U PETAK U BOOGALOOU

AMERIČKI NEOSOUL TRIO MOONCHILD 'Osobna iskustva i poezija su nam izvor inspiracije za glazbu'

Moonchild
 PROMO
 

Američki trio Moonchild posljednjih se godina postavio kao jedan od rastućih svjetskih autoriteta u stvaranju jazza, soula i r'n'b-ja u suvremenim okvirima. Ovaj bend, sastavljen od troje multiinstrumentalista, surađivao je i svirao s velikanima među kojima su Kamasi Washington, Jill Scott i Stevie Wonder, a kritičari ne štedeći hvale njihov drugi studijski album “Little Ghost”. Njihove nježne, ali ritmične pjesme sa sanjivim vokalom i intimnim tekstovima odvele su ih na svjetsku turneju, u sklopu koje u petak (7. veljače) dolaze i u zagrebački Boogaloo.

- Naše pjesme dolaze iz srca; iz mojih osobnih iskustava i misli - kaže nam Amber Navran, vokalistica benda, a ujedno i autorica njihovih emotivnih tekstova.

- Poezija mi je također izvor inspiracije. Uvijek nešto čitam i redovito radim bilješke o unikatnim načinima na koje pjesnici koriste i grupiraju riječi kako bi postigli izlazak određenih emocija kroz njih. U tome je puno čarolije i umjetnosti. Najdraži pjesnici su mi trenutno Percival Everett, Nayyirah Waheed, Yrsa Daley Ward i EE Cummings - nastavlja Amber, koja sinergiju Moonchilda stvara s kolegama Maxom Brykom i Andrisom Mattsonom.

Amber vjeruje da se ljudi još uvijek unatoč činjenici što živimo u digitalnom dobu duboko mogu povezati sa zvukom živih instrumenata, ritmom bubnjeva i tutnjanjem bas linije.

- Glazba koju mi stvaramo je vrlo melodično i harmonijski bujna. Također, tekstovi su nam takvi da lako dodirnu nečije srce; pjevamo o ljubavi, ustrajnosti, pa i tuzi, i to na način koji u kombinaciji s glazbom doista stvara specifičnu, duboku atmosferu - tumači pjevačica svoje viđenje popularnosti njihovih pjesama i albuma.

Veliki im je kompliment, kaže nam Max Bryk, to što su njihovu kvalitetu prepoznali već odavno snažno afirmirani glazbenici kao što su Jazzy Jeff, Jill Scott i Robert Glasper.

- Imali smo sreće da su nas primijetili takvi veliki umjetnici i njihova nam podrška doista puno znaći. U vremenu smo društvenih medija, pa je tako sve i počelo, sa 'shout outovima' online. Na početku su nam se tako dobre reakcije velikana činile nadrealnima, no s vremenom smo ih većinom osobno upoznali i vidjeli su koliko su skromni. Njihova ljubav prema našoj glazbi je bila inspirirajuća - kaže nam Max.

PROMO
Moonchild

Iako su već treći put na europskoj turneji, bendu je ovo prvi nastup u Hrvatskoj. Najavljuju nam koncert koji je eksplozija glazbe i osjećaja.

- Zapravo smo počeli svirati kao puhačka glazbena sekcija - uvodi nas u njihov koncertni stil Andris Mattson, pa nastavlja:

- Tako da su puhački instrumenti i dalje uvijek jedan od fokusa na nastupu. Uvijek imamo zanimljive solo točke u pjesmama s albuma, kao i neke improvizacije. Često mijenjamo aranžmane, pogotovo na starijim pjesmama, kako bi i nama samima i dalje bile zanimljive za izvođenje. Isto tako, na snimkama imamo programirane bubnjeve, dok na nastupima imamo pravi instrument. To dodaje puno energije koncertu. Inače, naš četvrti član benda je bubnjar Efa Etoroma Jr. i vrlo smo sretni što imamo čast svirati s njim - kaže Andris.

U konačnici, svi troje još jednom pozivaju na koncert u Boogaloou, koji počinje u 21 sat, obećajući da će to biti večer puna groovea koju ćete dugo pamtiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:03