STREAM OTKRIĆE

Američka kantautorica Banks direktno i nesuptilno pjeva o mračnoj strani ljubavnih veza i intime

Zvuk Banksine srdžbe mogao bi se najjednostavnije opisati kao alternativni R’n’B s opipljivim uplivom elektronike

 MYWR/Backgrid UK/Profimedia
Banks u pjesmama svakome kaže ono što ga ide. Pa i sebi. Na toj je iskrenosti i konkretnosti izgradila poseban odnos sa slušateljima

Povijest popularne glazbe obiluje pjesmama u kojima se bivši ljubavnici, partneri i supružnici sa sjetom prisjećaju svojih propalih romansi. To su pjesme u kojima se priznaju greške, zaziva lijepe trenutke i nekadašnjoj ljubavi želi sve najbolje. Neki u njima kažu da je zaista gotovo, a neki priželjkuju pomirbu, premda znaju da je vjerojatno neće biti. Ako u njima i ima ljutnje, ona ne dominira.

Jillian Rose Banks, 33-godišnja američka pjevačica, kantautorica i pjesnikinja iz općine Orange County u Kaliforniji, o svojim bivšima ne piše takve pjesme. Tu ljubavi više nema, ostale su samo suze, tuga, očaj, gorčina i ljutnja. Jako mnogo ljutnje. No, umjesto da ih niječe i odbacuje, Banks je te nominalno negativne emocije prigrlila i pretvorila ih u iznimno efektne pjesme o mračnoj strani veza i intime.

Kao i mnogi glazbenici iz njezine generacije, Banks je svoj glazbeni put započela na SoundCloudu, švedsko-njemačkoj online platformi za distribuciju i dijeljenje glazbe. Pjevačičin uspon počeo je objavom pjesme "Before I Ever Met You" u veljači 2013. Pjesmu je čuo poznati novozelandski DJ i televizijska ličnost Zane Lowe, koji ju je odmah pustio na BBC-jevom Radiju 1. Banks je do kraja 2013. izdala dva EP-ja, "Fall Over" i "London", u jesen 2013. odradila je turneju s kanadskim kantautorom The Weekndom, a debitantski album "Goddess" izdala početkom rujna 2014. Nakon njega su uslijedili "The Altar" (2016.) i "III" (2019.).

Zvuk Banksine srdžbe mogao bi se najjednostavnije opisati kao alternativni R'n'B s opipljivim uplivom elektronike. Malo je tu živih instrumenata, a puno sintesajzera. Banks i njezini suradnici rado manipuliraju njezinim senzualnim glasom, a znaju i pošteno distorzijom zaprljati kompletnu zvučnu kulisu.

Pored uobičajenog vokabulara R'n'B žanra - višeglasnih harmonija i svilenih melodija, Banks zna i zarežati te vrisnuti, a vrlo zanimljivo koristi i šapat.

Kao tekstopiskinja, Banks je vrlo direktna i nesuptilna. Svakome kaže ono što ga ide. Pa i sebi. Banks je upravo na toj iskrenosti i konkretnosti izgradila poseban odnos sa slušateljima.

Pošto joj diskografija nije velika, možete krenuti redom - "Goddess", "The Altar" pa "III". Poslušajte i rane EP-je i najnovije singlove "The Devil" i "Skinnydipped". Do kraja ove godine trebala bi objaviti i novi, četvrti album.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:09