FOUR TET

Ambijentalni house album o idiličnoj slobodi ljeta uoči karantenske zimske depresije

Album ‘Sixteen Oceans‘ donosi niz ukusnih instrumentala koji u sjećanje prizivaju sretnija ljeta, toplo more i ljenčarenje

Four Tet, rođen pod imenom Kieran Hebdne 1978. u Londonu kad su Cabaret Voltaire potpisali za Rough Trade, jedan je od onih autora elektronske glazbe koji bi se uklopio i u program Žednog uha Mate Škugora i u postavu nekog od klubova sa Zrća gdje je, ako me sjećanje ne vara, jednom i nastupio.

U prvoj dekadi ovog stoljeća pažnju kritike zadobio je trećim albumom "Rounds" na kojem je pomirio humanu bedroom elektroniku s indie-rockom, folkom i piskovima gumenih dječjih igračaka da bi tijekom druge dekade uplovio u komercijalnije vode i postao traženi DJ i producent.

Njegov deseti album "Sixteen Oceans" donosi niz ukusnih instrumentala koji u sjećanje prizivaju sretnija ljeta, toplo more, ljenčarenje, vozikanje bez cilja, lagano opijanje i bojama bogate smiraje dana.

Podjednako su podesni za klupsku namjenu i kućno slušanje s finim balansom između ambijentalne atmosfere i plesnog groovea, housea i downtempa, sanjivih elektronskih tapiserija i lahora akustičnih instrumenata poput flaute, harfe i klavirčembala, modernijih strujanja i podsjećanja na Jarrea i Vangelisa pa i na Tangerine Dream.

Melodije su i dalje ukusne, no povremeno se osjeti da se njihov tvorac, a time i slušatelj, vrti u krug. Ipak, kakva je depresivna zima pred nama, "Sixteen Oceans" je poput šalice crnog čaja s malo mlijeka i meda u koji umačete kekse s cimetom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:31