HOLIVUDSKI GLUMAC

ZVIJEZDA SARAJEVO FILM FESTIVALA Danny Glover: 'Slučajno sam postao glumac, inače sam po struci ekonomist'

 CROPIX
Uz glumački, Glovera je tijekom njegove karijere obilježio i politički angažman i aktivizam, a tijekom boravka u Sarajevu pojasnio je kako je na to usmjeren obiteljskim korijenima

SARAJEVO - Hollywoodska filmska zvijezda Danny Glover, široj publici poznat po ulogama u serijalu filmova "Smrtonosno oružje" u kojima je glumio zajedno s Melom Gibsonom, apsolutna je atrakcija šestog dana 19. Sarajevo Film Festivala (SFF) no publici i novinarima u srijedu se predstavio u drugačijoj ulozi građanskog aktivista i promotora humanitarnih projekata poput rada s djecom.

Uz glumački, Glovera je tijekom njegove karijere obilježio i politički angažman i aktivizam a tijekom boravka u Sarajevu pojasnio je kako je na to usmjeren obiteljskim korijenima. "Moja obitelj potječe s dubokog američkog juga", kazao je Glover opisujući kako je izravno osjetio duboke mijene kroz koje je prolazilo američko društvo tijekom postupne desegregacije.

Iznimna osjetljivost za društvene promjene uključujući tu i međurasnu integraciju tijekom desetljeća ga je vodila ka angažiranju u potpori udrugama za zaštitu ljudskih prava kakve su djelovale u državama poput Južnoafričke Republike, Zimbabvea ili Namibije a potom i u angažiranju u humaniranim misijama pod pokroviteljsvom agencija Ujedinjenih naroda poput UNDP-ja ili UNICEF-a čiji je bio veleposlanik dobre volje.

Glover je u Sarajevu otkrio i kako gluma nije bila njegovo životno opredjeljenje jer je po struci ekonomist no splet okolnosti ga je doveo na kazališne daske u San Franciscu davne 1971. godine a potom je preko Broadwaya stigao do Hollywooda.

Nakon nešto više od polovice od preko 200 filmova koliko ih se ukupno prikazuje na ovogodišnjem SFF-u, prema glasovima publike najbolje su ocjene u kategoriji igranog filma zaslužili "Krugovi" srbijanskog redatelja Srđana Golubovića a kod dokumentarnih filmova hrvatski "Gangster te voli" Nebojše Slijepčevića.

U službenoj natjecateljskoj konkurenciji za najbolji igrani film u srijedu su pak predstavljeni austrijsko ostvarenje "Talea" koega je režirala Katharina Muckstein te bosanskohercegovački film "Sa mamom" Faruka Lončarevića.

"Talea" je film u kojemu zbog krajnje oskudnih dijaloga dominira gluma i u kojemu redateljica razvija priču o složenim odnosima između majke i kćeri i njihovu razdvajanju. "Sa mamom" je pak potpuno "domaća" priča o drami jedne obične obitelji suočene istodobno s bolešću i problemima odrastanja.

Natjecateljski program u kategoriji dokumentarnog filma publici je ponudio tri nova ostvarenja uključujući hrvatsko "U braku sa Švicarcem" redatelja Arsena Oremovića i koje na veoma zanimljiv način govori ne o nekoj ljubavnoj drami nego o drami robova bankarskih kredita u švicarskim francima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 23:21