MUZEJ ZA UMJETNOST I OBRT

ARS SUBTILIOR Najtajanstveniji koncert ansambla Antiphonus uz drevne instrumente

Ansambl Antiphonus
 Vedran Kocelj

Ansambl Antiphonus, koji plijeni pažnju svojim interpretacijama glazbe s okusom prošlosti, u utorak 14. studenog u 20 sati atmosferični foaje Muzeja za umjetnost i obrt obavit će koncertnim velom Ars Subtilior, svojim najtajanstvenijim glazbenim hodočašćem u riznice starovjekovnih melodija i ekstazu patinastih, ali egzotičnih instrumenata.

Što se krije pod tajnovitim naslovom Ars Subtilior? Tko su Hospes Mysterii koji će osvijetliti vjekovitu i baršunastu tamu ovog do sada najtajnovitijeg glazbenog hodočašća Antiphonusa, na cilindričnim i pitagorejski ugođenim flautama, viellama, te strunama lutnje i gotičke harfe?

"To vam ne možemo ukratko reći. Samo ćemo dati naslutiti teškim svetim kadom, kao u starca Vjesta, prožete nebeske volumene romaničkih katedrala koje odzvanjaju Starom umjetnošću, Ars antiqua, naslonjenom na cantus firmus korala, u mahnitom i hipnotičkom vrtlogu; zatim sasvim drugačiju, improvizatorsku, gotovo jazzy monodiju Nove umjetnosti, Ars nova, koja se u troglasnim motetima prelijeva nad nekoliko slojeva vulgarizirane ili korektne latinštine, otvarajući i fizički portal između neba i zemlje; te na koncu rafiniraniju umjetnost, Ars subtilior, kao posljednju, prezrelu i rascvalu gestu, kojom je umjetnost Srednjeg vijeka manirističku i sinestezijsku krunu predala novouskrslim Nereidama renesanse", kazao je Tomislav Fačini, dirigent i umjetnički voditelj Ansambla Antiphonus.

Djela biranih autora (Perotin, Machaut, DuFay, Paolo & Lorenzo da Firenze, von Wolkenstein, Solage, Senleches, Binchois) izvode Gabriel Belkheiri García del Pozo (blokflauta), Mikari Shibukawa (gotička harfa), Izidor Erazem Grafenauer (lutnja) i Domen Marinčič (viela).

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Muzeja za umjetnost i obrt, te putem sustava Entrio.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:00