da stvaraš ono što i kako želiš, a to strahovito puno košta. To je borba koja se vodi na više frontova. Plus ogovaranja, podmetanja, ljubomora. Ne mogu vam opisati bitku koju sam imao, u novije vrijeme je trajala punih sedam godina.", rekao je Zafranović. Kako piše danas.rs., redatelju je postavljeno pitanje kako će se obraniti ovim filmom od političara sa svih strana.

"Neću se ja braniti nego film, on je živ organizam. Bit će skandal, ali to je zaslužio poslije 80 godina, pa neka se vijori to što treba. Meni je važno da se napravi suvremeni film o vremenu danas, o stanju duha i opasnostima koje se mogu desiti preko noći. Povijest mi služi da pričam o vremenu u kojem živim i mojim strahovima. Govorim o svom narodu koji je u jednom trenutku napravio užasno zlo. Ja sam svjedok, a imam alat koji se zove film i pokušavam da ga upotrijebim da bih rekao: ‘Oprostite u ime mog naroda, svjesni smo toga što smo napravili‘. Dok netko ne klekne u Jasenovcu u ime hrvatske države, nema oprosta. Skidam tu ustašku košulju sa sebe filmom, drugačije ne mogu, jer nisam političar. I stalno ih na to podsjećam, gdje god mogu. Ali, nešto je tu zapelo od 1945. No, ovo je mali prilog u ime tog mog naroda koji me školovao, slao na stipendije, pa red je da mu nešto i vratim. Poslije ovog filma nema dalje, potrošio sam sve i to je moj završni udarac. Film će trajati sto godina, to garantiram!", zaključio je Zafranović kako navodi portal Nova.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 18:36