POLIMAC PREPORUČUJE

‘Zmajevoj kući‘ nedostaju atrakcije, kao da nema pravi orijentir, obiluje čudnim odlukama...

Paddy Considine i Milly Alcock u seriji ”Zmajevoj kući”

 Supplied by LMK/ipa-agency.net/IPA/Profimedia
Prednastavak naširoko obožavane "Igre prijestolja" bavi se previranjima unutar obitelji Targaryen koja će u konačnici uzrokovati njezin pad

"Zmajeva kuća", prednastavak "Igre prijestolja", televizijske serije koja je od 2011. do 2019. godine bila neprikosnoveni vladar popularne kulture, pred sobom ima nekoliko zadataka od kojih su neki teže, a neki lakše ostvarivi.

Iako je tijekom emitiranja izrasla u fenomen kakav se rijetko viđa, o "Igri prijestolja" se vrlo brzo nakon emitiranja prestalo pričati.

Rasprave o seriji koja je izrasla iz serijala knjiga "Pjesma leda i vatre" američkog pisca Georgea R. R. Martina naglo su utihnule djelomično zato što živimo u vremenima kada se neki sadržaj, zloglasni "content", intenzivno konzumira i analizira dok je u opticaju i eteru, a nakon toga "zaboravi" te zato što su tradicionalni i YouTube kritičari posljednju sezonu "Igre prijestolja" razmontirali kao scenaristički iznimno nevještu.

Prevladava mišljenje da su autori serije David Benioff i D. B. Weiss u jednom trenutku shvatili da na raspolaganju nemaju onoliko epizoda koliko bi im trebalo da na pravi način ostvare svoje narativne ciljeve te da su zbog toga sfušali posljednju sezonu u kojoj su se nakon više od 70 sati pripovijedanja napokon sukobile djelomično ujedinjene snage Westerosa i vojska Noćnog kralja.

Zato je "Igra prijestolja" pala u zaborav vrlo brzo nakon što je emitirana. Kada toliko vremena uložite u praćenje neke serije, kada zavolite neke likove i zainteresirate se za njihovu sudbinu, niste skloni prihvatiti trećerazrednu konkluziju koja djeluje zbrzano i neuredno.

Iz manjih i većih diljem interneta razasutih intervjua doznalo se da se Martin zalagao da "Igra prijestolja" traje 10 ili više sezona, a čak su i neki glumci iz serije suptilno bocnuli Benioffa i Weissa zbog nedovoljno dobro napisane osme sezone. Martin je u jednom od tih intervjua usput, više u šali, ispalio da "Igra prijestolja" završava jer su Benioff i Weiss "htjeli imati život". Ako, kako kaže poslovica, svaka šala sadrži pola istine, tada možemo pretpostaviti da je HBO-ova velika uspješnica okončana i zato što Benioff i Weiss više nisu mogli ili htjeli pratiti brutalan raspored po kojem su živjeli svih tih godina.

Je li se moglo nastaviti bez njih? Evidentno nije, a odgovor na pitanje zašto su odlučili napustiti projekt koji se mnogim djelatnicima u filmu i televiziji dogodi jednom u životu najvjerojatnije nikada nećemo dobiti.

HBO je tijekom posljednjih nekoliko godina emitiranja "Igre prijestolja" počeo s pripremama za život nakon serije. Nije moguće sa sigurnošću reći koliko je projekata HBO tijekom godina pokušao pozicionirati kao "nasljednika" "Igre prijestolja", no činjenica da je do sada samo jedna došla do publike govori koliko ih je teško napraviti.

"Zmajeva kuća", serija koju su za HBO napravili Martin te scenarist filmova "Herkul" i "Rampage: Totalni kaos" Ryan J. Condal, djelomično se temelji na Martinovoj knjizi "Vatra i krv", a prati događaje koji su se zbili oko 200 godina prije događaja iz "Igre prijestolja". Serija je fokusirana na previranja unutar obitelji Targaryen koja će dovesti do njezina pada.

"Zmajeva kuća" istovremeno mora obožavatelje "Igre prijestolja" natjerati da se zainteresiraju za nepoznate likove poznatog prezimena, natjerati ih da zaborave na antiklimaktični kraj serije koju su zdušno pratili osam godina i ogrepsti se o slavu koju je "Igra prijestolja" stekla bez da izgleda kao da to radi.

Gledanost prve epizode sugerira da HBO ima novi hit, no tek treba vidjeti može li taj entuzijazam pretočiti u kontinuirani uspjeh.

U najnovijoj epizodi serijala "Polimac preporučuje" kritičari Jutarnjeg Nenad Polimac i Damjan Raknić raspravljaju o prvih šest epizoda "Zmajeve kuće", od kojih je za sada samo jedna prikazana na streaming platformi HBO Max.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:38