YOGI LONICH

AMERIČKI GITARIST U NOVOM BENDU EDE MAAJKE 'Europljani su puno zanimljiviji i pametniji od Amerikanaca. U Zagrebu sam čak zavolio i nogomet'

Yogi Lonich
 Neja Markicevic / CROPIX
Član novog benda Ede Maajke virtuozni je američki gitarist hrvatskih korijena koji sa suprugom i kćeri živi u kući na zagrebačkom Borongaju

Chris Cornell, Shakira, Richard Marx, Alanis Morissette, Anastacia... - to su samo neka od velikih imena svjetske glazbene scene s kojima je surađivao Yogi Lonich, vrsni američki gitarist hrvatskih korijena, koji već neko vrijeme živi na zagrebačkoj adresi.

Rođen je i odrastao u San Joseu u Kaliforniji, otac mu je Hrvat koji se u dobi od 17 godina iz rodne Kukljice na otoku Ugljanu preselio u Sjedinjene Američke Države - prvo je došao u San Francisco, gdje je upoznao Yogijevu majku Peruanku, s kojom je, osim najstarijega sina, dobio i dvije kćeri.

- Plavka, moja srednja sestra, također je glazbenica i neizmjerno je utjecala na mene. Oduvijek je pjevala i glumila, a u odrasloj dobi ostvarila je vrlo uspješnu karijeru, pogotovo u Europi. Surađivala je s njemačkim producentskim duom Jam & Spoon, a najveći hit koji su imali bio je 'Right in the Night' iz 1993. Plavka je neko vrijeme živjela i u Engleskoj, ja sam tad još studirao jazz i klasičnu gitaru, a nekoliko godina nakon što sam diplomirao, i sam sam dobio vlastiti ugovor s diskografskom kućom te se počeo ozbiljno baviti glazbom. Sve u svemu, imao sam normalno i lijepo djetinjstvo. Roditelji su me u svemu podržavali, osobito mama. Ona je prije svega bila kućanica i brinula se za obitelj, a tata je radio kao električar u vojsci i američkoj vladi. Oboje imaju lijepe glasove i muzikalni su, ali nikad se nisu profesionalno bavili glazbom, to im je bio samo hobi. Najmlađa sestra pjevuši tu i tamo, ali po zanimanju je stjuardesa - govori nam Yogi.

Ovaj virtuoz na gitari svojedobno je bio i član popularnoga benda The Wallflowers, u kojemu je frontmen Jakob Dylan, sin glazbene legende Boba Dylana.

Privatni album
Jakob Dylan, frontmen benda The Wallflowers, s Yogijem Lonichem

Na sceni s idolima

- To mi je bila velika čast jer sam ‘90-ih, kad su oni bili na vrhuncu slave, obožavao njihovu glazbu, a naravno, tu je i ta zanimljiva obiteljska crta - Jakob i Bob Dylan. Jakob je odličan skladatelj i pjevač, i upravo me on na audiciji izabrao za svoj bend. Snimili smo jedan album zajedno, a poslije sam počeo surađivati s Anastacijom - prisjeća se talentirani Lonich.

Privatni album
Angus Young (AC/DC) i Yogi Lonich

Kakav je uopće osjećaj svirati s velikim zvijezdama kojima ste se divili i gledali ih na televiziji dok ste odrastali? Koje je prvo veliko ime s kojim ste svirali?

- Kasnih ‘90-ih, dok sam bio u bendu Buckcherry, bili smo predgrupa AC/DC-ju. Ne moram ni spominjati da mi je Angus Young veliki uzor. Mjesec dana proveli smo s njima na turneji, gostovali u velikim arenama, upoznali se i družili s bendom... Angusa sam poslije imao prilike sresti i u Los Angelesu na jednom njegovom snimanju. Osim njega, i upoznavanje Jimmyja Pagea nešto je što ću definitivno pamtiti do kraja života. Tad sam bio nevjerojatno uzbuđen, a laska mi i činjenica da je poslije dolazio i na neke koncerte Chrisa Cornella, pa smo se i u tim prigodama družili. On je jednostavno najcool gitarist! Neću skrivati da sam u početku bio prilično sramežljiv kad sam upoznavao velike face, ali sad se brzo saberem, jer ne želim ispasti nekakav čudak pred njima. Treba ostati smiren kad stojiš pred svojim herojem! - smije se simpatični Yogi, koji je već godinama u sretnom braku s - Hrvaticom! Par se upoznao u Los Angelesu, i to baš u vrijeme kad je Lonich bio na turneji s pokojnim Cornellom.

Privatni album
Jimmy Page (Led Zeppelin) i Yogi Lonich

- U početku se nismo imali prilike puno družiti jer sam ja imao već ranije zakazane koncerte, ali dopisivali smo se, a nakon mjesec dana, napokon smo otišli na večeru. Moram priznati da nas je zbližila i ta hrvatska veza... Budimo iskreni, Europljani su puno zanimljiviji i pametniji od Amerikanaca! Bolje razumiju svijet, dok je Amerika previše fokusirana samo na sebe. Inače, supruga Lana je, kad sam je upoznao, u SAD-u radila kao računovotkinja, diplomirala je ekonomiju, a time se bavi i ovdje u Zagrebu. Druga velika strast su joj životinje, osobito psi - otkriva nam glazbenik s karijerom o kakvoj mnogi mogu samo sanjati. Pitamo ga kako se onda uopće odlučio preseliti u Zagreb.

