SPLITSKO LJETO

Bogati program uključuje nastupe Edina Karamazova, Martine Filjak, ‘Eru s onoga svijeta‘, ‘Toscu‘, balet ‘Veliki Gatsby‘, baletnu premijeru ‘Dora i Slava‘...

Splitsko ljeto, presica

 /Nemi Bulat
‘Program od klasične, rane do suvremene glazbe, jazza i klape će, nadam se zadovoljiti raznovrsne ukuse i afinitete publike‘, kaže Ivana Srbljan

69. Splitsko ljeto predstavljeno je danas na medijskoj konferenciji u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu. Od 14. srpnja do 14. kolovoza na ambijentalnim pozornicama u Splitu, u HNK Split i u Vrlici, na 14 različitih lokacija, ansambli splitskog nacionalnog kazališta i gostujući umjetnici izvest će 24 operna, dramska i koncertna naslova koji, pored devet likovnih izložbi i literarnih događanja, čine program 69. izdanja najdugovječnijeg i najvećeg splitskog i jednog od najvećih hrvatskih kazališnih festivala. Pored brojnih gostovanja i nekoliko repriznih izvedbi splitskog teatra, tri su naslova premijere u produkciji ansambala HNK Split

Na početku konferencije novi ravnatelj Festivala i intendant HNK Split Vicko Bilandžić i član Uprave OTP banke Zvonimir Akrap potpisali su ugovor o pokroviteljstvu čime je nastavljena suradnja koja traje više od tri desetljeća. "Veselim se Splitskom ljetu, kao i sljedećoj kazališnoj sezoni, a OTP banka će biti uz vas cijelim putem." izjavio je prilikom potpisivanja Ugovora član Uprave OTP banke Zvonimir Akrap. "Imati u svom podneblju banku koja razumije kulturu i svjesna je značenja umjetnosti za svoje klijente ne samo na deklarativnoj nego i na vrlo konkretnoj sponzorskoj razini je uistinu dobar osjećaj ne samo za mene kao intendanta nego i kao građanina grada Splita", riječi su intendanta Bilandžića.

Potom je Mario Negotić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Splita izrazio punu podršku koju će Kazalište i Splitsko ljeto, kao i do sada, imati od Grada, osnivača HNK Split, uključujući dodatno financiranje i odobrenje za dodatna, potrebna zapošljavanja. Sreću novom rukovodećem timu Kazališta i Festivala poželjela je Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice Grada. "Ne sumnjam da će se naša dugogodišnja uspješna suradnja nastaviti. Kazalištu želim puno posjetitelja, kako domaćih tako i stranih", zaključila je gospođa Vukšić.

