'MARTYRLOSERKING'

ALEKSANDAR DRAGAŠ O NOVOM ALBUMU NJUJORŠKOG REPERA SAULAWILLIAMSA Premda u srži politički, ovaj hip-hop je i daleko više od toga

 YouTube
Vidjet ćemo za desetak mjeseci, ali ovo bo moglo biti jedno od glazbeno, politički i sociološki naintrigantnijih ostvarenja u 2016. godini

Obamin drugi predsjednički mandat je u završnoj godini, a njujorški reper Saul Williams nazivom petog albuma kao da nam želi poručiti da unatoč tome od sna Martina Luthera Kinga nije puno ostalo.

Ipak, ta moguća nit vodilja barem donekle je pogrešna jer “MartyrLoserKing” nije o Kingu i Obami nego Saulov konceptualni album o imaginarnom hakeru iz Burundija. S takvom premisom, a isto vrijedi i za elektronizirane podloge koje samo rubno pripadaju hip hopu, Saul Williams bliži je pokojnom Gilu Scottu-Heronu koji je davno pjevao o tome kako “revolucija neće biti emitirana na televiziji” kao što se danas pitamo je li nam internet donio revoluciju ili samo zasićenje priglupom zabavom i tračevima.

Saul je estetikom i promišljanjem bliži i sastavu TV On The Radio nego bilo kojem hip hop izvođaču osim The Rutsa koji također odavno bježe od njegovih striktnih pravila i od strane diskografske industrije nametnutih regula.

Premda u srži jest politički hip hop album, “MartyrLoserKing” je i daleko više od toga jer posreduje mozaik (virtualnog) svijeta uz glazbu koja još više nego iz rapa inspiraciju crpi iz slam poezije, avangardne elektronike i industrijskog rocka. Vidjet ćemo za desetak mjeseci, ali ovo bo moglo biti jedno od glazbeno, politički i sociološki naintrigantnijih ostvarenja u 2016. godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 18:00