Sjećanje na Cornella

- Živjeli smo u Los Angelesu, ali kad nam se rodila kći Anika, sad joj je osam godina, odlučili smo doći u Hrvatsku. U Americi je išla u privatnu školu, ali ondje je uistinu teško odgajati dijete - zbog najobičnijih sitnica kao što su promet i gužve, u L.A.-ju ne možeš samo pokucati susjedu na vrata i pustiti dijete da se spontano igra s vršnjacima, to se sve dogovara danima, ako ne i tjednima unaprijed... A mi smo imali sreće što u Zagrebu imamo kuću, Anika je taman trebala krenuti u prvi razred osnovne škole i činilo nam se logično doći ovdje. I dalje imamo kuću u Los Angelesu, gdje mogu biti kad moram nešto odraditi u Americi, ali ovdje nam je predivno i zaista uživamo. Anika sad ide u treći razred državne škole, govori engleski i hrvatski jezik, jako je pametna, počela je svirati violinu, najteži instrument, a i u pjevanju briljira - kaže nam ponosni otac. Njegov hrvatski je pak, smije se, još daleko od savršenog.

- Mogu se snaći - kako, što, gdje, zašto, ali još imam problema u razgovoru. Bit će bolje s vremenom. Ali barem uz engleski još znam i španjolski, mamin materinji jezik - naglašava gitarist, čiju karijeru je ipak najviše obilježila suradnja s pokojnim Chrisom Cornellom, frontmenom Soundgardena i jednom od ikona grungea. Yogi se prisjetio i kako je do nje uopće došlo.

- Prijatelj me pozvao na audiciju, morao sam naučiti šest, sedam Chrisovih i pjesama Soundgardena, bili smo dobri i dobili smo posao. Cornell je bio odličan, izniman čovjek, jako otvoren prema glazbi, snažan na sceni, ali privatno tih i osjećajan, vrlo senzibilan. Jako je volio svoju obitelj i nije bilo razloga zbog kojeg bi se ubio, ali ako je patio od depresije - to je onda, nažalost, potpuno drugačija stvar. Uvijek je bio zabavan i šašav, čak mi je obrijao glavu usred koncerta, postoji i snimka na YouTubeu... Privilegiran sam što sam ga mogao smatrati i zvati prijateljem. Tužno je što ga više nema, veliki je to gubitak. Čak smo i u Lisinskom u Zagrebu svirali zajedno, to mi je ostalo u vrlo lijepom sjećanju.

Sean Smith
Yogi Lonich s Chrisom Cornellom

Iako u Zagrebu nema stalan posao, Lonich svejedno radi punom parom.

- Povremeno držim seminare na Akademiji glazbene produkcije MPA, a nekoliko mjeseci u godini sam na turneji. U posljednje vrijeme često sviram u Kini s tamošnjim pop zvijezdama, a početkom godine odradio sam i nekoliko koncerata s Alanis Morissette, no trenutačno sam najviše koncentriran na svoju glazbu. Sviram i u bendu Ede Maajke te snimam album Tine Kresnik, prateće vokalistice Parnog valjka - otkriva nam Yogi. S Edom Maajkom 16. studenoga nastupa i u zagrebačkom Domu sportova.

Privatni album
Edo Maajka i Yogi Lonich

Jugoslavenski rock

- Edin bubnjar Mirsad Dalipi, koji je inače s Kosova, svojedobno me vidio kako sviram na Zrinjevcu, upoznali smo se, uzeo je moj broj i preporučio me Edi kad se on vratio iz Izraela. Svi u bendu kliknuli smo na prvu, snimili smo album, ja sam donio taj novi, žešći, rokerskiji zvuk, blues štih s gitarama iz ‘70-ih, a kritika i publika zasad nas hvale, što je super - ponosan je Lonich, koji je dobro upoznat s hrvatskom glazbenom scenom.

- Jako mi se sviđa stari jugoslavenski rock iz ‘80-ih, sviđaju mi se Mile Kekin i Hladno pivo, Davorin Bogović, Prljavo kazalište, Goran Bare - s njim bih jednoga dana volio svirati, Let 3 - s njima i Edom Maajkom nastupao sam na Antivalentinovu. Naravno, znam i za Severinu, Gibonnija, Massima - s njim sam, pak, trebao surađivati, ali posljednjih mjeseci zauzet je turnejom, no nadam se da ćemo se jednom povezati - kaže nam slavni gitarist. Iako je svojedobno imao nominaciju i za prestižni Grammy, Yogi naglašava kako mu nagrade nisu nimalo bitne.

