Lisinski

Berlinska filharmonija, jedan od najvećih svjetskih orkestara, dolazi nakon 80 godina u Zagreb

Berlinska filharmonija
 Stephan Rabold
Umjetnički ravnatelj i glavni dirigent filharmonije je Kirill Petenko, koji će ravnati orkestrom

Svjetski prvaci glazbene umjetnosti, jedan od najvećih simfonijskih orkestara u povijesti glazbe, vraća se nakon osam desetljeća.

Svirali su u današnjem HNK u Zagrebu 1941. godine pod ravnanjem Hansa Knappertsbuscha i Lovre pl. Matačića, a njihov posljednji nastup u Zagrebu bio je 1943. godine pod ravnanjem Hermanna Abendrotha.

Jedan od orkestara čiji sam spomen izaziva strahopoštovanje – Berlinska filharmonija - gostuje u Lisinskom 19. veljače 2022. u godini proslave 140. godišnjice postojanja tog planetarno poznatog orkestra.

Berlinska filharmonija međunarodni je ugled stekla još davne 1887. pod vodstvom dirigenta, skladatelja i pijanista Hansa von Bülowa, kao i gostujućih dirigenata u tome razdoblju: Hansa Richtera, Richarda Straussa, Gustava Mahlera.
Neka od drugih velikih dirigentskih imena koja su vodila orkestar tijekom njegove duge povijesti uključuju i Herberta von Karajana, s kojim je orkestar 1968. svirao na Dubrovačkim ljetnim igrama te dirigentske velikane kao što su Claudio Abbado i Sir Simon Rattle.

Na mjesto umjetničkog ravnatelja i glavnog dirigenta Berlinske filharmonije 2015. godine izabran je Kirill Petrenko, koji će ravnati orkestrom na ovom senzacionalnom slavlju u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2023 10:04