ISTINE I ZABLUDE

ANEGDOTA IZ DJETINJSTVA OTKRIVA PRAVU ISTINU Jeste li znali zašto je čuveni glazbenik David Bowie imao oči naizgled različite boje?

 Getty

Puno će se još pisati o Davidu Bowieju i njegovom životu, njegovim dostignućima i svemu što ga okružuje. No, mnogi će ga zapamtiti po jednoj od najneobičnijih njegovih fizičkih karakteristika - različitim očima.

Međutim, uvriježeno mišljenje da slavni glazbenik ima oči različite boje je potpuno pogrešno. Bowie je imao takozvanu anizokoriju, stanje koje karakterizira različita veličina zjenica. Zjenica lijevog oka bila mu je trajno povećana. To je vjerojatno stvorilo iluziju da su mu oči različite boje obzirom da ima svijetle oči.

No, kako mu se to dogodilo? Ne radi se ni o kakvoj urođenoj mani, odnosno poremećaju, već o anegdoti iz djetinjstva, piše IFL Science .

Naime, Bowie se navodno u proljeće 1962. godine fizički sukobio s prijateljem iz škole, Georgeom Underwoodom, oko djevojke koja im se obojici sviđala. Underwood ga je snažno udario šakom u glavu i pritom prstom ogrebao očnu jabučicu uzrokujući tako paralizu mišića pomoću kojih se šarenica sužava i širi. Šarenica mu se na lijevom oku više nikad nije vratila ‘na staro’.

Sve o odlasku Davida Bowieja čitajte u specijalu posvećenom velikom umjetniku

Imali su 15 godina i bez obzira na incident ostali su prijatelji. Obojica su svirali, pa čak i zajedno u raznim bendovima, no Underwood se uskoro posvetio isključivo likovnoj umjetnosti. S godinama se Bowie čak i zahvalio prijatelju na udarcu jer mu je dao ‘mističan izgled’.

"Starman" 1972 from David Bowie on Vimeo.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:13