RIJEKA 2020 - EPK

Atrakcija LADO Electro otvorila četvrto izdanje riječkog Porto Etno festivala, u publici i Škoro

 Srdjan Vrancic/Cropix
Program je kasnije preselio u susjedni prostor HKD-a, gdje su na redu bili Etno zalogajčići, uz mini-koncert grupe Če bo bo, če na na

Nastupom elektro-etno atrakcije LADO Electro u HKD-u na Sušaku sinoć je otvoreno četvrto izdanje riječkog Porto Etno festivala, jednog od novih festivalskih formata nastalih pod kapom projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Do sada se tu radilo o nekoj vrsti „nomadskog“ festivala koji se prijašnjih godina selio od kompleksa Benčić preko Trga riječke rezolucije i Exportdrva da bi u konačnici završio u HKD-u koji je preuzeo organizaciju ovog događaja te će s njime nastaviti i nakon što prođe EPK godina. Kao koncept, Porto Etno se nadovezao na riječku Smotru folklora, koja se organizira već desetljećima, i jedan festivalčić koji su svojevremeno pokrenule studentice Kulturologije – riječ je o „Bakanalijama“, gastro eventu zamišljenom tako da svoje kuhinje predstave sve riječke nacionalne manjine, dakle kuhinje baka koje su u Rijeku doselile iz čitave bivše Jugoslavije, kao i svih dijelova svijeta.

image
Srdjan Vrancic/Cropix

Zanimljivo je pratiti kako je taj gastro dio evoluirao, od amaterskog kuhanja u početku, do ovogodišnjeg kuhanja profesionalaca iz Hotela Neboder koji su jela spravljali po preciznim recepturama riječkih manjinaca.

image
Srdjan Vrancic/Cropix

LADO Electro je inačica LADA - Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske koja spaja tradicijsku i elektroničku glazbu, gdje DJ-i prate izvedbu solistica i glazbenika. S obzirom na epidemiološke mjere, gledalište u HKD-u nije moglo biti skroz popunjeno, a u publici je, među ostalima, bio i saborski zastupnik i glazbenik Miroslav Škoro. Nakon nastupa LADO Electra, program je preselio u susjedni prostor HKD-a, gdje su na redu bili Etno zalogajčići, uz mini-koncert grupe Če bo bo, če na na. Publika je tako imala priliku kušati jordanski specijalitet Hrisi Ashta, bosansko-hercegovački burek, mađarsku spiralu od krumpira i salse te češki namaz od čvaraka, uz čašu vina ili soka.

image
Srdjan Vrancic/Cropix

Večeras je na programu najveća atrakcija ovogodišnjeg Porto Etno festivala, princ sevdaha Božo Vrećo uz pratnju kućnog Porto Etno orkestra, čiji je koncert već unaprijed rasprodan. U subotu je, pak, također u HKD-u, posljednji festivalski dan besplatan. Od 17 sati folklornim nastupima predstavit će se manjinske zajednice koje djeluju u Rijeci, a od 19 sati u atriju HKD-a publiku će zabavljatiriječki DJ-duo Hormonika Balkanika. Također, riječke manjinske zajednice do subote se predstavljaju i izložbenim programom u galeriji Kortil, dok je u atriju HKD-a postavljena izložba ansambla LADO. Obje izložbe otvorene su u petak od 18.30 do 22 sata te u subotu između 17 i 22 sata, a ulaz je slobodan.

image
Srdjan Vrancic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:39