image

Splitsko ljeto, presica

/Nemi Bulat

Nova ravnateljica glazbenog programa Ivana Srbljan predstavila je glazbenu komponentu Festivala. "Ovogodišnje Splitsko ljeto će svojim programom biti nacionalni festival predvođen hrvatskom nacionalnom reprezentacijom. Nit vodilja bila je okupiti neke od najznačajnijih i najrenomiranijih hrvatskih umjetnika svih generacija te splitskoj publici predstaviti umjetnike dalmatinskih korijena čije je umjetničko djelovanje ostavilo značajan trag na mapi svijeta i Hrvatske uz sudjelovanje naših sjajnih ansambala, solista, zbora i orkestra Opere HNK Split. Festival otvaramo verističkom operom "Tosca" Giacoma Puccinija pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića s nacionalnim prvacima Kristinom Kolar i Lucianom Batinićem i prvakom Opere HNK u Zagrebu Domagojem Dorotićem kao protagonistima. Mislim da bolju podjelu nismo mogli poželjeti. Tu je "Ero s onoga svijeta" s djelomično novom podjelom koju operu ćemo izvesti u Vrlici i na novoj pozornici na Benama. Opera Gala je, po meni, ravan opernom programu iako se radi o koncertu uz dvoje stranih solista i nekih koji do sad nisu nastupali u Splitu, uz nacionalnog prvaka Ivicu Čikeša kao zvijezde programa, pod ravnanjem našeg maestra Vetona Marevcija. Koncertna poslastica u Vestibulu, koja će otvoriti koncertni program bit će nastup Sonje Runje i Edina Karamazova s programom rane glazbe. Posljednji koncert će biti zajednički nastup basa Ante Jerkunice koji je u svojoj sjajnoj karijeri nastupio, između ostalih velikih svjetskih pozornica, i u Metrpolitanu, i Martine Filjak, kraljice našeg pijanizma. Izuzetan mađarski čelist Elemér Duka sa svojim Gipsy Chamber Orchestra na inovativan način izvodi mađarsku i gipsy glazbu, nastup splitskog mandolinskog ansambla Sanctus Domnio, hvaljeni Papandopulo kvartet, izuzetan ansambl, solistički recital Oresta Shourgota u splitskoj Katedrali, mlada pijanistica Mia Pečnik upoznat će nas s repertoarom klasičnih velikana, Kalamos kvintet, puhački ansambl sastavljen od naših izuzetnih glazbenika, pa jubilarni koncert klape "Šufit", koncert nastup sjajnog jazzista Dana Coste. Program od klasične, rane do suvremene glazbe, jazza i klape će, nadam se zadovoljiti raznovrsne ukuse i afinitete publike."

image

Splitsko ljeto, presica

/Nemi Bulat

Ivan Plazibat, ravnatelj dramskog programa Splitskog ljeta i HNK Split: "Gazdarica je premijerni naslov koji režira gost iz Slovenije, renomirani redatelj Samo M. Strelec u Dvorištu stare splitske Plinare s kojim imamo velike planove u budućnosti. Tekst je to suvremenog austrijskog dramatičara Petera Turrinija nastao na osnovu Goldonijeve Mirandoline. Bit će to predstava o Splitu 21. stoljeća, o turizmu, u današnjem svijetu kapitala. Naslovnu ulogu tumači Petra Kovačić Botić uz kolege iz ansambla, one iskusne i nova imena našeg ansambla. U repriznom programu naših produkcija tu su LizistRATa redatelja Paola Magellija i već kultna predstava Smij i suze starega Splita redatelja Gorana Golovka. Pri odabiru dramskih gostovanja vodili smo se time da prikažemo najbolje od nezavisne produkcije iz Hrvatske i regije. Tako nam Bog pomogao kazališta PlayDrama, zatim mala čuda Sanje Milardović, Flex KunstTeatra, a iz Crne Gore dolazi nam Ana Karenjina dramskog studija Prazan prostor. Predstave su to prikazane i nagrađene na brojnim festivalima. Takav će spoj, uvjeren sam, rezultirati zanimljivim i kvalitetnim programom.

Baletni je program predstavio Vicko Bilandžić: "Baletnu premijeru "Dora i Slava", na glazbu simfonije Dore Pejačević, koreografira francuski koreograf Martin Chaix. Tematski je vezana uz dvije velike hrvatske umjetnice na prijelazu 19. i 20. Stoljeća, Dore Pejačević i Slave Raškaj. Kao uvod bit će prikazane i dvije koreografije naših baletnih umjetnika Arise Hirono i Aarona Koka, a predstavu ćemo igrati na novoj ljetnoj pozornici na Benama. Idealna je to prilika da otvorimo taj novi scenski prostor u čarobnom ambijentu. Na Benama će biti i naša sjajna predstava Veliki Gatsby koreografa Lea Mujića. Kao gostujuća predstava dolazi u suradnji s konzorcijom hrvatskih narodnih kazališta K-HNK s pravom razvikana predstava zagrebačkog HNK Decadance jednog od najistaknutijih svjetskih koreografa Ohada Naharina koju, zbog tehničkih zahtjeva, igra na pozornici našeg kazališta. U suradnji s Multimedijalnim kulturnim centrom dolazi nam predstava Zagrebačkog plesnog ansambla Gore koja će igrati na Plinari."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:18