GLAZBA

ALBUM S TEKSTOVIMA BOBA DYLANA Poznata imena uglazbit će ‘podrumske pjesme’

Projekt je povjeren T Bone Burnettu koji potpisuje glazbu u seriji ‘True Detective’

Glazba T Bone Burnetta u već ikoničnoj TV seriji “True Detective” predstavlja doslovno ustoličenje novog zaštitara kulturne baštine rocka, u što se je svojim 40-godišnjim radom premetnuo ovaj glazbenik i producent koji je svojedobno svirao gitaru u bendu Boba Dylana na slavnoj turneji Rolling Thunder Revue sredinom 70-ih.

Ne čudi stoga da je upravo njega prošle jeseni menadžer Boba Dylana pitao bi li učinio nešto s pjesmama koje su pronađene u jednoj kutiji, a napisao ih je Bob Dylan još 1967. godine, u vrijeme dok se oporavljao od motociklističke nesreće i u podrumu se zabavljao sa svojim bendom oko nečega što će kasnije postati proslavljeni album “The Basement Tapes”.

Burnett je samo pitao ima li sam Dylan veze s tom ponudom uglazbljivanja nikad do sada izvođenih pjesama najvećeg poete rock glazbe, a nakon potvrdnog odgovora, bacio se na posao.

Glazbeni arheolozi

Pozvao je glazbenike kalibra Elvisa Costella, Rhiannon Giddens (Carolina Chocolate Drops), Taylora Goldsmitha (Dawes), Jima Jamesa (My Morning Jacket) i Marcusa Mumforda (Mumford & Sons), i svakom je poslao po 16 pjesama da ih uglazbe. “Ne samo da imaju talent i isti otvoreni duh za suradnju, potreban da ovo dobro uspije, već su svi redom i glazbeni arheolozi. Oni svi znaju kako kopati, a da ne razbiješ stvar koju iskopavaš”, napisao je Burnett za britanski Guardian.

Više od 40 snimaka

U ožujku su se okupili u studiju, gdje su u procesu zajedničkog sviranja i snimanja zabilježene 44 snimke, a prvih 20 bit će objavljeno ove jeseni na albumu “Lost on the River: The New Basement Tapes”. Oni koji su imali prilike poslušati ove snimke prije objavljivanja, poput Richarda Williamsa, bivšeg urednika Melody Makera, kažu da će album na čast biti svima koji su u njemu sudjelovali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:30