POVIJESNI NAPJEVI

Ansambl Lado sudjelovao na svečanome uskršnjem koncertu u Prabazilici sv. Ivana u Lateranu

 Inoslav Bešker
Koncert će biti ponovljen i sutra, u subotu, u bazilici Sant‘Andrea della Valle

Lado, ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske iz Zagreba, sudjelovao je večeras na svečanome uskršnjem koncertu u Prabazilici sv. Ivana u Lateranu, katedralnoj crkvi Rima i svega kršćanstva.

Ladu je pripao prvi dio koncerta, u kojemu su ženski i muški zbor i njihovi solisti, pod ravnanjem Jurice Petra Petrača, izveli a capella deset tradicionalnih uskršnjih napjeva iz raznih dijelova Hrvatske, od Baranje i Turopolja do Istre i Konavala.

Među povijesnim napjevima iz Hrvatske ponuđeni su i Uskarsnut je naš Spasitelj, zasvjedočen u XV stoljeću u Korčuli u pjesmarici Bratovštine Svih Svetih, te Uskrsnu Isus doista, objavljen 1757 u Cithari octochordi, ali vjerojatno znatno stariji koral.

image
Inoslav Bešker

U drugom dijelu je poljski Ansambl pjesama i plesa Śląsk iz Koszęcina izveo uz orkestralnu pratnju dvanaest zborskih nabožnih skladbi za koje je navedeno da su bile najomiljenije sv. Ivanu Pavlu II, papi iz Poljske.

Na kraju su oba ansambla, pod poljskim naslovom Barka, na hrvatskome izvela pjesmu poznatu u Hrvatskoj kao Krist na žalu, koju je napisao i skladao španjolski baskijski salezijanski svećenik Cesáreo Gabaráin, i koju je sv. Ivan Pavao II osobito volio.

Izbor napjeva po volji tom papi obuhvatio je i Bogurodzicu, najstariji kršćanski himan na poljskom jeziku, još nekoliko isusovskih i marijanskih napjeva, te neke međunarodno znamenite, kao što su Panis angelicus Césara Francka te Hallelujah Georga Friedricha Händela.

image
Inoslav Bešker

Iz programske knjižice doznajemo da Lado i Śląsk surađuju godinama. Njihovo rimsko gostovanje ostvareno je potporom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Koncert će biti ponovljen i sutra, u subotu, u bazilici Sant‘Andrea della Valle, poznatoj opernoj publici i po tome što su u nju Sardou, pa onda i Puccini, smjestili prvi čin Tosce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:02