NOVA SEZONA HRBA

‘Barok se ne može nego voljeti...ali ako nema strasti, nema ni prave svirke pa ni prave barokne glazbe‘

Laura Vadjon

 Tomislav Kristo/Cropix/Cropix
Hrvatski barokni ansambl, dok traje obnova ‘njihova‘ Glazbenog zavoda, koncerte ima u Kazalištu Kerempuh

U nedjelju 12. veljače u kazalište Kerempuh opet stižu prva dama hrvatskog baroka i njezin band. Ona je, naravno, Laura Vadjon, a band, kako ga sama zove, Hrvatski je barokni ansambl (HRBA) kojemu je na čelu kao prva violina i umjetnička ravnateljica. I tako to ide već 23. sezonu u društvu s glazbom za kojom je svijet "poludio" više nego ikad prije. Sredinom prošloga stoljeća procvali su glazbenici, ansambli i škole koje se bave povijesno obaviještenom baroknom glazbom, a među njima i među najmlađima i popularni HRBA koji je postao naš zaštitni znak te vrste muziciranja.

- Barok se ne može nego voljeti, nema izlike da ga ne razumijete kao neke druge žanrove tzv. ozbiljne glazbe, ali ako nema strasti, nema ni prave svirke ni baroka ni stvaranja - kaže Laura Vadjon koja je karijeru darovite violinistice s brojnim odsviranim klasičnim koncertima zamijenila glazbom baroknoga razdoblja. Nepresušnog izvora - ističe redovna profesorica zagrebačke Muzičke akademije. S Ansamblom je ostvarila brojne koncerte, kod nas i u inozemstvu - gdje je također rado viđena kao samostalna gošća. Često putuje i svira u Velikoj Britaniji, Portugalu i Finskoj.

Uz to je i umjetnička ravnateljica Korčulanskog baroknog festivala, a zagrebačku publiku šest puta u sezoni danas ugošćuje u kazalištu Kerempuh, nestrpljivo očekujući otvaranje najdražeg prostora u Hrvatskom glazbenom zavodu, čiju ambicioznu obnovu nakon potresa vodi njezina prijateljica, nekad i suradnica u duu s gitarom, a danas ravnateljica HGZ-a Romana Matanovac Vučković.

Svaki od HRBA-inih koncerata ima svoje ime i prezime, svaki je vezan uz neku temu poveznicu, često gostuju ugledni inozemni gosti s kojima se muzicira, ali i uči, no najveću vrijednost čine stalni članovi ansambla, mahom mlađe dobi, koji s voditeljicom dijele iste vrijednosti. Izvrsnost uz neprestano učenje, studiranje i pronalaženje starog zakopanog blaga. Strast! Polet i vedar duh koji često baroknu glazbu, kao i onu susjednih razdoblja, pretvara u razbibrigu iza koje stoji željezna disciplina.

Nedjeljni koncert bit će upravo takav s glazbom Josepha i Michaela Haydna, W. A. Mozarta, Ch. Willibalda Glucka i Luke Sorkočevića, a osmislila ga je prva flautistica ansambla - Ana Benić Šalinović, pod naslovom "Poslužiti uz kavu na 430" koja će voditi komorni program uz stalne suradnike HRBA-e Stjepana Nodila, Lauru Vadjon, Doru Kuzmin Maković i Hiwote Tadesse, a predstavit će se i dvije gošće, Terezija Cukrov na fortepianu i harfistica Milica Pašić.

image

Hrvatski barokni ansambl

Koncert Bach u Kerempuhu
Na fotografiji: Aapo Hakkinen, finski čembalist

Nera Simic/

U pozivnici piše: "Nije ovo koncert za Vas ako ne volite kavu i slatko. U redu, kombinacija čaja i slatkog prolazi također. Niste od onih kojima primjerice čokolada i šalica dobre kave znače mirisnu oazu utjehe, značajan čimbenik stabilnosti, ili jednostavno - sreću? Bilo bi onda bolje da diskretno napustite dvoranu. Ako pak na vlastitu odgovornost ostajete, imajte u vidu da večerašnji izbor skladbi pojmove sugarcoating i dolce vodi do granica dijabetesa..." Zvuči duhovito i zanimljivo, osobito u ideji koliko su glazbena razdoblja imala utjecaj jedno na drugo čak… pa evo, i s iskorakom baroknog ansambla u bečku klasiku na novim instrumentima i na 430 Herza!

U nastavku sezone Hrvatski barokni ansambl priprema još nekoliko posebnih projekata pa će tako proljetni mjeseci donijeti program "Kralj pleše" s glazbom Jean-Baptista Lullyja, svestranog umjetnika na dvoru Luja XIV., kao i onaj posvećen violi da gamba, a u jesenski dio sezone nakon duljeg vremena vraća se opera, i to popularna "La Serva Padrona" G. B. Pergolesija, a godina završava velebnim oratorijem "Izrael u Egiptu" G. F. Handela, Lauri Vadjon najomiljenijeg baroknog majstora, u povodu 75. rođendana zbora Ivan Goran Kovačić.

- Ideja je više nego mogućnosti - kaže neumorna umjetnica. Rado bi oni i više radili i bili slobodniji i samostalniji, no svi članovi HRBA-e su zapravo stalno zaposleni u drugim orkestrima jer biti "slobodnjak" kod nas je jako teško i gotovo nemoguće je tako preživjeti. "S vremenom će nam trebati i novi stari instrumenti, a notni se materijali samo gomilaju u mom stanu, imam zavidnu biblioteku." Kažem vam - to je ljubav i strast. Bez toga nema ničega, pa ni u baroknoj glazbi. Ovaj put i kava je uz glazbu strast! Na 430 Herza!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:32