PROLJETNI JAZZ.HR

CHARLES TOLLIVER Uskrsnuće kultnog albuma Afrika/Brass Johna Coltranea

 Davor Hrvoj
Stari znanac zagrebačke publike otvorit će festival sa svojim kvintetom, odnosno sekstetom - s pridruženim zagrebačkim članom na saksofonu, Sašom Nestorovićem

Od 9. do 11. travnja u maloj dvorani Lisinski u Zagrebu održat će se proljetni Jazz.hr festival na koji kao najveća zvijezda dolazi američki trubač, skladatelj, aranžer i dirigent Charles Tolliver. Stari znanac zagrebačke publike otvorit će festival sa svojim kvintetom, odnosno sekstetom - s pridruženim zagrebačkim članom na saksofonu, Sašom Nestorovićem. Osim što je tijekom polustoljetne karijere svirao s mnogim legendama, s Jackiejem McLeanom, Sonnyjem Rollinsom, Maxom Roachom i Horaceom Silverom, Tolliver gotovo jednako dugo djeluje i kao vođa sastava.

Drugi dan rezerviran je za smotru novih lica hrvatskog jazza i spoj dva stilski različita, no ugledna hrvatska ansambla, Zagreb Jazz Portreta, kvarteta koji vodi Nenad Jure Vrandečić i Acoustic Projecta koji čine jedanaest članova Zagrebačke filharmonije, pod vodstvom Dubravka Palanovića. Najavljen je osebujni spoj klasične glazbe i jazza u originalnim skladbama članova ovog spojenog sastava.

Možda najzanimljiviji koncert rezerviran je za treći dan festivala. Za tu večer Charles Tolliver je posebno priredio rekonstruiranu transkripciju veličanstvenog projekta Johna Coltranea, Africa/Brass, jednog od međašnih albuma koji ćemo sada moći čuti u novom aranžmanu. Za tu priliku Coltraneove dionice svirat će Saša Nestorović koji je i uvježbao Jazz orkestar HRT-a, uz koji će nastupiti i Tolliver na trubi.

Original izgorio u požaru

Originalni aranžman za Africa/Brass, koji je izgorio u požaru poslije snimanja albuma, napisali su McCoy Tyner i Eric Dolphy, a sam Coltrane je kasnije Africa/Brass rijetko izvodio, a i tada jedino s komornijim ansamblima.

Ovaj važni Coltraneov studijski album je, međutim, od 1961., kada je snimljen, doživio mnoga reizdanja i stekao kultni status. Za zagrebački koncert Tolliver je Coltranea rekonstruirao i obogatio svojim zamislima i napisao još jednu kompoziciju, kao dodatak Africa/Brassu - "Household of Saud".

Kao posebna poslastica, dan prije Festivala, 8. travnja održat će se i glazbena jazz radionica u MM centru SC-a, a vodit će je članovi Tolliverova kvinteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 11:07