IZ SVE SNAGE

Bare, Kekin, Urban, Kojoti... svi zajedno na jednom mjestu. Gdje? Uskoro u zagrebačkom kinu

Redatelj Dimitar Dimitrovski i producentica Arijana Velić s Hladnim pivom

I danas, 30 godina kasnije, za njihove koncerte se traži karta više Trk u kina 30. ožujka i 1. travnja

Preslušavali ste Džinovski stotine puta i nikad niste primijetili nešto neobično u Buba Švabama? ‘Vrijeme je da se krene‘ za vas je himna generacije koja je postala politička parola sad već davne politike! Kad čujete na radiju ‘Svijet za nas‘ uhvati vas lagana sjeta i pitate se zašto su se raspali Lauferi?

Ako se pronalazite u prethodnim rečenicama, rock dokumentarni film ‘Iz sve snage‘, koji premijeru ima na ZagrebDoxu 30. ožujka u 19:30 sati i 1. travnja u 22 sata u Kaptol Boutique Cinema, upravo je film za vas jer će vam dati odgovore na gore postavljena pitanja, ali i puno više od toga.

U povodu premijere, razgovarali smo s autorom i režiserom filma Dimitrom Dimitrovskim Dibom.

„Kad smo prije godinu dana krenuli sa snimanjima prvih intervjua za dokumentarac nismo bili svjesni kakav nas posao čeka, ali imali smo zacrtan cilj, premijeru na ZagrebDoxu i to nam je pošlo za rukom. Film je rezultat entuzijazma i ljubavi kako prema sceni o kojoj govori, tako i prema filmu kao mediju i htio bih se zahvaliti svim prijateljima i kolegama koji su producentici Arijani Velić i meni nesebično pomogli u ostvarenju cilja.

image

Hladno pivo

Devedesete su bile turbulentne godine i to ne treba posebno naglašavati, ali i izrodile su svojevrsni fenomen ako pričamo o rock sceni. Naime, u Hrvatskoj su se pojavili nevjerojatni bendovi, rock glazbenici, ali i nekoliko izdavača čija poslovna politika nije bila zarada, nego entuzijazam i objavljivanje bendova za koje velike izdavačke kuće nisu niti pokazale interes (na sličan način smo i mi napravili ovaj film ). Majke, Laufer, Hladno Pivo. Pipsi, Kojoti, Overflow, Messerschmitt, The Spoons bendovi su koji su palili i žarili underground scenom i stvarali nove generacije poklonika rocka. A kako je sve to izgledalo iz njihove perspektive, doznat ćemo kroz razgovore s Baretom, Urbanom, Milom Kekinom i braćom Subošić, Vidukom i Marinom, legendarnim gitaristom Kraljom, frontmenom Overflowa Žikom, Mirom Kusačićem i Romeom Đomlijom.

Ponajbolji hrvatski producent Denyken zaslužan je za produkciju velikog broja albuma koji se i danas nalaze u vrhovima ljestvica najboljih albuma s ovih prostora, a nama je otkrio kako je bilo snimati u studiju u novozagrebačkoj stambenoj zgradi, ali i zanimljive nepoznate detalje sa snimanja legendarnih albuma 90-tih.

image

Redatelj Dimitar DImitrovski

Aleksandar Dragaš i Tomislav Šunjić oduvijek su „imali nos“ za prepoznati kvalitetne bendove što je rezultiralo rasprodanim koncertima koje su oni organizirali. Nikako ne smijemo zaboraviti ni Zdenka Franjića, vizionara, čije je ‘Bombardiranje New Yorka‘ svojevrsni početak priče koju smo ispričali u ovom filmu.

Dotaknuo sam se i političke situacije u Hrvatskoj u tom periodu, a u kojoj su rockeri participirali ne zato što su vjerovali u neku drugu politiku, nego više zato što je rock scena po vokaciji opozicija vladajućem sistemu.

I za kraj bih rekao kako sam pokušao napraviti zabavan i zanimljiv film o idolima ljubitelja rocka 90-tih, prikazati ih onakvima kakvi jesu, kreativci i vizionari koji su svojom snagom i talentom uspjeli obogatiti jednu, za nas s ovog područja šugavu eru i na tome sam im zahvalan. Uspjeli su u skoro nemogućem i stvorili ponajbolje albume i hitove s ovih prostora, a i danas, 30 godina kasnije, za njihove koncerte se traži karta više. Dakle, premijera filma je 30. ožujka pa sami prosudite jesam li uspio u naumu, poručio je na kraju redatelj Dimitrovski, kojemu je ovo dugometražni prvijenac.

Kratka biografija redatelja


Dimitar Dimitrovski Diba je rođen i odrastao u Zagrebu. Video produkcijom se bavi dulje od 20 godina i osim rada na televiziji kao video montažer, autor je i režiser brojnih video spotova za razne rock bendove poput Kojota, Gretta, Markiz i drugi. Dokumentarni film ‘Iz sve snage‘ mu je prvi samostalni autorski uradak.

image

Goran Bare

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:30