LEGENDARNI SASTAV

Aleksandar Dragaš: Ono što je u svijetu bila Abba, to su kod nas bili Novi fosili

Novi fosili
 M. Čolić
Dujmić je kao kompozitor i aranžer, (su)potpisao više od 700 pjesama, što ga čini jednim od najplodnijih skladatelja zabavne glazbe

Premda je glazbeni život imao i prije i poslije Novih fosila, ime i karijera Rajka Dujmića zauvijek će ostati vezani uz naziv i djela tog sastava u kojem je svirao klavijature, pjevao prateće vokale i dionice u duetima, skladao najveće hitove i na svoj ga način time i predvodio.


Lima, kako su ga zvali prijatelji i kolege, nije bio u prvoj postavi Novih fosila koje 1969. godine pokreće bubnjar Slobodan Momčilović Moka koji sredinom 70-ih kupuje klavijature Dujmiću i potiče na skladateljstvo, a i presudio da u sastav uđu prvo Đurđica Barlović, potom i Sanja Doležal. Naravno, iz “legendarne” postave Novih fosila neizostavni su Marinko Colnago i Vladimir Kočiš Zec, a nakon Mokine smrti od infarkta i bubnjar Nenad Šarić, kasnije suprug Sanje Doležal.


Moja domovina

Ni na debitantskom istoimenom albumu Novih fosila iz 1974. godine još nije bilo Dujmića, a i prvi veliki hitovi tog sastava bili su “Kad naš brod plovi” Sanjinog oca Miše Doležala i Vjekoslava Kinka, “Plovi mala barka” Hrvoja Hegedušića i “Diridonda” Zdenka Runjića i Stipice Kalogjere. No nakon tih uspješnica gotovo svi najveći hitovi Novih fosila, kojima je pridjev Novi duhovito nadjenuo Arsen Dedić, bit će utemeljeni na notama Rajka Dujmića koji je kao s tekstopiscima najčešće surađivao s Momčilom Popadićem-Popom, Deom Volarić i Zrinkom Tutićem, s kojim će skladati i “Moju domovinu”, jednu od ne baš brojnih hrvatskih pjesama koje se s pravom i respektom mogu nazvati domoljubnima.


Mladi dani i violina

Prije tih uspjeha Rajko Dujmić (Zagreb, 7. kolovoza 1954.) u srednjoj školi učio je violinu da bi već s trinaest godina za klavijaturama pratio striptizete u Intim baru, a s nepunih petnaest postao član Grupe Marina Škrgatića s kojom 1970. godine nastupa i na BOOM Festivalu u Ljubljani, i to s njegovom skladbom “Smij se”.

Iste godine Lima s nekoliko frendova u spačeku kreće na put do Indije, a da bi financirali tu putešestviju, mjesec dana su svirali i u iranskom gradu Mašadu. Po povratku u Zagreb svirao je i u Clanu, pratećoj grupi Josipe Lisac, pa u Zlatnim akordima i Crno bijelima, ali tek će po ulasku u redove Novih fosila ostvariti ono po čemu ga pamtimo.


Biseri zabavne glazbe

Dakle, Dujmićeva karijera hitmejkera započinje albumom Novih fosila “Da te ne volim” (1978) koji, zahvaljujući i naslovnoj hit-pjesmi, dostiže dijamantnu nakladu za više od 500.000 prodanih primjeraka. Procjena je da su tijekom karijere albumi na kojima je radio prodani u više od osam milijuna primjeraka, možda i deset. Taj hitmejkerski status Rajko Dujmić će s Novim fosilima - bilo s Đurđicom Barlović, bilo sa Sanjom Doležal za mikrofonom - uspješno održavati sve do 1993. i kompilacijskog albuma “Najbolje godine”.

Među tim hitovima nalaze se i takvi biseri hrvatske zabavne i pop glazbe poput “Za dobra stara vremena”, “Reci mi tiho, tiho”, “Djeca ljubavi”, “Saša”, “Šuti, moj dječače plavi”, “Da te ne volim”, “Dobre djevojke”, “Još te volim”, “Plava košulja”, “Ja sam za ples”, “Čuješ li me, jel ti drago”, “Milena”, “Tonka”, “Najdraže moje”, “Neveni žuti, žuti”, “Ključ je ispod otirača”, “Sjećam se još”, “Tako je malo riječi palo”, “Šu-šu”, “Obriši suze, generacijo” i brojni drugi.

