PIŠE JURICA PAVIČIĆ

POZADINA JEDNE OD NAJVEĆIH SPLITSKIH KULTURNIH AFERA Zlatna vrata zlatna su koka za nekretninske manipulacije

Split, 060509.
Nakon dugo vremena preuredjen je kultni kino prostor Kinoteka
Paun Paunović / CROPIX

 

Ni nakon ovotjedne burne sjednice splitskog Gradskog vijeća još uvijek nije jasno tko će iduće četiri godine voditi splitski kulturni centar, pučko učilište i art-kino Zlatna vrata.

Na sjednici održanoj u utorak, naime, propao je pokušaj vladajućeg HDZ-a da se za tu funkciju izabere mladi povjesničar i član stranke Ivan Uglešić. Za HDZ-ovog kandidata glasovalo je 17 vijećnika, protiv je bilo 16, a dvojica su bila suzdržana, tako da Uglešić nije dobio potrebni natpolovični broj glasova. Suzdržana su bila dva vijećnika MOST-a, a protiv je glasao vijećnik HSLS-a Tonći Blažević koji je time srušio koalicijsku većinu.

S obzirom na to da kandidat nije dobio podršku GV-a, uslijedit će novi natječaj, a do tada će ustanovu formalno zastupati predsjednica Upravnog vijeća. Riječ je o HDZ-ovom kadru, sportskoj trenerici Danijeli Ćukušić koja je bila jedna od troje članova UV-a koji su i predložili Gradskom vijeću propalog kandidata.

Revolt kulturnjaka

Cijela zavrzlama oko Zlatnih vrata zaplela je početkom godine, kad je Upravno vijeće ustanove sa 3:2 odlučilo da se za ravnatelja predloži HDZ-ovac i profesor povijesti Uglešić, a ne dotadašnja ravnateljica Tamara Visković. Za Uglešića je glasovalo troje članova UV-a koje je postavila politika. Za Tamaru Visković - inače nekadašnju muzičku kritičarku Feral Tribunea - glasovalo je dvoje predstavnika zaposlenika.

Split, 100315.
Tamara Viskovic, ravnateljica kinoteke Zlatna vrata u Splitu.
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Paun Paunović / CROPIX

Tamara Visković

 

Odluka UV-a izazvala je revolt u kulturnoj javnosti. Za svog četverogodišnjeg mandata, naime, Visković je ustanovu koja djeluje u srcu Dioklecijanove palače izbavila iz ambisa. Sanirala je dugove, zaštitila funkciju zgrade, sasjekla apetite mnogih koji su u renesansno-gotičkoj palači već vidjeli hotel. Zlatna vrata pretvorila je u idejno pluralni dnevni boravak civilnog društva. Kino dvorana - koja funkcionira kao smjesa art-kina i klasične kinoteke - imala je postojan rast posjeta, a uvedeni su i inovativni prikazivački formati.

Neiskusni kandidat

Prošlog ljeta, Zlatna vrata su nakon dugih pravnih trzavica ušla i u posjed splitskog ljetnog kina Bačvice, čime je spašena zamrla kinoprikazivačka djelatnost u tom prostoru, boriku uz more na koje su također mnogi bacali oko. Činjenica da Zlatna vrata u posjedu imaju palaču u Dioklecijanovim zidinama i neizgrađenu šumu na Bačvicama ovu ustanovu čini odličnom prigodom za nekretninsku manipulaciju. To je razlog zašto su politike željele, a i sada žele u njoj svog pouzdanika.

Unatoč tome što su i u gradskoj upravi neformalno hvalili Visković, troje politički iskadroviranih članova UV-a odabrali su drugog kandidata - mladog profesora povijesti koji je organizirao nekoliko stručnih simpozija, ali je u kulturi potpuni anonimus, a o temeljnoj aktivnosti kinoteke zna taman toliko da u programu predlaže - “festival Borisa Dvornika” (!?). Očito neiskusni Uglešić sebi je k tomu priredio neslavni PR kad je nakon natječaja izjavio da je “U HDZ-u, ali samo obični član”. “Obični član” - međutim - nije dobio sve glasove koalicije u kojoj je njegova stranka. Stoga cirkus kreće iz početka.

S obzirom na to da vladajuća koalicija nije mogla objektivno naći zamjerke dosadašnjoj ravnateljici na njenom radu, rasprava se i uoči glasovanja i na Gradskom vijeću svela na uobičajeno svjetonazorno loptanje.

Jedan od istaknutih splitskih HDZ-ovaca je uoči izbora za Dalmatinski portal izjavio da njegova stranka neće moći “glasačima objasniti” kako ne smjenjuje “tako otvorenu ljevičarku”, a na GV-u se Visković prigovaralo što prikazuje “filmove iz regiona”. Živo bi nas zanimalo kako bi kandidat Uglešić organizirao “festival Borisa Dvornika”, a da izbjegne njegove “regionalne” filmove od “Čovek nije tica” Dušana Makavejeva, pa do “Bitke na Neretvi”.

Novi natječaj

Ideološko difamiranje Tamare Visković pri tom je HDZ-u teže polazilo za rukom i zbog jedne neugodne faktografske okolnosti. Bivša Feralova kritičarka je, naime, bila članica Poglavarstva za kulturu u mandatu HDZ-ovca Zvonimira Puljića, čovjeka kojeg sadašnji splitski HDZ i gradonačelnik Krstulović često navode kao političkog uzora i najboljeg načelnika u novijoj splitskoj povijesti. Također je paradoks da Visković uopće nije bila prvi izbor prethodne SDP-ove gradske vlasti. Ona je u palaču kod Zlatnih vrata htjela dovesti člana HNS-a i fitness trenera iz Trogira, ali su se povukli nakon revolta javnosti, pa je kao jedini protukandidat izabrana Visković. Povijest se sada ponavlja: u Zlatna vrata opet se nameće stranački kadar, samo to radi oprečna politička opcija. U cijeloj priči postoji i bizarni fiskulturni kontinuitet. Sadašnja v.d. i predsjednica Upravnog vijeća - doduše - nije instruktorica fitnessa, nego trenerica rukometa.

Što slijedi sada? To je veliki misterij. Nakon što je pokušaj izbora propao, slijedi novi natječaj, a ravnatelja će istom Gradskom vijeću predlagati približno isto Upravno vijeće. Netko će - ukratko - morati sam sebi skočiti u usta. Ili će UV promijeniti mišljenje, ili će netko na GV-u glasovati drukčije. Uglešić - koja spada u mlađe Krstulovićeve kadrove u HDZ-u - pri tom je potrošen i dvojbeno je hoće li se uopće kandidirati. Također je malo vjerojatno da će Visković proći nakon svega što je izrečeno na Gradskom vijeću, jer je za HDZ i gradonačelnika sad to očito pitanje taštine.

Mnogi upućeni procjenjuju da će politika tražiti novog, prihvatljivijeg kandidata. Nadajmo se da i taj neće imati veze s fiskulturom.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo