IN MEMORIAM

ZSA ZSA GABOR Fatalna plavuša koja je bila preteča Kim Kardashian

 Getty Images
Jedna od njezine tri autobiografije zove se “Kako uhvatiti muškarca, kako ga zadržati i kako ga se riješiti”

“Svako doba ima svoju Madame Pompadour, Lady Hamilton, kraljicu od Sabe ili Kleopatru. Ne bi me čudilo da netko izabere Zsu Zsu Gabor kao predstavnicu te ekskluzivne klike u našem stoljeću.”

Tako je pisao u svojim memoarima poznati karakterni glumac George Sanders, dobitnik Oscara za ulogu ciničnog kazališnog kritičara Addisona DeWitta u holivudskom klasiku “Sve o Evi”, a njemu zbilja treba vjerovati. Bio je, naime, treći suprug (od njih ukupno devet) karizmatične plavuše koja je u nedjelju umrla u svojoj vili na Bel Airu od srčanog udara: imala je 99 godina, a stoti bi, da ju je zdravlje poslužilo, proslavila narednog srpnja.

U napisima o njezinoj karijeri najčešće se spominje izraz “celebrity”, a ne glumica. Zbilja, da je pedesetih godina postojao format reality showa, ona, njezine sestre Magda i Eva te majka Jolie bile bi preteče klana Kardashian: kada bi se pojavile na nekom prijemu ili zabavi, kao da je udario grom, nitko osim njih nije postojao.

Miss Mađarske

Zsa Zsa je posebno bila atraktivna, izravno bezobrazna i duhovita privlačila je pažnju tabloida, koji bi njezine ispade rado stavljali na naslovnice. Svakoga bi zvala “dahling” (iskrivljeno od “darling”) i objasnila zašto: “Tko bi upamtio tolika imena?”. “Želim da muškarac bude nježan i pun razumijevanja. Tražim li previše od milijunaša?” jedna je od njezinih karakterističnih izreka, kao i “Razvesti se zato što nekoga više ne voliš jednako je glupo kao i udati se iz ljubavi.”

Također je tvrdila da je odlična domaćica: “Svaki put kad se razvedem od muškarca, zadržim kuću”. Obožavala je dragulje, bunde, raskošne haljine i cipele. Po jednom suvremeniku ona je bila esencija glamura.

Rođena je u Budimpešti, otac i majka su joj bili Židovi, a pravo ime Sari dobila je po tada popularnoj pjevačici. Još kao tinejdžericu angažirali su je da nastupi u bečkoj opereti, no već 1936. izabrali su je za Miss Mađarske. Uoči 2. svjetskog rata sestre Gabor emigrirale su u Ameriku (majka je stigla za njima 1944.), Zsa Zsa je već bila u prvom braku koji je bio pred raspadom da bi se 1942. udala za hotelijera Conrada Hiltona. S njim je rodila i jedino dijete, no tvrdila je da je kći Francesca bila plod bračnog silovanja. Također i to da se seksala sa svojim pastorkom Nickyjem Hiltonom, prvim suprugom Elizabeth Taylor (uzgred, po obiteljskom stablu Hiltonovih, ona je pra-pra-teta Paris Hilton).

Tri autobiografije

U filmskoj karijeri najviše joj je pomogao John Huston, tražio je ljepoticu bez previše glumačkog iskustva koja slabo govori engleski te je angažirao za poznati film “Moulin Rouge”. Te 1952. snimila je čak tri filma, poslije je igrala u filmu “Lili” uz mladu Leslie Caron, zalomila joj se i epizoda u “Dodiru zla” Orsona Wellesa i to je otprilike bilo sve.

Puno više su je tražili na televiziji, glumila je u serijama (“Bonanza” i dr.), pa čak i sapunicama, no njezin pravi format bio je talk show, gdje bi brbljala bez zadrške.

Osobito ju je rado angažirao televizijski voditelj David Lettermann, koji ju je vodio sa sobom po New Jerseyju, gdje bi ona kucala na vrata nepoznatih ljudi i molila zgranute domaćice da joj pokažu svoje cipele.

Deveti i posljednji suprug bio joj je Frédéric princ od Anhalta, trideset godina mlađi od nje, njemu je to bio sedmi brak, koji je titulu stekao tako što ga je posvojila prava princeza od Anhalta. Zsa Zsa nije imala ništa protiv jer se domogla plemićke titule, a s mužem ionako nije bila dugo u dobrim odnosima.

1989. ošamarila je policajca i provela tri dana u zatvoru (nije htjela ni čuti da kaznu zamijeni dobrotvornim radom), no njezine prave nevolje počele su 2010. kada je slomila kuk i morala na kompliciranu operaciju. Poslije su joj odrezali desnu nogu iznad koljena kako se gangrena ne bi proširila. Posljednje razdoblje provela je na aparatima za umjetno održavanje životnih funkcija.

Jedna od njezine tri autobiografije zove se “Kako uhvatiti muškarca, kako ga zadržati i kako ga se riješiti”, a i danas je udžbenik curama koje žele lak put u visoko društvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:00