U bazi podataka Hrvatskog društva skladatelja naći ćete podatak da je Rajko Dujmić, kao kompozitor i aranžer, (su)potpisao više od 700 pjesama, što ga čini jednim od naših najplodnijih skladatelja zabavne i pop glazbe. To stoji i kad odbijete ponavljanja određenih skladbi pod istim naslovom.


Inzistiram na ovom “zabavne i pop glazbe” jer Rajko Dujmić je s Novim fosilima uspješno pomirivao uzuse i kanone onoga što mi ovdje češće zovemo zabavnom, a u inozemstvu pop glazbom. Zavidan je bio i njegov rafinman autora koji je u nizu hitova i albuma Novih fosila, zahvaljujući i članovima svog sastava jer to se nikako ne smije smetnuti s uma, uspješno pomirivao popularnost i kvalitetu, odnosno platinaste i dijamantne naklade s nespuštanjem kvalitativnih kriterija i, ako baš hoćete, nepodilaženjem masovnom neukusu.

Mogu vam se Novi fosili i njihovi hitovi ili dobar dio njihovog opusa sviđati ili ne, no nikako ne možete reći da je to loša ili nekvalitetna glazba. Upravo suprotno, Novi fosili su za hrvatsku i jugoslavensku zabavnu i pop glazbu bili “benchmark” ukusa, baš poput ABBA-e za švedsku i svjetsku pop glazbu, a s kojom su dijelili mnogo sličnosti, bez obzira na drugačiju podjelu autorskih, pjevačkih i sviračkih uloga.


Uz to, niska hitova Novih fosila postao je i ostao soundtrack uz koji smo odrastali od sredine 70-ih do sredine 90-ih godina ili uz njih postali i zreli ljudi pri čemu je važno istaknuti i doprinos njemu omiljenih tekstopisaca. Svemu tome nadodajte i da je bilo sezona u kojima su Novi fosili držali i po 300 koncerata godišnje diljem bivše Jugoslavije i Istočne Europe.


Pravi mag zanata

Možete o Dujmiću, jer bilo je raznoraznih storija iz njegovog života po sve žućim medijima, misliti što god želite, no nemoguće je zanijekati da je bio veliki kalibar zabavne i pop glazbe. Osim za Nove fosile, koje je održavao na životu i tijekom druge polovice 90-ih s pjevačicama Natašom Belošević i Jelenom Fošner, a potom im se vraćao od 2005. do 2014. godine, hitove je radio i za grupu 4 asa koju je jedno vrijeme držao s Juricom Pađenom, Alenom Islamovićem i Vladom Kalemberom. Radio je i za druge pjevače, a valja istaknuti i da je bio autor glazbe za hit “Rock Me” grupe Riva koja je s tom pjesmom pobijedila na Eurosongu.


Nismo se dobro poznavali, ali uvijek mi se dopadao njegov vragolasti osmijeh i nemir kojim je isijavao kad god bismo se sreli, a imali smo i o koječemu popričati premda smo dolazili iz bitno drugačijih glazbenih svjetova.


Žao mi je što mu nikada, ako me pamćenje služi, nisam rekao koliko sam ga cijenio kao skladatelja zabavne i pop glazbe i koliko sam zapravo volio njegove pjesme i njegovu grupu Novi fosili, ali slutim da je to ipak znao. Bez obzira na to je li mu to značilo išta ili ništa.


Osobno, kad god bih na radiju čuo njihovu pjesmu, nikada ne bih potražio neku drugu postaju. A to je ono po čemu se mjeri kvaliteta jednog pop autora. Da vas svojom pjesmom zadrži na istoj radijskoj frekvenciji. U tome je Rajko Dujmić bio pravi mag i jedan od najvećih majstora svog zanata.

ZLATNO DOBA FOSILA

1978. - Da te ne volim - dijamantna
1980. - Nedovršene priče - platinasta
1981. - Hitovi sa singl ploča (kompilacija)
1981. - Budi uvijek blizu - dijamantna
1982. - Za djecu i odrasle - dijamantna
1983. - Volim te od 9 do 2 (i drugi veliki hitovi) (kompilacija) - posljednji album sa Đurđicom Barlović
1983. - Poslije svega - dijamantna - prvi album sa Sanjom Doležal
1985. - Tvoje i moje godine - dijamantna
1986. - Za dobra stara vremena - platinasta
1987. - Poziv na ples (kompilacija) - dijamantna
1987. - Dijete sreće - dijamantna
1988. - Nebeske kočije - platinasta
1989. - Obriši suze, generacijo - platinasta
1990. - Djeca ljubavi - platinasta
1993. - Najbolje godine (kompilacija) - posljednji album sa Sanjom Doležal

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:34