- Nisam toliko ambiciozan kao prije. Sad mi je važnije voditi miran obiteljski život u Zagrebu, bez stresa, jednostavno uživati u vlastitoj glazbi. Objavio sam tri solo albuma, ali nisam uložio previše energije u njihovu promociju. Nisam menadžer i ne razumijem se previše u to. Ali ne bunim se, sviđa mi se put koji sam izabrao - govori Lonich. Osim glazbe, voli i meditaciju, koju prakticira već 15 godina.

- Malo sam usporio tempo ovdje u Hrvatskoj, ali, opet naglašavam, sad mi je obitelj prioritet. Meditacija mi je bila puno potrebnija dok sam živio u Los Angelesu gdje je sve užurbano, hektično i stresno, gdje se radi sto na sat. Ali i dalje vježbam jogu - to je odličan način za oslobađanje uma i izbacivanje negativnosti - objašnjava gitarist. Što se tiče njegove samostalne glazbe, on je opisuje kao mješavinu bluesa, groovea i rocka.

- Imam i publiku i tržište ovdje, interes za to što radim svakako postoji. Ranije ove godine snimio sam materijal u L.A.-ju, gitarističke dionice i pjevanje odradio sam u Zagrebu, a album bi trebao biti gotov do kraja godine. Onda će ga promovirati moj američki menadžer. Možda ću ga objaviti i ovdje u Hrvatskoj. Trenutačno nisam u fazi da bih išao na neku veliku turneju i intenzivno putovao, ali gaže i festivali uvijek su dobrodošli - kaže Lonich.

Osim što često svira u Kulturnom centru Mesnička, imat će solo akustični koncert i u Vintage Industrial Baru 27. prosinca, gdje će nastupiti s J. R. Augustom.

- Veliki koncerti su super zbog publike i energije, ali manja mjesta su intimnija, imaju bolji zvuk, izvođač je prisniji s drugim glazbenicima, bolja je komunikacija između ljudi na sceni - govori nam Yogi. A kako uopće izgleda njegov dan u Zagrebu, koja mjesta u gradu osobito voli...

- Dragi su mi Zrinjevac, svi festivali u gradu, Stross, Art park, Maksimir - ondje se volim voziti biciklom, planinario sam na Sljeme, imam i električni skuter kojim volim otići do grada na kavu s društvom. Dok supruga radi, ja obavim kupnju, operem rublje, kuham... Volim hrvatsku hranu, ali preferiram vegetarijansku kuhinju - otkriva nam gitarist. Dodaje kako je u Hrvatskoj zavolio i sport, osobito nogomet.

Navijač 'Vatrenih'

- Pratim ga od ovog ljeta, zbog 'Vatrenih', naravno! U Americi me sport nije previše zanimao, tu i tamo sam igrao tenis i košarku, ali kad ste vi počeli pobjeđivati na Svjetskom prvenstvu, 'navukao' sam se! Gledao sam sve utakmice, doma ili u gradu, imao sam i 'kockaste' rekvizite, ma navijao sam kao lud! - smije se Lonich. A iako za Hrvatsku ima samo riječi hvale, natjerali smo ga da nam izdvoji barem nešto što bi ipak volio promijeniti.

- Pa redovi su dugački, u bankama, trgovinama, to nekad zna izluditi čovjeka, svugdje se čeka, čak i na konobara u kafiću... Ali to valjda samo pokazuje da još niste jako zagrizli u kapitalizam. Sve drugo mi se sviđa - imate ukusnu hranu, čistu vodu, toliko prirodnih ljepota, puno zelenila, domaćih proizvoda, nema zagađenja... Sve u svemu, puno je više pozitivnih, nego negativnih stvari - ističe Yogi.

I za kraj, pitali smo ga, da može birati pet imena s kojima bi rado surađivao, koja bi to bila.

- Miles Davis, David Bowie, Paul McCartney, Jimi Hendrix i Radiohead - u tom bendu bih uvijek bio, ali ne znam može li itko zamijeniti Jonnyja Greenwooda, on je preveliki genijalac. Da 'pokucam u drvo', u dosadašnjoj karijeri nisam imao loših iskustava s glazbenicima, mora da sam zaista sretnik! Možda je bilo nekih problema u Buckcherryju, ali bili smo klinci, željni svega, borili smo se za svoje mjesto pod suncem. Bio je to sudar naših ega, ali tako je to u svakom bendu, pogotovo na početku karijere - zaključio je Lonich, koji je prvi susret s pravim velikim turnejama imao dok je surađivao s Meredith Brooks, koja je 1997. imala ultimativni hit “Bitch”. Nikad, kaže, nije imao ni problema s novcem, jer ga nikad nije ni trošio na gluposti.

Privatni album
Yogi Lonich s Meredith Brooks

- Treba biti svjestan činjenice da je ovo posao u kojemu možeš imati nekoliko mjeseci stanke i treba pametno raspolagati onime što si zaradio - zaključuje glazbenik, koji je kao tzv. “tour support” dijelio pozornicu i s Linkin Parkom, The Rolling Stonesima, Kornom, Aerosmithom...

Sve informacije vezane uz Yogijevu glazbu možete pronaći na njegovoj službenoj internetskoj stranici www.yogimusic.com i Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:33