DRIVE-BY TRUCKERS

Album ceste koja se od auto-puta pretvorila u izrovanu, mračnu i slijepu ulicu za goru budućnost

 Ato
Zapravo, ta cesta je prljava, mračna i izrovana slijepa ulica u kojoj završavaju potplaćeni, osiromašeni i premoreni

Početkom godine, kad još nismo slutili što će nas tijekom nje zadesiti, američki southern-rock bend Drive-By Truckers objavio je "The Unraveling", dojmljivi album ceste koja ne vodi u bolju nego u goru budućnost.

Zapravo, ta cesta je prljava, mračna i izrovana slijepa ulica u kojoj završavaju potplaćeni, osiromašeni i premoreni iako je tik do nje pic-pic uređeno, sjajnim reflektorima obasjano, luksuzno igralište za bogate dioničare, političare, korumpirane, povlaštene i kler.

Ako je "The Unravelling" oslikao kako je Amerika od zemlje obilja postala zemlja beznađa, "The New OK", čiji dio pjesama potječe s istog sessiona, još je kurentniji zahvaljujući naslovnoj i nekolicini drugih skladbi.

Primjerice, "Watching The Orange Clouds" za temu ima nedavne katastrofalne požare koje samo idiot poput predsjednika narančaste kose ne želi povezati s klimatskim promjenama.

Nije slučajno ni što album zatvara obrada "KKK Took My Baby Away" Ramonesa koja sada nosi drugačije značenje, a kad u "The Perilous Night" slušatelj čuje stihove "Ronnie Reagan must be spinning his grave/Putin's on the rise, Ukraine's under siege/Fascism's knocking and Trump says Let them in", smrzne se koliko su istiniti. Sreća je što glazba na sjecištu južnjačkog rocka, countryja, soula i funka zove na vožnju, makar i ne znali kuda nas cesta vodi. U provaliju ili u sretniji kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:09