VLADARI TOP LISTA

Billboard konačno otkrio koje pjesme Hrvati zapravo najviše slušaju: Na radiju ih nećete čuti...

Buba Corelli i Jala Brat

 Instagram
Novi popis ukazuje na brojne paradokse oko toga o kojoj glazbi se govori i koja se glazba zapravo sluša

Billboardova top lista "Hits of the World" počela je objavljivati i najpopularniju glazbu iz Hrvatske, a novi popis prilično je snažno odjeknuo u medijima, ali i na društvenim mrežama.

Lista "Croatia Songs" donosi 25 pjesama, a temelji se na rezultatima glazbenog streaminga i digitalne prodaje singlova u našoj zemlji prema podacima koje prikuplja MRC Data.

Neka druga publika

Ono što je brojne šokiralo (premda je već dulje tako) jest da popis onoga što se najviše sluša u digitalnom svijetu nema apsolutno nikakve veze s glazbom koja dopire iz radijskih etera i/ili koju po njezinoj kvaliteti ističu domaći glazbeni kritičari.

Na Billboardovoj listi prvo mjesto zauzima Senidah s pjesmom "Behute", a čini se da Hrvati žanrovski najviše vole (t)rap. Ne samo hrvatski, nego onaj regionalni, koji često koketira i s turbofolk prizvukom - gotovo sve pjesme koje su na popisu mogle bi se smjestiti u tu žanrovsku nišu.

O toj smo pojavi već pisali prije tri godine, kad smo napravili detaljan pregled ove kuriozitetne scene, a od tad ovaj hibridni žanr ne prestaje eksponencijalno rasti.

Popularnu Senidah slijede Jala Brat, Devito i Buba Corelli s pjesmom "Roze", MC Stojan i Breskvica sa "Život si moj", zatim Coby, koji je "Zlatno dete", a tek na petome mjestu su Matija Cvek i Eni Jurišić s pjesmom "Trebaš li me", koja otkad je izašla obara rekorde slušanosti na streamingu, a koju je, zanimljivo je, producirao reper z++. Samo jedna pjesma na popisu ne dolazi iz Hrvatske ili regije, a radi se o pjesmi "Black Summer" Red Hot Chili Peppersa. Osim Eni i Matije, na listi su iz Hrvatske još 30Zona & KUKU$ sa singlom "Debili" i Grše s pjesmom "Highlife".

Brojni paradoksi

Osim što ovaj novi popis ukazuje na brojne paradokse oko toga o kojoj glazbi se govori i koja se glazba zapravo sluša, on još jednom potvrđuje tezu o apsolutnoj dominaciji trapa kao žanra koja se događa posljednjih godina.

Djelomično ovaj popis sigurno izgleda tako jer je najmlađa populacija, primarno zakačena na ovaj novi žanr, skupina koja najviše sluša glazbu preko digitalnih servisa, dok su stariji možda još uvijek skloniji klasičnijim medijima poput radija ili generalno troše manje vremena na slušanje glazbe te su manje skloni plaćati za servise poput Spotifya, Deezera ili Tidala.

Ovaj popis ujedno bi trebao biti poticaj hrvatskim glazbenicima da se malo više okuraže - njihovi kolege iz Srbije i ostatka regije očito dominiraju - te potvrđuju da se njihov veći uloženi trud u produkciju i marketing itekako isplati.

Inače, Billboard.com će od sad redovno objavljivati koja je glazba najslušanija u Hrvatskoj, a popis će se ažurirati utorkom na temelju podataka koji će mjeriti razdoblje između petka i četvrtka prethodnog tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. siječanj 2024 04:25