SPLITSKI SKLADATELJ

AUTORSKA VEČER TOMISLAVA MRDULJAŠA 'Giuliano, Marijan Ban, Oliver i Tutti Frutti dali su pečat mojim pjesmama'

Tomislav Mrduljaš
 Paun Paunović / CROPIX

Autorska večer pjesama koje sam s godinama pisao preselila se iz Splita u Zagreb, i to 30. siječnja u KD Vatroslava Lisinskog, gdje će se na pozornici pojaviti glazbenici koje su ih pjevali u originalnim verzijama, ali i neka nova lica koja će skladbe izvesti u drukčijim interpretacijama - govori splitski skladatelj Tomislav Mrduljaš, koji je označio karijere brojnim Dalmatincima poput Tutti Frutti benda, Giuliana, Olivera Dragojevića, Marijana Bana...

Javnost prepoznaje Mrduljaša i po Splitskom festivalu, u koji je godinama uključen, a zagrebačka večer bit će poput njegove osobne iskaznice.

- Sada kada su i se dojmovi sredili nakon koncerta u splitskom HNK moram priznati da me prvo iznenadio veliki interes, jer ulaznice su se rasprodale dva tjedna prije, potom su me obuzele i emocije. Nekako su me uzdigle. A sve se dogodilo na inicijativu zapovjednika orkestra HRM Milana Milasa i maestra Tonćija Ćićerića. Sve to ćemo, na neki način, ponoviti u Lisinskom uz podršku generala Mladena Fuzula i mojih prijatelja glazbenika.

Samozatajan

Mrduljaš je kroz cijelu karijeru bio samozatajan, svoj rad nikada nije gurao u prvi plan, pa i sam će reći da više voli biti pored pozornice nego na njoj. Ispunjava ga pisanje i rad u tonskom studiju.

- Karakterno sam takav i ne da mi se raditi protiv sebe. Uostalom, ja sam se u svojoj mladosti mislio posvetiti drugoj profesiji, no glazba me uzela k sebi. Nisam ja nju izabrao.

Pričajući o autorskom radu, glasno razmišlja pa kaže da je za publiku pomno birao repertoar, pjesme koje ljudi znaju, uz koje će se lijepo osjećati. Tražio je tu gradaciju raspoloženja, a sve će biti izvedene u novim aranžmanima. Iako nikada nisam ništa skladao za njih, večer će začiniti i nove glazbene snage poput Jelene Rozge, Mije Dimšić i Marka Tolje.

Vrteći misli kroz svoju karijeru, kaže kako se slučajno poklopilo da je vrlo malo radio za ženske vokale, nekako je sudbina htjela da njegove pjesme više izvode pjevači.

Životni put

A životni glazbeni put započeo je kao gitarist u grupi Tutti Frutti za koju je napisao nebrojene hitove. No, brzo je shvatio da nije čovjek od pozornice, ali i da ona ne voli njega. Nakon kantautorskog albuma koji je snimio nije se ugodno osjećao i taj je put završio.

60 godina festivala Cijeloga sebe daje i u organizaciju Splitskog festivala, koji će ove godine napuniti 60. rođendan, pa će biti i svečarski obilježen. - Vrlo odgovorno se odnosim prema nečemu što je vrlo bitno za moj grad i ljude koji su vezani toliko desetljeća za njega. A nije lako održavati taj status. Nove generacije danas se glazbeno hrane preko Facebooka, YouTubea, a mi se borimo s pozornice Prokurativa prema slušateljima. Festival za svojih zlatnih dana nekada je bio jedino mjesto gdje se imala prilike čuti i promovirati nova pjesma. Vremena su se promijenila, no sretan sam da smo opstali i da se namećemo protiv svega toga isključivo kvalitetom. Zato i nemamo četrdeset pjesama u programu, nego smo smanjili na njih dvadesetak. Stoga je i prije nekoliko godina krenula večer retrospektive koja je je bila posvećena Jakši Fiamengu, Momčilu Popadiću, Miši Kovaču ili pak ekskluzivnih koncerata na Prokurativama gdje su nastupali Oliver, Parni valjak, Josipa Lisac, Gibonni, Massimo, Petar Grašo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:47