Glazbena poslastica

Berlinska filharmonija, koju smatraju Stonesima klasične glazbe, stiže u Zagreb

Berlinska filharmonija

Njihov posljednji nastup u Zagrebu bio je 1943. godine. Postoje od 1887.

Gostovanje Berliner Philharmoniker! u Zagrebu velika je vijest za ljubitelje klasične glazbe, a sada je i potvrđeno, ulaznice kreću u prodaju. Nastupit će u Zagrebu 19. veljače 2022. godine, nakon osamdesetak godina, pod dirigentskim vodstvom današnjeg šefa-dirigenta Kirilla Petrenka.

Berliner Philharmoniker jedan je od orkestara, kako navode iz Lisinskog, čiji sam spomen izaziva strahopoštovanje. Orkestar će sljedeće godine obilježiti 140 godina postojanja, a međunarodni ugled stekao je još davne 1887. pod vodstvom dirigenta, skladatelja i pijanista Hansa von Bülowa, kao i gostujućih dirigenata u tome razdoblju: Hansa Richtera, Richarda Straussa, Gustava Mahlera. Neki od drugih velikih dirigenata koji su vodili orkestar tijekom njegove duge povijesti uključuju i Herberta von Karajana, s kojim je orkestar 1968. svirao na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Claudio Abbado bio je prvi dirigent orkestra nakon pada Berlinskoga zida, a u 13 godina proširio je repertoar orkestra te u njega uveo i djela suvremenih skladatelja. Njega je na mjestu šefa-dirigenta naslijedio Sir Simon Rattle pod čijim su vodstvom orkestar i on proglašeni UNICEF-ovim ambasadorima dobre volje.

Godine 2015. na mjesto umjetničkog ravnatelja i šefa-dirigenta Berlinske filharmonije izabran je Kirill Petrenko.

Berliner Philharmoniker svirala je u današnjem HNK u Zagrebu 1941. godine pod ravnanjem Hansa Knappertsbuscha i Lovre pl. Matačića, a njihov posljednji nastup u Zagrebu bio je 1943. godine pod ravnanjem Hermanna Abendrotha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2023 20:42