DONOSIMO PREMIJERU

Ahmed Burić o novom singlu: ‘Da se ne gađamo velikim riječima, kad već projektili i meci ubijaju nedužne ljude‘

Ahmed Burić

 PROMO
Tekst pjesme ‘Treći svjetski‘, nažalost, nije gubio na aktualnosti, a glazba mu je dala cjeloviti život, kaže njezin autor

Album pjesnika Ahmeda Burića "Sin pustinje" nešto je posve novo na regionalnoj sceni. Nastao uz pomoć glazbenika, kompozitora i producenta Damira Imamovića, vlasnika nagrade "Najbolji umjetnik Europe" 2021. godine, te brojnih drugih suradnika, prije svih basista Ivana Mihajlovića i gitarista Tonija Kitanovskog, donosi 12 zapisa koji spajaju glazbu i poeziju.

Iako je već na prvo slušanje jasno da je ova ploča neka vrsta neosevdaha koja ne krije utjecaje jugoslavenskog rocka (Arsen Dedić, Rade Šerbedžija, Darko Rundek, Jadranka Stojaković, Tomaž Pengov itd.), čini se da su Burić i njegovi suradnici ipak pronašli novu formu, ili barem uspješno tradirali neke od sličnih postojećih spojeva.

"Sin pustinje" nije ni spoken word, ni recitacija, ni "uglazbljena poezija", već album koji puno ambicioznije spaja glazbu i poeziju. Burićevi tekstovi, naime, nisu "namjenski" rock tekstovi, već prava poezija i time su iskušenje i izazov za glazbeni tim na čelu s kompozitorom i producentom Damirom Imamovićem bili zahtjevniji i teži. Album predstavlja pjesmom i pratećim noir videospotom za "Treći svjetski", pjesmom koja je 2018. godine objavljena u zbirci Hipertenzija.

- Kad smo radili glazbu za nju, mislim da je Damir od prve odsvirao taj riff, koji je malo, onako, claptonovski, nije ono što bi od njega očekivao kao vrhunskog sevdah instrumentalista. Pogledali smo se i rekli - ‘to je to‘. Bila je to pjesma koja je, takorekoć, sama nastala, trebalo je samo biti tu. Tekst, nažalost, nije gubio na aktualnosti, a glazba mu je dala cjeloviti život, da tako kažem. Da se ne gađamo velikim riječima, kad već projektili i meci ubijaju nedužne ljude - kaže o pjesmi njezin autor, književnik i novinar Ahmed Burić.

Videospot za "Treći svjetski" nastao je u režiji Jana Berana, poznatog bosanskohercegovačkog snimatelja, redatelja te dramskog pisca. Susret s pjesmom, navodi Beran, potresao ga je na način iz kojega se vidi da umjetnost, osim što nam otkriva stvari koje odmah ne vidimo ili ne želimo vidjeti, ima i tu mogućnost anticipacije, pretvaranja sadašnjega u buduće.

- Osim što Treći svjetski svakodnevno prijeti, pjesma me vratila u devedesete, za koje se, ne bez razloga, bojim da bi se u nekom obliku mogle ponoviti. Ni Kafka nije bio čitan kao beletristika, a dogodilo nam se, praktično, sve što je on zapisao. Niti su Ahmed i Damir radili tu pjesmu, jer su im bili zgodne rime i tonovi, nego je to duboko promišljanje svijeta koji uvijek iznova proživljava svoje pogreške. U tom smislu je ovaj dokumentaristički noir stil iz spota bio valjda i jedini mogući. Ili da parafraziram Buldožer: ‘Samo jedan posto je talent, ostalo su topovi, noć, magla i bodljikava žica‘ - rekao je Jan Beran.

image

Ahmed Burić

Ana Pojatina

Glazbeni tim Damira Imamovića preuzeo je izuzetno zahtjevnu ulogu osmišljavanja koncepta albuma, kakav još ne postoji na regionalnoj sceni, koje je snimio i zvučno dizajnirao Ivan Mihajlović, prokušan u velikoj broju filmskih i glazbenih projekata. Izvanredne Burićeve pjesme nisu naprosto uglazbljene niti su u glazbenoj verziji izgubile nešto od svoje tekstualne poetske snage. Dapače, čini se da glazba i aranžmani suptilno znalački korespondiraju s poezijom, izvanredno ih iščitavajući i interpretirajući, a ponekad i proširujući inherentna poetska značenja, često ih vodeći prema novim i neočekivano originalnim glazbeno-poetskim spojevima. Ahmed Burić izvanredno je sugestivno izgovorio svoju zaista izvanrednu poeziju dok je Imamovićev tim još jednom pokazao kompozitorsku, aranžersku i sviračku raskoš pa nije slučajno da je "Sin pustinje" ploča koja lako osvaja slušljivošću, poetičnošću i ljepotom.

Poeziju potpisuje Ahmed Burić, a glazbu Damir Imamović, osim u pjesmi "Takav kao ti". Uz glazbu, potpis Damira Imamovića nose još produkcija i aranžmani, a cijelo izdanje snimljeno je u Imamovićevoj dnevnoj sobi početkom lipnja 2021. godine. Snimanje i miks nose potpis Ivana Mihajlovića, mastering Gorana Antovića, a za dizajn naslovnice zaslužna je Ana Pojatina. "Sin pustinje" objavljen je u izdanju Dallas Recordsa, a dostupan je na svim streaming servisima i u fizičkoj prodaji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:20