OTVORENO PISMO

SUKOB NA ZAGREBAČKOJ ALTERNATIVNOJ SCENI Srećko Horvat napustio Subversive, no festival ide dalje

Subversive festival , barem u formi na koju smo dosad navikli, više neće postojati. Naime, programski odbor Subversive festivala u nedjelju je u otvorenom pismo na web-stranicama festivala prijateljima te manifestacije objavio da se povlače iz njene organizacije. Odluku su obrazložili riječima: “Nažalost, zbog razilaženja u poimanju aktivističkog rada u sklopu Subversive Foruma te svrhe Subversive Festivala uopće, programski tim neće nastaviti raditi na daljnjoj realizaciji projekata koji će se eventualno odvijati pod ovim imenom. Nadamo se da ćemo surađivati na nekim novim projektima jednako uspješno kao do sada”.

Pismo su potpisali Igor Štiks, Srećko Horvat, Jelena Ostojić, Vedrana Bibić, Boris Postnikov, Andrea Milat, Mario Kikaš i Nikolina Rajković, a potpisnici su se u pismu osvrnuli i na dosadašnji rad festivala, ističući da mu je cilj bio propitivanje postojećeg i promišljanje boljeg i pravednijeg društva.

Progresivne ideje

“Kroz svoj program festival je ovu raspravu nastojao izmjestiti iz uskih akademskih okvira i uvesti je u javnu sferu te na taj način širu javnost upoznati s progresivnim društvenim idejama i konceptima te socijalnim, političkim i ekonomskim alternativama. Sretni smo ako smo svojim radom napravili pomak na ovom polju i tako omogućili širenje lijeve misli kako u Hrvatskoj tako i na Balkanu. Ovim putem želimo zahvaliti svima koji su prepoznali naša nastojanja i pridružili nam se u zajedničkoj borbi.”

Što je presudilo

Subversive film festival 2008. godine pokrenuli su Nikola Devčić, Dora Baras i Srećko Horvat. Iz pisma bi se moglo zaključiti da se dogodio razlaz između Devčića i Horvata koji su, pogotovo Horvat, bili najisturenija lica festivala koji nije bio bez mana, ali je zadnjih godina u Zagreb doveo niz svjetski relevantnih intelektualaca i bio iznimno dobro posjećen.

Jesu li razlazu presudila ideološka, programska razilaženja, pokretanje nove manifestacije ili neki drugi razlog, jučer nismo uspjeli doznati.

Direktor produkcije Nikola Devčić komentirajući pismo samo je istaknuo da mu je žao jer su Srećko Horvat i on bili prijatelji i dodao: “Odlazak programskog odbora ne znači kraj Subversivea koji će se održati i iduće godine”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 10:44