FILMSKA GLAZBA

Zvijezda ‘H. Pottera‘ i ‘Igre prijestolja‘ stiže u Hrvatsku: Fanove filmske glazbe očekuje poslastica nadomak Zagreba

Ciaran Hinds

 Press
Našem najvećem skladatelju Alfiju Kabilju dodijelit će se nagrada za životno djelo, a njegovu glazbu izvest će Jean-Michele Bernard

International Sound & Film Music Festival (ISFMF), jedan od tri najveća i najvažnija festivala filmske glazbe na svijetu, ujedno i jedini koji je posvećen i filmskom zvuku – ove godine ima mnogo razloga za slavlje jer slavi jubilarnih deset godina djelovanja, a kako to bolje proslaviti nego – dva puta.

Prvi put je to bilo na jedinstvenom i spektakularnom događaju u Puli, u 2000 godina staroj Areni, najvećem potpuno očuvanom amfiteatru iz doba Rimskog Carstva, i to ispred publike koja je brojila čak 3500 ljudi. Pulska je Arena tako poslužila kao neponovljiva pozornica filmskom remek-djelu Gladiator redatelja Ridleyja Scotta i dodjele nagrade Crystal Pine za životno djelo jednom od najvećih dizajnera zvuka svih vremena, Scottu Millanu, dobitniku četiriju Oscara, od kojih je jedan kipić primio upravo za Gladiatora.

Drugi dio festivalske obljetnice slavi se od 7. do 9. listopada, od petka do nedjelje, i to u gradu gdje je sve počelo – Samoboru. Pitoreskni gradić, najljepši biser kontinentalne Hrvatske, bit će tako domaćin festivalu i njegovom vrhunskom programu i gostima.

Čak dvojica oskarovaca krase listu gostiju: skladatelj i redatelj Stephen Warbeck (osvojio Oscara za glazbu u filmu Zaljubljeni Shakespeare) i vrhunski karakterni glumac Ciarán Hinds (ove godine nominiran za Oscara za ulogu u filmu Belfast, također glumio u filmovima kao što su Game of Thrones, Munich, Harry Potter, There will be Blood, Road to Perdition, Justice League, seriji The Terror…). Osim njih dolazi i jedan od najpoznatijih i najboljih francuskih pijanista uopće, Jean-Michel Bernard koji će izvesti koncert s filmskom glazbom i, posebno, glazbom našega najvećeg skladatelja Alfija Kabilja kojem će se dodijeliti nagrada za životno djelo. Glazbenom dijelu programa pridružit će se umjetnički ravnatelj i skladatelj Ozren K. Glaser, kantautorica Elis Lovrić i ostali.

image

Jean-Michel Bernard

Press

Voditeljice dviju svečanih večeri bit će upravo i sama Elis Lovrić, kao i Jana Haluza, koja je ujedno i jedna od najpoznatijih glazbenih voditeljica u Hrvatskoj.

S obzirom na to da različite umjetnosti često idu ruku pod ruku, ISFMF će predstaviti i simbiozu glazbe i slikarstva – kroz viziju boja na platnu splitske slikarice Žane Bajić, a uz glazbenu izvedbu pjevačice Nere Stipičević, poznate pod umjetničkim pseudonimom FreeDA Nera Immortelle te Ozrena K. Glasera.

Svakako je potrebno naglasiti i kako se ovom obljetnicom slavi i dugotrajno i konstruktivno prijateljstvo Republike Hrvatske i Republike Francuske, a kako to bolje obilježiti nego upravo – slavljenjem umjetnosti.

ISFMF je nastao iz maloga obiteljskog kruga današnjeg umjetničkog ravnatelja, Ozrena K. Glasera i producenata festivala Tene i Željka Glasera, kasnije pojačan dolaskom izvršne direktorice Marijane Knezoci, ISFMF je iz godine u godinu rastao, da bi ove, 2022., proslavio okruglih deset godina postojanja.

Desetljeće ISFMF-a obilježeno je gostovanjima nekih od najvećih i najnagrađivanijih imena filmskog i glazbenog šoubiznisa koji su dali svoj doprinos festivalu u obliku masterclassova, koncerata, pridruživanjem umjetničkom odboru i – prijateljstvima koja traju do današnjih dana.

I uistinu, nijedan događaj nikada nije doveo više oskarovaca u Hrvatsku kao što je to tijekom proteklih deset godina ostvario ISFMF.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2023 19:33