NAGRADA HRVATSKIH ARHITEKATA

Glavno priznanje dobio studio 3LHD za uređenje nekadašnjeg kina Urania

Udruženje hrvatskih arhitekata uručilo je nagrade autorima najboljih ostvarenja za proteklu godinu, u podrumu Dioklecijanove palače u Splitu.

Nagrada Viktor Kovačić za životno djelo dodijeljena je Radovanu Tajderu. U obrazloženju među ostalim, stoji da se Tajdera “bez puno suzdržavanja može imenovati punokrvnim nastavljačem nepatvorenoga modernizma - lika i djela Viktora Kovačića, Jurja Denzlera i Mladena Kauzlarića. On je taj kojemu je nenametljivost, pristojnost, ne samo ishodište profesionalnog djelovanja, već jedini mogući način postojanja.”

Projekti u Beču

Tajder je poznat po tipskim standardnim rješenjima koja je patenirao s nekolicinom kolega, potom po interpolacijama u Zagrebu, te po arhitekturi koju gradi u Beču, kamo se odselio osamdesetih: pročelje Hotela Plaza Wien, sveučilišni centar UZA II u Althanstrasse, P4 na aerodromu Schwechat, poslovno-servisna zgrada BMW-a, sjedište OPEC-a i stambena četvrt Tamariskengasse.

Nagrada Viktor Kovačić za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2019. godinu dodijeljena je studiju 3LHD za Uraniju u Zagrebu. Nekadašnje kino Urania, odnosno Partizan, ovi su arhitekti rekonstruirali u svoj novi dom, i planiraju u njemu niz kulturnih sadražaja. To je inače jedan od rijetkih primjera u Hrvatskoj uspješne rekonstrukcije napuštene arhitekture.

4 kuće za 4 brata

Nagrada Drago Galić za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture dodijeljena je Ivi Letilović i Igoru Pedišiću za 4 kuće za 4 brata u Zadru.

U obrazloženju stoji da su Letilović i Pedišić “u srcu Dikla, nastalog stihijskim multipliciranjem stambenih kuća s turističkim apartmanima za iznajmljivanje, projektom ‘4 kuće za 4 brata’ bitno podignuli kriterije oblikovanja te hibridne tipologije svojstvene hrvatskom priobalju”.

“Iako se radi o dominantnom tipu dužobalne izgradnje i najraširenijem uzroku devastacije krajolika istočnog Jadrana”, kaže dalje obrazloženje, “ovaj zadatak nedovoljno zaokuplja interese arhitekata”.

Nagrada Bernardo Bernardi za područje oblikovanja i unutrašnjeg uređenja dodijeljena je Lei Pelivan i Tomi Plejiću, odnosno Studiju Up, za Bijeli Loft u Zagrebu. Oni su preobrazili stan iz tridesetih godina prošlog stoljeća, u samom centru grada Zagreba, koji je bio organiziran za život samca, u dom za obitelji s dvoje djece.

Radijska emisija

Nagradu Neven Šegvić za publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture dodijeljena je Ani Dani Beroš, Tomislavu Paveliću, Marku Sančaninu, Miri Stanić, Evelini Turković, Vesni Vuković i Frani Petru Zovku za Radijsku emisiju Stvarnost prostora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 01:48