PRODAJE VIOLINU

AFERA U GUDAČKOM KVARTETU Ugledni violinist nakon orgija s transseksualnom prostitutkom gol trčao hotelom i davio ženu: 'Drogirali su me!'

 Facebook

Jedna od glavnih tema u svijetu klasične glazbe ovih dana je skandal koji potresa vrlo ugledni njemački gudački kvartet, čiji je renomirani član već neko vrijeme zaglavio u New Yorku gdje ga terete za pokušaj ubojstva.

Stefan Arzberger (42), glavni violinist Lajpciškog kvarteta, koji je svojedobno nastupio i u Hrvatskoj, osumnjičen je da je još krajem ožujka pokušao zadaviti 64-godišnju gošću hotela na Manhattanu u kojem je radi nastupa odsjeo s kolegama.

Tužitelji tvrde da je u hotelsku sobu u gluho doba noći odveo prostitutku, za koju se ispostavilo da je zapravo muškarac te da je dama noći viđena kako s Arzbergerovim iPadom napušta hotel 40-ak minuta nakon što je ušla u njega. Tri sata kasnije, oko 8 ujutro, mahnito je potpuno gol išao od vrata do vrata drugih gostiju u hotelu Hudson predstavljajući se kao posluga.

Kada mu je spomenuta 64-godišnjakinja, inače turistkinja iz Sjeverne Karoline, otvorila, zgrabio ju je za vrat i počeo daviti. 'Nikada nisam čuo za takav slučaj davljenja. Gotovo je ubio tu ženu', kaže tužitelj Samuel Cocks. Gospođu je navodno u nekoliko navrata gurnuo prema zidu i polici tako da je u njih udarila glavom. Spasilo ju je hotelsko osoblje.

Ugledni violinist ne spori da je u sobu doveo prostitutku, ali tvrdi da je zapravo bio žrtva. Njegov odvjetnik inzistira da mu je prostitutka podvalila drogu za silovanje. 'Nema drugog objašnjenja za njegovo ponašanje', tvrdi odvjetnik Richard Levitt i dodaje da je glazbenik nakon svega opljačkan.

Sam violinist za New York Times kaže da se ne sjeća ničega, što mu se navodno nikad prije u životu nije dogodilo. Do daljnjega je zaglavio u Velikoj jabuci jer su mu lokalne vlasti konfiscirale putovnicu, a sudac mu je odredio jamstvo od 100.000 dolara dok čeka suđenje. Zadavljena gospođa je u međuvremenu pokrenula i privatnu tužbu.

Arzberger kaže da tuguje u njujorškoj samoći i da će, kako stvari stoje, biti prisiljen prodati svoju 300 godina staru violinu kako bi mogao podmiriti sudske troškove. Najradije bi nastupao i svirao sa svojim kvartetom, koji je u međuvremenu našao zamjenu, ali je suočen s otkazivanjem nastupa.

Tako im je otkazan i koncert u londonskoj dvorani Wigmore, čija se uprava već neko vrijeme nateže s kvartetom jer nisu dojavili da je došlo do promjene u sastavu.

Unatoč ovakvim poteškoćama, nekolicina poznatih glazbenika javno je dala podršku uzdrmanom Arzbergeru, među njima i proslavljeni bivši šef njujorške filharmonije Kurt Masur, koji ga je nazvao 'žrtvom kriminala'.

I kolege iz kvarteta stoje uz Arzbergera - violončelist Matthias Moosdorf objavio je da mu daje punu podršku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 12:48