Kvadratura

Aljoša Jurinić: Pijanist impresivne međunarodne karijere opet nastupa na Sceni Amadeo

Aljoša Jurinić

 Ivan Posavec/
"Neusporediv osjećaj je nastupati pred domaćom publikom, a to je i neusporediva odgovornost", kaže pijanist koji živi u Torontu

Pobjednik brojnih domaćih i međunarodnih natjecanja, pijanist impresivne međunarodne karijere i ljubimac domaće publike Aljoša Jurinić opet nastupa u Zagrebu, na Sceni Amadeo. Došao je iz Toronta, gdje se preselio, i gdje je nedavno upisao i doktorski studij. Kaže nam da se osjeća opušteno opet kod kuće, uživajući u poznatome.

"Neusporediv osjećaj je nastupati pred domaćom publikom, a to je i neusporediva odgovornost", iskren je Jurinić, koji je nastupio na renomiranim pozornicama kao što su Carnegie Hall (New York), Musikverein (Beč), Salle Cortot (Pariz), Gasteig (München), Tokyo Opera City Concert Hall, Osaka Symphony Hall, La Sala Verdi (Milano)... U 2018. i 2020. imao je niz solističkih koncerata po Kini, a 2019. predstavio se publici i u Japanu.

Najveći uspjeh ostvario je pobijedivši na uglednom pijanističkom natjecanju "Robert Schumann" u skladateljevu rodnom gradu Zwickauu. Uslijedila su brojna koncertna gostovanja i zapaženi nastupi diljem svijeta, posebice na pijanističkim natjecanjima. Prvi je pijanist iz Hrvatske i ovog dijela svijeta koji se uspio plasirati u finale, među desetero najboljih, na najvećem međunarodnom pijanističkom natjecanju "Fryderyk Chopin", 2015. u Varšavi, a godinu kasnije postao je i laureat na pijanističkom Natjecanju Kraljice Elizabete u Belgiji.

Dobitnik je svih vodećih nagrada za mlade glazbenike u Hrvatskoj, od kojih se ističu Mladi glazbenik godine prema izboru Zagrebačke filharmonije (2012.) i godišnja nagrada "Ivo Vuljević" (2010.), koja se dodjeljuje za najbolje ostvarenje mladih glazbenika.

Na Hochschule für Musik "Franz Liszt" u Weimaru, završio je pijanistički program najvišeg stupnja poslijediplomske koncertne izobrazbe (Konzertexamen) u klasi prof. Grigoryja Gruzmana. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Rubena Dalibaltayana. Dvije godine studija proveo je na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču, a potom tri godine usavršavanja na Scuola di Musica di Fiesole u Italiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 06:28