ZVUKOVI BALKANA I AKTIVIZAM

Brendiranje romske kulture je neophodno. To su nam u nasljeđe ostavili Bora Stanković, Mika Antić, Šaban Bajramović...

bend Kal

 /Kal
Nastupaju u šibenskom Azimutu i zagrebačkoj Močvari. Do sada su odsvirali više od tisuću koncerata

KAL Band ovu, uspješnu koncertnu godinu završava nastupima u Hrvatskoj: u šibenskom klubu AZIMUT koncert je u subotu, 25. studenog, dok je zagrebačka premijera zakazana dan kasnije, u nedjelju 26. studenog, u popularnoj Močvari, sa početkom od 20 sati.

KAL, ili kako su ih glazbeni kritičari nazvali, "Rock´N´Roma" ili "Gypsy Rockabilly", je band koji je infuzija čiste energije i zvuka koje ni tijelo, ni um ne ostavljaju ravnodušnim niti jednog trenutka. Njihova glazba je nastala kombiniranjem tradicionalnih zvukova Zapadnog Balkana sa swingom, jazzom, bluesom, popom...

Uz glazbu, KAL prepoznatljivim čini i aktivizam. Njihovo stvaralaštvo je reprezentativan i respektabilan primjer onih koji se bore za očuvanje svoga jezika i kulture. Kako kaže gitarista i frontman Dragan Ristić: "Brendiranje romske kulture je neophodno. Zar nam to svima u nasljeđe nisu ostavili Bora Stanković, Mika Antić, Šaban Bajramović i mnogi drugi umjetnici koji su slavili romsku kulturu…". Ovaj put, band nastupa pojačan basistom iz Šibenika, Vojislavom Markovićem, što ih čini svojevrsnom multietničkom glazbenom atrakcijom.

image

bend Kal

/Kal

KAL je nastao 1996. godine. Od tada do danas su odsvirali više od tisuću koncerata u inozemstvu, uključujući i američku turneju. Sudjelovali su na svim značajnim europskim festivalima: Fusion i Berlinale festival – Njemačka, Roskilde festival – Danska, Pepsi Siget festival – Mađarska, KHANORO Fest – Češka...dok su u Srbiji zapamćeni po nastupima na EXIT festivalu, Nišville jazz festivalu, Beogradskom festival piva...

image

bend Kal

/Kal

Grupa KAL laureat je mnogih nagrada među kojima su: Prvo mjesto na europskoj top-listi World Music (2007.), Nagrada Davorin Popović za najbolji video na prostorima bivše Jugoslavije (2007.), drugo mjesto na europskoj top-listi World Music (2009.), Top 20 World Music CDs – album KAL (2009.), Prvo mjesto na europskoj top-listi World Music – album Romologija (2014.), Zlatna značka Kulturno prosvjetne zajednice Srbije za izuzetan doprinos u oblasti kulture (2016).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:36