JOHN LYDON

Bivši frontmen Sex Pistolsa želi predstavljati Irsku na Euroviziji kako bi progovorio o svojoj supruzi koja boluje od Alzheimera

John Lydon, 2015.

 Roland Popp/Dpa Picture-alliance Via Afp
Naziv pjesme s kojom se natječe referira se na Lydonov omiljeni odmor sa suprugom koju je 1975. godine upoznao u trgovini modne dizajnerice Vivienne Westwood

Bivši vokalist punk grupe Sex Pistols John Lyndon (Johnny Rotten) najavio je da će se natjecati za irsku pjesmu koja će tu državu predstavljati na Euroviziji. Učinit će to kako bi podigao svijest o Alzheimerovoj bolesti. Nekadašnji frontmen slavnog britanskog benda sa svojim će se bendom Public Image Ltd 3. veljače pojaviti na Late Late Showu te predstaviti pjesmu ‘Hawaii‘, ljubavno pismo supruzi Nori Forster s kojom je u braku već 44 godine, a koja boluje od spomenute bolesti, piše The Guardian.

"Činim to kako bih naglasio torturu zvanu Alzheimerova bolest. Tu bolest stavljamo pod tepih, no ako bacimo svjetlo na nju, možda ćemo se približiti pronalasku lijeka", kaže pjevač koji smatra da je prenošenje te poruke važnije od pobjede.

Najava sudjelovanja 66-godišnjeg bivšeg člana kultnog punk benda u natjecanju koje se obično veže uz dramatične balade ili energične plesne točke izazvalo je nevjericu, no pjevača Irci već neko vrijeme pokušavaju navesti da ih predstavlja na Euroviziji, tvrdi Lydon.

Naziv pjesme s kojom se natječe referira se na Lydonov omiljeni odmor s bendom (PIL) te suprugom koju je 1975. godine upoznao u trgovini modne dizajnerice Vivienne Westwood.

"Posebno me oduševila njena samostalnost. Djelovala je kao lik iz filma, totalna individualka i potpuno nesvjesna modnih trendova trenutka. Naravno, rečeno joj je da mi se ne približava i da sam grozan, što ju je zaintrigiralo", pripovijeda Lydon.

Bolest joj je dijagnosticirana 2018. godine, a pjevač je postao njen primarni skrbnik.

"Nije mi dovoljno 48 godina s njom. No, i u bolesti jedno u drugome nalazimo nove i krasne stvari. Osobe koje boluju od Alzheimerove bolesti ponekad ne mogu formulirati riječi koje bi htjele, no stvarna osoba je i dalje prisutna. Najtužnije što se može dogoditi je da je odbacite", zaključuje pjevač koji je supruzi svirao melodiju te pokazao riječi pjesme.

"Bit ću potpuno prestravljen i imat ću jaku tremu. Publika je nevjerojatno velika", priznaje glazbenik te dodaje da sanja pokojne irske roditelje, da u glavi čuje njihove glasove.

"Bili bi izvan sebe od sreće da znaju da se natječem kako bih predstavljao Irsku. No tata bi mi rekao:‘ Nemoj zaribati stvar‘. Neki sam dan birao odijelo i mogao sam čuti njegov glas kako mi govori: ‘ Za Boga miloga, pa nemoj to nositi‘", otkriva.

Na pamet mu pada eurovizijski klasik Johnnyja Logana "What‘s Another Year":

"Bit ću vječno zahvalan na još jednoj godini s Norom.Tako je to sada kod nas, no bio bih ponosan kada bih predstavljao Irsku pa se nadam da će me shvatiti ozbiljno. Od Johnnyja Logana smo došli na Johnnyja Rottena", kaže Lydon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:25