NE BAŠ USPJEŠAN POČETAK

7. Vip Zagreb Jazz Festivala: Veliki jazz pijanist nema više snagu ni karizmu

ZAGREB - U prepunoj velikoj dvorani SC-a u Zagrebu u četvrtak navečer koncertom McCoya Tynera počeo je 7. Vip Zagreb Jazz Festival.

Najavljivan spektakularno, kao istraživanje materijala s albuma “John Coltrane & Johnny Hartman” iz 1963., a na kojemu je tada “sekundirao” mladi Tyner, koncert je podbacio.

Klavir u drugom planu

Jedan od ponajboljih jazz pijanista svih vremena, danas već legendarni Tyner, koji je prebacio sedamdesetu, nažalost više nije u u fizičkoj kondiciji da nam pruži one užitke koje je publika, naslušana njegovih vulkanskih proplamsaja, očekivala, no nema više ni snagu karizme da oplemeni sastav.

Njegov klavir tako se povukao u drugi plan, a puno je previše vremena ostalo za solaže bubnjara i vrlo dobrog basista Geralda Canona. Tako je taj trio, pojačan sjajnim saksofonistom Chrisom Potterom, koji se našao u nezahvalnoj ulozi i izvan svog inače raznovrsnijeg repertoara, ipak djelovao mlako, a Tynerova minutaža kao da je bila svedena na minimum, baš kao i njegovi kratki, i hrapavim glasom izgovoreni uvodi u pjesme.

Pjevač u usponu

Ambiciozni pjevač Jose James, koji se sastavu priključio u središnjih nekoliko brojeva, “najbolji pjevač u usponu”, po DownBeatu, ugodna baritona, lijepo je otpjevao “My One and Only Love”, baladu koja počinje predivnim uvodom saksofona, i to su bili jedini trenuci kad se na koncertu osjetio toliko priželjkivani duh Johna Coltranea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 14:42