ZALJUBLJEN U ORGULJE

100% ORGANIC Koncertu omiljenog hrvatskog Amerikanca priključila se i 11-godišnja Lucija Kaplowitz

 Dinko Bažulić / HRT

ZAGREB - Svake godine Jazz Orkestar HRT-a daje priliku jednome od svojih članova da napravi autorsku večer. U srijedu navečer tako se u dvorani Gogona MSU-a dogodila 100% Organic Concert - autorska večer omiljenog hrvatskog Amerikanca, cijenjenog i nagrađivanog jazz pijanista, skladatelja i aranžera Joea Kaplowitza. Koncert je bio posvećen i izveden na njegovoj velikoj ljubavi - Hammond orguljama.

"Moj prvi susret s Hammond orguljama? Bio sam u osnovnoj školi, treći razred, u Massachusettsu. Moj učitelj engleskog koji je svirao klavir i koji je znao da i ja volim svirati klavir, došao je jedan dan i rekao da moram vidjeti orgulje koje donosi za neku predstavu. Kada sam ulazio u školu, čuo sam neki poseban zvuk, posebnu glazbu, vrlo dobru! Ušao sam u prostoriju i dogodila se ljubav!", ispričao je nakon koncerta Joe Kaplowitz.

„Ponekad u glavi čujem zanimljivu melodiju, ponekad istražujem harmonijske progresije na klaviru i kad nađem one koje su mi najzanimljivije, nastavim se igrati s njima sve dok se ne pretvore u pjesmu, a ponekad kao da se spojim s nepresušnim izvorom kreativne energije za skladanje i u tim razdobljima nastaju moje najbolje skladbe“, rekao je Joe Kaplowitz. Upravo te, njegove najbolje skladbe, bile su na programu ovog koncerta. Njih sveukupno 11, žanrovski vrlo različih, od bluesa do plesnih funky među njima i ove godine Porinom za najbolju jazz skladbu ovjenčana Donna Lee is Pissed Off.

"Volim tu pjesmu najviše jer izaziva najveću reakciju kod ljudi, jako im se sviđa, a kada je to tako osjećam da se mogu povezati istinski povezati s publikom", rekao je Kalpowitz.

"Ja sam vrlo zadovoljan večerašnjim koncertom. Svi su jako dobro svirali. I orkestar i solisti, dali su zaista cijelog sebe. Dali su sto posto. I tako je i zvučalo. Baš lijepo iskustvo", zaključio je Kaplowitz.

Inače, u posljednoj se skladbi jazzerima priključila i 11-godišnja Lucija Kaplowitz pokazavši svoj talent u step plesu, a na koncert su iz SAD-a stigli i mama i tata Kaplowitz.

Joe Kaplowitz je prije dva dana dobio i prestižnu nagradu STATUS koju Hrvatska glazbena unija dodjeljuje glazbenicima koji su se svojim radom, vještinama, talentom i vrhunskom glazbenom izvedbom posebno istaknuli u prošloj diskografskoj i koncertnoj godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:42