DONNY MCCASLIN

Američki saksofonist s posljednjeg albuma Davida Bowieja dolazi u Kerempuh

Donny McCaslin Group, Oslo, 2016.

 Tord Litleskare/Avalon/Profimedia/Tord Litleskare/avalon/profimedia
Na pozornici će mu se pridružiti Jason Lindner (koji je u Carnegie Hallu nastupao s Oliverom) na klavijaturama, Jonathan Maron na basu i Zach Danziger na bubnjevima

Donny McCaslin Quartet 11. svibnja nastupa u zagrebačkom Kazalištu Kerempuh u sklopu 14. Jazzg festivala, a 13. svibnja u INK Pula u sklopu 5. Backstage Live Pula festivala. Koncerti počinju u 20 sati.

Američki jazz saksofonist, Donny McCaslin najpoznatiji je kao saksofonist na posljednjem albumu Davida Bowieja "Blackstar". U Pulu i Zagreb dolazi u probranom društvu - na pozornici će mu se pridružiti Jason Lindner na klavijaturama, Jonathan Maron na basu i Zach Danziger na bubnjevima.

Uz Donnyja McCaslina, "Blackstar" albumu Davida Bowieja, svojom je virtuoznošću značajno doprinio i Jason Lindner na klavijaturama. Zanimljivo je i to da je Lindner svirao i s Oliverom Dragojevićem u Carnegie Hallu.

Donnie McCaslin je prvi put publiku u Puli oduševio sa svojim triom u kojem su bili basist Scott Colley i bubnjar Antonio Sanchez, a još se rado prisjećamo i 2021. kada je slavni saksofonist nastupio s Antonio Sanchez Quartetom u sklopu Backstage Live Pula festivala.

McCaslin je počeo svirati s 12 godina, a kao tinejdžer nastupao je u bendu svog oca vibrafonista u Santa Cruzu. Do srednje škole pojavio se više puta na Monterey Jazz Festivalu.

Nakon što je pohađao Berklee College of Music uz punu stipendiju, McCaslin je postao traženi svirač u New Yorku. David Bowie je vidio kako McCaslin nastupa kao solist za orkestar Marije Schneider i doveo je McCaslinov progresivni jazz kvartet koji je definirao vizionarsku stilsku fuziju albuma "Blackstar". Kao što je David Hadju napisao u The Nationu, "Donny McCaslin bio je David Bowie David Bowieja."

Zauzvrat, Bowie je utjecao na McCaslina, koji je spojio alt-rock i jazz na svom prvom albumu s stihovima, "BLOW" iz 2018.

Poznati skladatelj i vođa benda, izdao je tijekom karijere osvojio nominacije za Grammy i objavio desetak albuma. Novi album "I Want More" izlazi 16. lipnja.

Jonathan Maron je basist, skladatelj i producent. Objavio je osam albuma među kojima je i "People People Music Music" nominiran za nagradu Grammy.

Glazbenik je nastupao s mnogobrojnim glazbenicima među kojima su i: Meshell Ndegeocello, Tupac Shakur, Shujaat Khan, Dave Douglas, Jewel, India.Arie, Anoushka Shankar i Kurt Rosenwinkel.

Zach Danzinger je jedan je od najpopularnijih svirača novog pokreta koji je utjecao na moderno sviranje bubnjeva. Zach je zajedno vodio projekte "Bluth" i "Boomish", koji su pioniri futurističke mješavine elektroničke glazbe i zapanjujućeg muziciranja koje zadržava ljudski dodir. Uranjajući u jungle, drum ‘n‘ bass i druge suvremene stilove, Zach se udružio sa Zildjianovim Sound Lab timom kako bi razvio A Zildjian Breakbeat Ride i EFX, posebne činele posebno dizajnirane za stilove elektronske glazbe.

Zach je također postigao uspjeh u glazbi za brojne velike filmove uključujući "Oceanovih 11" i "Oceanovih 12". Zach nije samo vrhunski svirač, već i pravi glazbeni inovator.

Na popisu glazbenika s kojima je snimao su: David Holmes, Jim Beard, U2, Bill Evans, Manic Street Preachers, Dave Fiuczynski i Primal Scream.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:24