USPJEŠAN GLAZBENIK

Aljoša Šerić: ‘Sve me manje uzbuđuju nastupi uživo. Samo bih sjedio doma i pisao pjesme‘

Aljoša Šerić
 Renata Lucic
S Borgudanom i Dečakom nalazim se svaki tjedan i pišemo pjesme. Čim smo završili prvu, uzeo ju je jedan od naših najboljih pjevača

Remek-djelo", "čista emocija", "najbolja Terezina pjesma"... Sve su to komplimenti koje je Aljoša Šerić, autor pjesme "Ima te" zaradio nakon što je ta skladba puštena u eter. Za Terezu Kesoviju bila je to prva nova pjesma nakon duge pauze, a u dva mjeseca samo na YouTubeu spot za "Ima te" dosad je skupio više od 100 tisuća pregleda.

Komentari su, malo je to reći, fantastični. Kakav je vaš dojam?

- Iznenađen sam, naravno. Naime, znali smo da imamo dobru pjesmu, no radi se o zahtjevnoj pjesmi, pjesmi koja ne hvata isprve, pa nisam vjerovao da će reakcije biti tako dobre i da će se čak i lijepo zavrtjeti na radiju. Goran Kovačić je napravio sjajan aranžman, a o Terezi ne treba trošiti riječi. Strašan glas, predivna emocija, a njezina nepresušna energija i životna strast su nešto čemu svi trebamo težiti.

Sama Tereza udijelila vam je kompliment nad komplimentima usporedivši vas s Arsenom Dedićem. Je li vas iznenadila?

- Ne bih se uspoređivao s Arsenom, nikako. Arsenov opus je skladateljski Olimp, početak i kraj, njega treba studirati, učiti, slušam ga više od 20 godina i još otkrivam nove slojeve u njegovim pjesmama, rime su maestralne, melodije besprijekorne. Lijepo od nje što me spomenula u istoj rečenici s Arsenom, godi i laska, ali Arsen je drugi planet.

Pjesma je "teška", čini mi se teža, mračnija od svih vaših dosadašnjih, kako tematski tako i svojom lirikom. Reklo bi se više poezija nego klasični tekst za neku pjesmu....

- Ne volim tekstove za pjesme nazivati poezijom, poezija ima drugačije postulate, ovdje se radi o primijenjenim, namjenskim riječima, a one najviše ovise o melodiji, dakle, pišući ih ograničen si i metrički i pojmovno. Ali OK, ako baš inzistirate, mislim kako je riječ o jednom od mojih najboljih tekstova, to svakako. Uvijek naglašavam kako sam prvo "melodist", obožavam lijepu, razvedenu melodiju, i nekad mi pođe za rukom napisati takvu, a tekstopisac sam tek iz nužde.

Što vas je inspiriralo da napišete "Ima te", pjesmu o gubitku voljene osobe?

- Pjesma je nastala prilično spontano, naravno, kao i uvijek krenuo sam od melodije, ona je diktirala temu, a radi se o vječnoj temi, voljeni nikada ne umiru, odnosno barem dok postoji netko tko ih se još sjeća. Pjesmu je prvo otpjevala Antonia, međutim, bez obzira na to koliko ja volim kako moja supruga pjeva, pjesma je zahtijevala karakterniji vokal, nekog tko je "prošao života", Tereza mi je prva pala na pamet. Nažalost sve te naše velike zvijezde poput nje ne dobivaju više i velike pjesme, smiješno je kukati i ponavljati "nekad je bilo bolje", ali u slučaju zabavne glazbe, zaista jest bilo bolje. Tekstovi, aranžmani, melodije, sve je bilo na vrhunskoj razini, zabavna glazba šezdesetih, sedamdesetih i prve polovice osamdesetih bila je i umjetnost, danas to više nije, ni blizu.

Javnosti ste prvenstveno poznati kao frontmen grupe Pavel, no i prije "Imam te" osim za svoju grupu, kao i suprugu Antoniju Matković Šerić, pisali ste i za druge, što je manje poznato. Među njima su i Massimo, Vanna, Luce, Meritas... Planirate li se još više posvetiti autorstvu za druge? Je li vam nakon suradnje s Terezom narasla "potražnja"?

- Definitivno su uslijedili neki pozivi, a ja bih najrađe sjedio doma i samo pisao pjesme, tako da mi to sve ide na ruku. Što sam stariji, sve manje me uzbuđuju nastupi uživo, uživam u stvaranju, pa kasnije i u studijskom procesu snimanja. U veljači ove godine sam i ostavio odličan posao, napustio pravo i posvetio se glazbi u potpunosti, ne postoji ljepši osjećaj kad za ono što bih ionako besplatno radio bivaš i plaćen.

image
Aljoša Šerić i Antonia Matković Šerić
Neja Markicevic/CROPIX

Godina vam je počela sjajno, jednako neočekivanom suradnjom Pavela i Tedija Spalata na pjesmi "Ne daj na nas". Na kraju je "Ne daj na nas" postala najemitiranija pjesma u radijskom eteru u prvoj polovici godine. Je li vas to iznenadilo?

- To je bio šokantan podatak za mene, pjesma za koju smo mislili da će je emitirati samo nekolicina postaja, pjesma koja ne zvuči kao ništa što se zapravo vrti na radiju postane najemitiranija hrvatska pjesma. Svi smo znali da imamo lijepu pjesmu, ali isto tako smo se unaprijed pripremili na loš "airplay", no eto, zbog nečeg je ispalo potpuno oprečno.

Gledajući sada suradnju s Terezom i Spalatom, ulazite li u neku novu fazu, stil kreativnog stvaralaštva ili su to tek izleti?

- Ne znam i ne razmišljam o tome, najdraža stvar koja mi se dogodila u posljednje vrijeme je to da se Nenad Borgudan, Ivan Dečak i ja nalazimo svaki tjedan barem jedanput i zajedno pišemo pjesme. Strah nas je bilo kako će to sve klapati, što zbog autorskog ega, drukčijih pristupa skladanju, međutim, izgleda da je moguće, funkcioniramo odlično. Čim smo završili prvu pjesmu, uzeo ju je jedan od najboljih pjevača u Hrvatskoj, još je rano da navodim ime, ali eto ispada da ipak znamo što radimo. Napisao sam i tri pjesme za debi album Vinka Ćemeraša, pobjednika "Voicea", pripremam i suradnju s još jednim mladim dečkom koji sjajno pjeva i također je bio u "Voiceu", tako da, bit će to sve OK, mora.

Korona je poremetila apsolutno svima planove u 2020. Što je to značilo za Pavel?

- Pavel je imao dva koncerta otkad se dogodila korona, tužno, ali snimamo i dalje. "Bijela jedra" su izašla u travnju, lijepo su prihvaćena, sad je vrijeme za novi singl, a i novi album će biti vani tijekom prosinca. Ne volim ove online "koncerte" iz prostorija za vježbanje, ne volim znati kako McCartney izgleda u pidžami, niti je li Lady Gaga taj dan zaboravila staviti trepavice. Hoću cijeli paket, "veću od života" produkciju, tako da Pavel sigurno neće emitirati s probe. Razumijem kolege koji to rade, pogotovo ako su plaćeni, naravno, ali mene to baš mrzi. Čekamo cjepivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:01