ODUŠEVLJENA HRVATSKOM

Brazilska pjevačica uoči koncerta u Zagrebu: ‘Umjetnost mora biti vapaj za mirom‘

Nilza Costa

 Promo
Glazbom se počela baviti u rodnom brazilskom Salvadoru pjevajući u crkvi, tamo se zaljubila u jednog Talijana s kojim je prvo živjela u Brazilu da bi se onda preselila u Italiju

Dugo, predugo je domaća koncertna scena bila lišena stranih gostovanja. Pandemija koronavirusa je učinila svoje pa je bilo teško ili potpuno nemoguće putovati, ali i organizirati strana gostovanja uz sve mjere kojih smo se svi morali pridržavati.

Srećom pa se situacija popravila, mjere su popustile, a sve je više stranih gostovanja u Zagrebu ove godine. Jedno od njih je i dolazak brazilske pjevačice Nilze Coste koja će sa svojim kvartetom nastupiti u Močvari u petak, 25. ožujka.

image

Nilza Costa

Promo

"Lockdown je bio jedan od najtežih trenutaka u svačijem životu, a za nas koji se bavimo glazbom, umjetnošću, kinom, kazalištem, plesom i sličnim bio je poput bombe. Sve je bilo otkazano i prebačeno na internet. Zbog toga sam zamalo pala u depresiju, ali mi je glazba, kao i uvijek, pomogla. Napisala sam mnoge pjesme, udebljala se jedući puno čokolade, plakala sam, pala i onda ustala. Ipak postoji samo jedan život i moramo ga živjeti", rekla je Nilza Costa u intervjuu za Jutarnji uoči ovog koncerta.

Njena priča je zanimljiva. Glazbom se počela baviti u rodnom brazilskom Salvadoru pjevajući u crkvi. Tamo se i zaljubila u jednog Talijana s kojim je prvo živjela u Brazilu da bi se onda preselila u Italiju gdje je nastavila sa svojim radom.

"Italija je sjajna zemlja za one koje vole povijest poput mene pa mi nije bio problem naviknuti se na talijanski stil života. Naravno da mi nedostaje Brazil i tamo odlazim kada god je to moguće, ali sam sretna što sam u Italiji pronašla glazbenike s kojima radim i koji vole Brazil i brazilsku kulturu. Najveća razlika između njih i brazilskih glazbenika je činjenica da u Europi imate puno više šanse za učenje, odnosno studiranje glazbe dok su u Brazilu ljudi uglavnom samouki."

image

Koncert Nilze Coste

Talijanski muzičari dolaze iz jazz svijeta što se jasno čuje u zvuku Nilza Costa Quarteta koji je baziran na modernom jazzu, ali uz neizostavne utjecaje afričke i brazilske glazbe. Costa u svakom javnom istupu ističe afričke korijene.

"Četvrt Salvadora u kojoj sam rođena je prije bila farma tamošnjih oligarha na kojoj su crnci i brazilski Indijanci živjeli u ropstvu pa su tamo i dalje sačuvani neki afrički obredi koji uključuju glazbu, ples, izražavanje osjećaja, zajedništvo. Afrička kultura je ukorijenjena u tamošnje društvo, bilo da se radi o crncima ili bijelcima pa je normalno i da se nalazi u mojim pjesmama."

Nilza Costa ne progovara samo o prošlosti, ona je jedna od umjetnica koja svojim radom ukazuje i na socijalne probleme današnjice, između ostalih i o novom valu izbjeglica koji dolaze u Europu posljednjih godina, kao i o ratu u Ukrajini.

image

Nilza Costa

"Proces migracije nije lako objasniti. On može biti potaknut različitim razlozima - kao rezultat ekoloških katastrofa, ratova, političkih, etničkih ili kulturnih progona. Nije sve lako shvatiti. Što se tiče rata u Ukrajini, ne znam puno o tome, a sve to gledam s velikim strahom od onoga što nam se može dogoditi u budućnosti. Hoćemo li uopće imati budućnost i kakva će ona biti, posebno za mlade? Umjetnici moraju progovoriti o tim stvarima, umjetnost mora biti vapaj za mirom, za slobodom bez rata, bez smrti, bez gladi. Umjetnost se uvijek mora boriti za socijalnu pravdu."

Ova brazilska pjevačica s talijanskim bendom u Zagreb dolazi na vrhuncu svoja karijere. Naime, lani je objavila hvaljeni album "Le notti di San Patrizio" koji je dobio veliku pažnju kritike.

"Album se tako zove jer sam promijenila mjesto boravka - iz Bologne sam preselila u San Patrizio, mali, lijepi i mirni grad. U prvim danima i tjednima nakon selidbe nisam mogla puno spavati pa sam tijekom noći radila na pjesmama. Jedne noći sam počela tiho pjevati kako me susjedi ne bi čuli, to sam snimila i poslala prijatelji i producentu albuma Redu Rossiju. Njemu se to jako svidjelo, snimio je muziku za to i tako je nastao album. On dopušta puno improvizacije na koncertima i to mi se sviđa. Kritika ga je dobro primila i to je uvijek lijepo pročitati. Čak i kada je kritika negativna, ona dobro dođe za mijenjanje stvari koje nisu valjale", rekla je za Jutarnji Nilza Costa koja po prvi put dolazi u Zagreb.

"Već sam bila jednom u Hrvatskoj, u Splitu prije tri godine s jednim drugim projektom. Hrvatska publika je jako angažirana i vesela, a ja sam uoči svakog koncerta nervozna kao da mi je to prvi nastup. Iskreno se nadam da će se ljudima svidjeti naša glazba i da ćemo se svi zajedno zabaviti."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:44